Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΤΟ BLOOMBERG, ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ...

Πόσος πρέπει να είναι ο φόρος για μια μπύρα ή ένα σουβλάκι σε μια αθηναϊκή ταβέρνα; Πόσος για ένα κουτί γάλα .......
σε ένα παντοπωλείο στην ηπειρωτική Ελλάδα και πόσος στα νησιά;


«Η ακεραιότητα του ευρώ εξαρτάται από το αν θα συμφωνήσουν η Ελλάδα και οι δανειστές της σε μία κοινή απάντηση για αυτά τα 'πεζά' ερωτήματα», επισημαίνει σημερινό άρθρο του Bloomberg, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις έχουν αποβεί άκαρπες.

«Στις διαπραγματεύσεις είναι συχνό φαινόμενο κάποιο μικρό και επουσιώδες ζήτημα να εξελίσσεται στον παράγοντα που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ίσως ακούγεται παράλογο να μιλάμε αυτή τη στιγμή για την τιμή που θα πρέπει να έχει το γάλα, αλλά σε τελική ανάλυση αυτά τα πράγματα μπορούν να αποκτήσουν πολιτική σημασία», εξηγεί στο πρακτορείο ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Yale.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η συνεχής ανταλλαγή προτάσεων των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις δύο πλευρές και το πλήθος των αναθεωρημένων προσχεδίων έχουν μπερδέψει ακόμα και τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης. Δεν είναι τυχαίο που ο Μαλτέζος ΥΠΟΙΚ δήλωσε την Πέμπτη ότι πλέον δεν μπορεί καν να διακρίνει που συγκλίνουν και πού αποκλίνουν οι δύο προτάσεις.

Κατά τους αρθρογράφους, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας παραμένει η έλλειψη εμπιστοσύνης. «Οι Έλληνες πιστεύουν ότι η μη βιωσιμότητα του χρέους είναι η πηγή των προβλημάτων τους, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν σκέφτονται καν τη διαγραφή του», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Ιδεολογική σύγκρουση

«Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να ανήλθε στην εξουσία με την υπόσχεση να αποκαταστήσει την εθνική περηφάνια των Ελλήνων, όμως οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής οικονομίας ασχολούνται αυτή τη στιγμή με ζητήματα όπως η τιμή των μακαρονιών», επισημαίνει το Bloomberg, αναφερόμενο στις διαφορές των δύο πλευρών σχετικά με την φορολόγηση των επεξεργασμένων και μη επεξεργασμένων τροφίμων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πριν από ένα χρόνο, στην τότε κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχαν σημειωθεί «λιποταξίες» για το παστεριωμένο γάλα, αφού οι απαιτήσεις των δανειστών έβρισκαν κάθετα αντίθετους πολλούς βουλευτές της ΝΔ και τοπικά λόμπι που έλεγαν πως το μέτρο θα έπληττε σημαντικά τους Έλληνες κτηνοτρόφους.

Η μάχη των μακαρονιών

Τα «πεζά» ζητήματα που αναφέρονται παραπάνω - μαζί με άλλα πιο φλέγοντα, όπως το συνταξιοδοτικό - θα κρίνουν τελικά εάν θα αποδεσμευτούν τα χρήματα που περιμένει η Ελλάδα προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα.

«Ωστόσο, ακόμα και για αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων, το γεγονός ότι οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης έχουν μαζευτεί πέντε φορές το τελευταίο διάστημα για να συζητήσουν εάν τα μακαρόνια θα κοστίζουν 5 ή 6 λεπτά παραπάνω, αγγίζει τα όρια του παραλογισμού», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Αυτός ο παραλογισμός αντανακλάται και στην δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη: «Μα πόσα μακαρόνια τρώνε τελικά οι Έλληνες;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου