Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΕΣΥ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ...

Ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους τα δημόσια νοσοκομεία στους γιατρούς που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα λογω πειθαρχικής ή ποινικής δίωξης. Πίσω από το σιωπηλό ......
αλλά σταθερό κύμα επιστροφής των επίορκων γιατρών και λοιπών εργαζομένων στο ΕΣΥ που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες "κρύβεται" ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου που δρομολογεί την επαναφορά των επίορκων δημοσιων λειτουργών.


Σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ εκτιμάται ότι οι επίορκοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα είναι περί τους 60 και κατανέμονται σε διαφορα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία, οι γιατροί "επιστρέφουν" στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα στα πειθαρχικά συμβούλια καθε μονάδας εφόσον υπάρχουν, για να κριθεί εκ νέου η υπόθεση τους.

Θεωρητικά το συμβούλιο μπορεί να την "κλείσει" ή να την παραπέμψει σε ανώτερο πειθαρχικό. Στην πράξη, ωστόσο, αυτο που καταγγέλλεται ότι συμβαίνει είναι ότι τα πειθαρχικά συμβούλια συγκαλούνται κατά περίπτωση ανάλογα με τον επίορκο καθε φορά.

Οι "αριστερές" πολιτικές αποχρώσεις των επίορκων φαίνεται οτι παίζουν σημαντικό ρόλο για την πλήρη επαναφορά τους στο ΕΣΥ, καθώς σε κάποια νοσοκομεία τα συμβούλια δεν συγκαλούνται... καθόλου, και με την παρέλευση της προθεσμίας που ορίζει ο νομος, ο επίορκος επανατοποθετείται αυτοδικαίως.

Σε άλλες, πάλι, περιπτώσεις, τα συμβούλια βγάζουν... λάδι τους γιατρούς κρίνοντας οτι οι πράξεις τους είτε αφορούν φακελακι είτε παράτυπη προμηθεια είτε άλλη συμπεριφορά δεν συνεπάγονται κάποια ποινή. Ειναι ενδεικτική η περίπτωση γιατρού από το γενικό νοσοκομείο Καρπενησιου ο οποίος απομακρύνθηκε με διαθεσιμότητα λογω χρηματισμού, - συνελήφθη να δέχεται φακελακι με 150 ευρώ- αλλά πλέον με τις διαδικασίες που ορίζει ο νομος Κατρούγκαλου επανήλθε στην κλινική και στη θέση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου