Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΣΤΟ ΒΒC: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΩΘΗΚΕ...

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας και Υποδομών, Ναυτιλίας .......
και Τουρισμού, κ. Γιώργος Σταθάκης, εξέφρασε αισιοδοξία σχετικά με την νέα πρόταση που κατέθεσε στους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με το μεταρρυθμιστικό πλάνο.


Μάλιστα, προανήγγειλε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται μετά την αποψινή Σύνοδο Κορυφής να εκδώσουν ανακοίνωση, με το περίγραμμα της πολιτικής συμφωνίας για την Ελλάδα, η οποία θα υπόκειται σε τεχνικές διαπραγματεύσεις και θα ολοκληρώνει το τρέχον πρόγραμμα, αποδεσμεύοντας 7.2 δις ευρώ για τη χώρα.

Την ίδια ώρα, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι οι τεχνικές εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν τις ερχόμενες ημέρες, προκειμένου να επισημοποιηθεί η συμφωνία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως η Ελλάδα θα καταφέρει να πληρώσει τη δόση του 1,5 δισ. στο ΔΝΤ μέχρι τις 30 Ιουνίου και έτσι να αποφύγει την χρεοκοπία.




Μάλιστα, περιέγραψε στον δημοσιογράφο Ρόμπερτ Πέστον τις προτάσεις της Ελλάδας, οι οποίες περιλαμβάνουν νέα φορολογικά μέτρα στις επιχειρήσεις, στον πλούτο και αυξήσεις στον ΦΠΑ σε επιλεγμένα προϊόντα. Ωστόσο, τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να παραβεί τις κόκκινες γραμμές της, ενώ επισήμανε πως δε θα υπάρξουν επιπλέον περικοπές σε συντάξεις και μισθούς του Δημοσίου, αλλά ούτε αύξηση στον ΦΠΑ της ΔΕΗ.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με το ΔΝΤ και την ευρωζώνη ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ήταν στο 1% του ΑΕΠ για φέτος, 2% την επόμενη χρονιά και 3% το 2017. Παρ’όλα αυτά, δεν έχει συμφωνηθεί η αναδιάρθρωση χρέους, κάτι που όπως διευκρίνισε ο υπουργός θα βρίσκεται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων μέσα στους ερχόμενους μήνες.

Βέβαια, πρόσθεσε πως αναμένει κριτική από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να την ξεπεράσει.

Την ίδια ώρα, δήλωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αρκετά ώστε να αποτρέψει την ΕΚΤ να σταματήσει την στήριξη ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Καταλήγοντας, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα είναι ικανή να επανεντάξει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των συνδικάτων, που όπως είπε είναι ζωτικής σημασίας για το κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου