Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

''ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ''...

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα αξιόπιστο σχέδιο όχι μόνο για να κατορθώσει να φθάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές αλλά ούτε καν για το πως .......
θα χρεοκοπήσει χωρίς, όμως, καταστροφικές συνέπειες, σύμφωνα, τουλάχιστον, με τον αρθρογράφο του Reuters, Hugo Dixon.


Σύμφωνα με τον αρθρογράφο υπήρξε αρκετή ανακούφιση – και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά – μετά την αποδυνάμωση του Γ. Βαρουφάκη και την αναδιάρθρωση της ομάδας διαπραγμάτευσης της Αθήνας, όμως, ακόμη και εάν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στις συζητήσεις με τους πιστωτές, κανείς δεν αναμένει «θαύματα» στο αυριανό Eurogroup.

Ο κ. Dixon υποστηρίζει ότι «όταν ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο, μάλλον είχε σκεφθεί ότι θα μπορούσε να λάβει μέρος των χρημάτων από τους πιστωτές χωρίς να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Επρόκειτο για λάθος. Επίσης η κυβέρνηση δεν περιέλαβε στους υπολογισμούς σε πόσο κακή κατάσταση ήταν η οικονομία».

Με δεδομένα τα παραπάνω, ακόμη και εάν τελικώς οι πιστωτές δεχθούν μείωση στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς λήψη επιπλέον μέτρων λιτότητας, τα οποία, σαφώς, θα πλήξουν ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία.

«Ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί ότι θα πείσει τους πιστωτές να δώσουν κάποια χρήματα προκειμένου η Αθήνα να αποφύγει την χρεοκοπία. Όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ξεπεράσει ορισμένες από τις «κόκκινες γραμμές» του, σε θέματα όπως το συνταξιοδοτικό σύστημα, ο ΦΠΑ αλλά και οι κανόνες στην αγορά εργασίας. Ακόμη και εάν η Αθήνα αποφύγει την άμεση «εξαέρωση» της ρευστότητας, θα πρέπει να παλέψει σκληρά για να διασφαλίσει μία μακροχρόνια συμφωνία», συνεχίζει ο αρθρογράφος του Reuters.

Όπως υποστηρίζει ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα θα πρέπει να φθάσει στα 50 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης να πεισθούν να δώσουν στην Αθήνα επιπλέον χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου