Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Πάτρα: Σε κίνδυνο ζωές από την έλλειψη 7.500 μονάδων αίματος ετησίως

Ανοίγουν τα στόματα για το μείζον ζήτημα της εθελοντικής αιμοδοσίας στην Πάτρα ενόψει των αυξημένων αναγκών που παρατηρούνται σε κάθε καλοκαιρινή περίοδο, από την παράλληλη αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων και των παιδικών ατυχημάτων, σε μία πόλη όπου....
καταναλώνει δεκάδες χιλιάδες μονάδες αίματος, αφού διαθέτει δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας.

Μόνο στο ΠΠΝΠ απαιτούνται σε ετήσια βάση από 16-18.000 μονάδες αίματος και ακολουθεί το Νοσοκομείο του Άγιου Ανδρέα με 13-14.000 μονάδες αίματος, συν τα δεκάδες άτομα με μεσογειακή αναιμία που διαθέτει η Πάτρα, τους ασθενείς που χρειάζονται αίμα σε τακτικά χρονικά διαστήματα και φυσικά τα έκτακτα περιστατικά.

Σε αυτό εστίασε τις δηλώσεις του στο «patrastimes.gr», ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του Καραμανδανείου Νοσοκομείου, Λευτέρης Πολυκρέτης, ο οποίος ξεκάθαρα επέρριψε ευθύνες για αδράνεια ως προς την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας στους διοικητές των προαναφερόμενων νοσοκομείων, τονίζοντας:

«Δεν ασχολούνται με την υπόθεση, δεν διοργανώνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις, δεν παροτρύνουν με κάποιο τρόπο τους ανθρώπους στην εθελοντική αιμοδοσία., Ανάλογη στάση κρατούν και οι περισσότεροι από τους αιρετούς, είτε είναι εκλεγμένοι, είτε τοποθετημένοι. Επισκεφθήκαμε τον καινούργιο υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ και μας είπε θα το κοιτάξουμε το θέμα, όπως μας λένε και οι υπόλοιποι αλλά ποτέ δεν μας κάλεσαν για μία κοινή συντονισμένη προσπάθεια».

Καλύπτει η Πάτρα με τους συλλόγους εθελοντών, το 73-74% των αναγκών αίματος, όμως για το υπόλοιπο δίνεται μάχη με έκτακτες ανακοινώσεις από οικογένειες τα περισσότερα από τα μέλη τους ούτε μετά από ένα συμβάν, επιθυμούν να γίνουν εθελοντές αιμοδότες.

Τέλος ο κ.Πολυκρέτης τόνισε: «Το αίμα είναι το παρόν, οι πολιτικές αόριστες δεσμεύσεις που λαμβάνουμε το παρελθόν και το μέλλον. Και το λέω γιατί το υπουργείο Υγείας δεν έχει καν επαφή με το θέμα. Ποιος χαρακτηρίζει ως επιλέξιμη δαπάνη την συγκέντρωση αίματος, όταν οι δήμοι δεν έχουν την σύμφωνη γνώμη των επιτρόπων για να εκδώσουν έστω φυλλάδια ενημερωτικά προς τους δημότες για να βοηθήσουν την προσπάθεια μας, που την διατηρούμε με δικούς μας αποκλειστικά πόρους;»

ΠΗΓΗ: patrastimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου