Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015

Σύλλογος Ξενοδόχων Λουτρακίου - Αγ. Θεοδώρων: Καταστροφική η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό

Καταστροφικά σενάρια, για αύξηση του ΦΠΑ διαμονής στα ξενοδοχεία, από το 6,5% στο 23%, ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σε δηλώσεις σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια.
Σύσσωμος ο τουριστικός κόσμος, για ακόμη μια φορά, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι ...
τέτοιου είδους δηλώσεις και τακτικές επιφέρουν ανεπανόρθωτη ζημιά στον Ελληνικό Τουρισμό, πλήττοντας έτσι καίρια την ανταγωνιστικότητά του, ενώ παράλληλα συντηρείται ένα πρωτόγνωρο κλίμα αβεβαιότητας και επιχειρηματικής ανασφάλειας.
Το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων, από την πρώτη στιγμή, δήλωσε ότι θα στηρίξει το διαπραγματευτικό έργο της Κυβέρνησης, κάνοντας αποδεκτή μια αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή πέριξ του 10%, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει ο συντελεστής της εστίασης στα ίδια επίπεδα.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι ο τουρισμός αποτελεί το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν που διαθέτει η πατρίδα μας, που με καθορισμένους στόχους και ενέργειες κάλλιστα μπορεί να λειτουργήσει ως το μέσον για την έξοδο από την κρίση.
Μια πιθανή αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. στον τουρισμό, θα έχει ως επακόλουθο την αύξηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος-πακέτου, την αισθητή υποχώρηση του ΑΕΠ της χώρας, τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, τη σημαντική μείωση της απασχόλησης καθώς επίσης και την ενδεχόμενη αύξηση της φοροδιαφυγής.
Τη μεγαλύτερη οικονομική βλάβη θα την υποστούν οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, οι οποίες μοιραία θα οδηγηθούν σε κλείσιμο.
Στο πλαίσιο της οικοδόμησης μια νέας σχέσης οικονομικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης με τις διεθνείς τουριστικές αγορές, ο τουριστικός κλάδος απευθύνει κραυγή αγωνίας προς την Κυβέρνηση και εκφράζει ρητά και κατηγορηματικά την πλήρη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, τόσο στη διαμονή όσο και στην εστίαση.

Δημήτρης Παππάς
Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Λουτρακίου-Αγ. Θεοδώρων
Αντιπρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου
Β’ Αντιπρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου