Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΑΝΕΥ ΣΧΟΛΙΩΝ

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ : ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΙΜΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ...

Μουδιασμένοι είναι και οι υπουργοί της κυβέρνησης μετά την πρόταση που κατατέθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες .......
και η οποία προβλέπει μέτρα 8 δισ. τη διετία 2015-2016 προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία. Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση - να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή - οι υπουργοί προσπαθούν να παρουσιάσουν μα εικόνα σκληρής αλλά δίκαιης συμφωνίας.

Ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία «πολιτικά διαχειρίσιμη» εκτιμώντας ότι «περνάει από τη Βουλή». Συνέστησε, όμως, και υπομονή καθώς όπως είπε για τα θέματα αρμοδιότητας του «φαίνεται ότι επανέρχεται το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα και θα οδηγήσει και σε αυξήσεις». Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι ο κ. Σκουρλέτης όταν ρωτήθηκε σχετικά δεν θέλησε να απαντήσει για την απόσταση που έχει η συμφωνία από τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης.

Για πρώτα καλά βήματα για τη συμφωνία, η οποία, όπως είπε, «μπορεί στην εφαρμογή της να γίνει και καλύτερη» έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. Φρόντισε, ωστόσο, να διατηρήσει και μια επιφύλαξη σημειώνοντας ότι «ελπίζω να μην έχουμε εκπλήξεις την τελευταία στιγμή». Παραδέχθηκε, δε, ότι το κείμενο είναι «κοντά στις κόκκινες γραμμές».

Στην παραδοχή ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές είναι σκληρά προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης το πρωί της Τρίτης λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Υποστήριξε, όμως ο προσανατολισμός των μέτρων δεν είναι να τα πάρουμε ξανά από αυτούς που έχουν πληρώσει το μάρμαρο.

Όσον αφορά το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά σημείωσε ότι «δεν έχει λήξει» εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η έκπτωση θα διατηρηθεί.

«Δύσκολος συμβιβασμός με επώδυνα χαρακτηριστικά» ήταν το σχόλιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου.

Πιο σκληρός ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς ο οποίος χαρακτήρισε άδικα τα μέτρα λέγοντας ότι συνιστούν έμμεση αλλά σαφή μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών.

Για να «χρυσώσει το χάπι» είπε οτι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα, αν θα περνούσαν οι παλιότερες προτάσεις και δεν καταργούνταν η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, μέσω της οποίας οι απώλειες για τους συνταξιούχους θα ήταν μεγαλύτερες.

Με δύο φράσεις, ωστόσο, έδωσε το κλίμα που έχει δημιουργηθεί: «Η Ευρώπη των δανειστών θριάμβευσε» και «Τέλος για την Ελλάδα η εποχή της αθωότητας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου