Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Αξιοποίηση Δημοτικής Αγοράς Κορίνθου

Η πάλαι ποτέ δημοτική αγορά, μικρή εσωτερική πλατεία σήμερα, είναι ένας αστικός δημόσιος χώρος, από τους λίγους που απέμειναν, πολλαπλών χρήσεων. Εκεί λαμβάνουν χώρα αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΚΕΠΑΠ Δήμου Κορινθίων από αυτές που δεν ‘φωνάζουν’ και  προσελκύουν ένα κοινό που του ταιριάζει η....
αισθητική του χώρου.
Εκεί το 2008 είχε γίνει η αξιομνημόνευτη γιορτή της τότε δημοτικής παράταξης ‘Κίνηση Πολιτών’ για τα 150 χρόνια της νέας πόλης της Κορίνθου. Μια τριήμερη γιορτή με εκθέσεις, ομιλίες, γλέντια, που ενθουσίασε τους Κορίνθιους και τους έκανε να δουν με άλλο μάτι αυτή τη μικρή γωνιά της πόλης. Το 2013 μια ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών οι ‘Δίολκοι’ οργάνωσαν ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων- Imaginethecity- με προτάσεις για το αστικό τοπίο της πόλης έχοντας σαν βάση των εκδηλώσεων την πλατεία της δημοτικής αγοράς. Εκθέσεις φωτογραφίας, μοντέλα του αστικού τοπίου όπως το φαντάζονται οι νέοι μηχανικοί με πολλές και φρέσκιες ιδέες στο χαρτοφυλάκιο τους. Προβολές, ομιλίες, εικαστική παρέμβαση στο εσωτερικό της πλατείας με τις ανάποδες ομπρέλες, συναυλίες…ζωντάνεψε ο χώρος.
Σήμερα στο  χώρο της πλατείας λειτουργούν
  1. τμήμα της φιλαρμονικής,
  2. ένας πολιτιστικός χώρος η ‘ΑΝΕΜΗ’ με λανθάνουσα λειτουργία και παραγωγή έργου,
  3. λέσχη jazz ΚΕΠΑΠ Δήμου Κορινθίων,
  4. ένα καφέ-μπαρ,
  5. μια υπαίθρια ανοικτή βιβλιοθήκη η οποία ξεκίνησε από μια ομάδα ενεργών πολιτών το 2013 σε συνδυασμό με τις εκδηλώσεις του Imagine thecity.
Στη συνέχεια την βιβλιοθήκη αναβάθμισαν μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κορίνθου στα πλαίσια ενός projectγια την παρέμβαση στον αστικό χώρο, κερδίζοντας μάλιστα διαδοχικά το 1ο Πανελλήνιο βραβείο και στη συνέχεια το 1ο Πανευρωπαϊκό βραβείο στην Εσθονία.
  1. Δημόσια ουρητήρια
Προβλήματα που εντοπίζουμε στο χώρο της πλατείας
1.   έλλειψη καθαριότητας (σκουπίδια στην είσοδο της πλατείας από την πλευρά της Περιάνδρου, πιθανόν περίοικων, από τότε που απομακρύνθηκαν οι κάδοι, χρησιμοποιημένες σύριγγες στις υπαίθριες αποθήκες)
2.   στο χώρο της πλατείας, σε καθημερινή βάση πριν αλλά και μετά την πεζοδρόμηση των γύρω δρόμων, σταθμεύουν παράνομα αυτοκίνητα και μηχανάκια χωρίς να σέβονται τα στοιχειώδη, τις συναθροίσεις των μικρών παιδιών τις ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα και τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια που προσπαθούν να βρουν καταφύγιο για τα αυτοσχέδια παιχνίδια τους αποφεύγοντας τους εχθρικούς πεζόδρομους, αλλά εις μάτην. Οι θαμώνες του καφέ που λειτουργεί και δίνει ζωή  την πλατεία είναι αναγκασμένοι να αναπνέουν σε απόσταση αναπνοής τις εξατμίσεις και το θόρυβο των τροχοφόρων.
3.   από άκρη σε άκρη της πλατείας χρειάζεται κατά περιόδους απεντόμωση  και καθαρισμός των φρεατίων, λούκια κτλ.
4.   στο παλαιό ασυντήρητο  κτήριο  εξωτερικά κρέμονται επικίνδυνα υλικά όπως γυμνά καλώδια, παλιά σίδερα και διάφορα άχρηστα υλικά από προηγούμενες χρήσεις των μαγαζιών που λειτουργούσαν κάποτε.
Προτάσεις για την αναβάθμιση του χώρου
  1. εντατική καθαριότητα σε καθημερινή βάση
  1. τοποθέτηση κάδων στο εξωτερικό μέρος της πλατείας δίπλα από την είσοδο της οδού Περιάνδρου  και προειδοποιητικές πινακίδες για όσους αφήνουν σκουπίδια στην είσοδο της πλατείας.
  1. μπάρες που ανοιγοκλείνουν για να αποκλεισθεί η παράνομη στάθμευση παρά μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης.
  1. τεχνική υποστήριξη, απομάκρυνση των άχρηστων και επικίνδυνων υλικών, διευθέτηση των κακοτεχνιών στο εξωτερικό μέρος του κτηρίου ώστε να καταστεί ασφαλές για του διερχόμενους, επισκέπτες και θαμώνες.
  1. Απεντόμωση
  1. υγειονομική αναβάθμιση των δημόσιων ουρητηρίων ή κατάργηση. Τα ουρητήρια παραμένουν ανοιχτά όλο το 24ωρο με αποτέλεσμα να προσελκύουν χρήστες τοξικών ουσιών.
  1. ανοιχτή πρόσκληση – κάλεσμα σε  καλλιτεχνικές ομάδες για την αισθητική παρέμβαση στο εξωτερικό μέρος του κτηρίου αλλά και τον περαιτέρω καλλωπισμό της πλατείας (πράσινο, παρτέρια καλλωπιστικά φυτά ) με προϋπόθεση την παραχώρηση των υλικών από το δήμο.
Προτάσεις για την επιπλέον αξιοποίηση του χώρου
  1. παραχώρηση της πλατείας για εκδηλώσεις, εκτός του ΚΕΠΑΠ,  σε συλλογικότητες, ομάδες με καλλιτεχνικό ή κοινωνικό προσανατολισμό.
  1. αναβάθμιση της ανοιχτής βιβλιοθήκης με την τοποθέτηση ραφιών και ανατροφοδότηση βιβλίων.  Εξαιρετικός χώρος για φιλαναγνωσία, αφήγηση παραμυθιών κ.α. τη διατήρηση του χώρου θα μπορούσε να αναλάβει ομάδα εθελοντών.
  1. Χώρος συνάντησης συλλογικοτήτων, διάλογος και μεταλαμπάδευση ιδεών, ένας πραγματικά δημιουργικός χώρος.
  1. παραχώρηση από το δήμο των πολλών κενών ισόγειων χώρων σε καλλιτεχνικές ομάδες ή συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται κοινωνικά, σε τμήματα του δήμου, τη δημιουργία τουριστικού περιπτέρου ή την τοποθέτηση ενός informationkiosk στην είσοδο της πλατείας.
Μοναδική υποχρέωση για την παραχώρηση της δημοτικής περιουσίας σε ομάδες πολιτών – η υποχρέωση να διαφυλάττουν την αναβαθμισμένη πλατεία σε άριστη κατάσταση, να παράγουν καλλιτεχνικό ή κοινωνικό έργο,  να το παρουσιάζουν στην πλατεία και να αναλάβουν τα λειτουργικά έξοδα των χώρων που τους παραχωρήθηκαν. Η επίβλεψη της εύρυθμης   λειτουργίας των επιμέρους χώρων και της πλατείας μπορεί να ανατεθεί σε κάποια δημοτική επιτροπή.
Η πλατεία μπορεί να αναβαθμιστεί με πολλή χαμηλό προϋπολογισμό αλλά το κέρδος που θα αποδώσει στους πολίτες είναι ανυπολόγιστο. Χώρος αναψυχής αλλά και καλλιτεχνικής έκφρασης. Παρόμοιες κινήσεις  έχουν γίνει σε άλλες πόλεις με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία πχ η δημοτική αγορά της Κυψέλης. Από το 2006 η αγορά λειτουργεί με πρωτοβουλία ομάδων πολιτών. Έχουν γίνει δεκάδες εικαστικές εκθέσεις , παραστάσεις, βραδιές με καραγκιόζη και κουκλοθέατρο, λογοτεχνικές βραδιές κυρίως όμως ένα διάλογος μεταξύ  ενεργών πολιτών. Τώρα, ο δήμος Αθηναίων, θέλει να είναι συμμέτοχος στην διαμόρφωση της αγοράς και έτσι  διαβουλεύεται με τους πολίτες και τους κατοίκους της περιοχής ώστε να συνδιαμορφώσουν  το νέο πρόσωπο για την ανακαινισμένη πλέον δημοτική αγορά της Κυψέλης με σύνθημα ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.
Μπορούμε να γράψουμε τη δική μας ιστορία;
Κατερίνα Κολόκα  -  Χριστίνα Χολέβα 
Υπογράφουμε στο παρακάτω linkώστε η φωνή μας να γίνει πιο δυνατή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου