Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Βρετανία: Μάρε Μπλακ, βουλευτής ετών 20

Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών και αρχιτέκτονας της προεκλογικής εκστρατείας των Εργατικών Ντάγκλας Αλεξάντερ έχασε με 6.000 ψήφους διαφορά στο Πέισλι και Ρενφριουσάιρ Σάουθ από έναν αντίπαλο που τον Νοέμβριο είχε δηλώσει -μιλώντας για....
ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας- ότι «ξεμπέρδεψε με τα όνειρα» για να προσθέσει: «Δεν θα περιμένω για μία ακόμη γενιά».
Ο αντίπαλος αυτός είναι η 20χρονη Μάρε Μπλακ, η οποία μετά την εκλογική της επιτυχία και τις 23.548 ψήφους, θα γίνει η νεότερη βουλευτής, έπειτα από 350 χρόνια, στη Βουλή των Κοινοτήτων (μέχρι σήμερα τα πρωτεία κατείχε ο 13χρονος Κρίστοφερ Μονκ το 1667).
Αυτή την εβδομάδα, η Μάρε χαρακτήρισε «εύπιστους» τους ψηφοφόρους του «Όχι» στο δημοψήφισμα, ενώ στη συνέντευξή της τον Νοέμβριο στο YouTube δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για να συμφωνήσουν οι βουλευτές του Ουεστμίνστερ σε νέο δημοψήφισμα είναι «αν κάποιος τους στραμπουλήξει το χέρι, αν κάποιος τους κάνει τη ζωή δύσκολη».
Μεγαλωμένη στο ανατολικό Πέισλι, η φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών, η οποία μετά τις εκλογές πρέπει να διαβάσει για τις τελικές εξετάσεις του έτους στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης όπου φοιτά κι έχει ένα χρόνο ακόμη για το πτυχίο, ανήκει στους 56 βουλευτές που εκλέγει το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP).
Συχνά αθυρόστομη και λάτρης του ποδοσφαίρου -και συγκεκριμένα της ομάδας της Σκωτίας Patrick Thistle - η Μάρε δηλώνει υπερήφανα ότι ήταν ένα από τα πρώτα κορίτσια που έπαιξαν ποδόσφαιρο στη σχολική ομάδα.
Διέπραξε το σφάλμα, όταν έθεσε υποψηφιότητα για βουλευτής, να μη διαγράψει κάποιες από τις αναρτήσεις της στο Twitter, μεταξύ των οποίων και μία στην οποία περιέγραφε το ποτό Smirnoff Ice ως «ποτό των Θεών», ενώ σε άλλες έγραφε: «Μόλις συνειδητοποίησα ότι στ΄αλήθεια σιχαίνομαι την γ@@Σέλτικ», «Σέλτικ, είσαι γελοία! #σίχαμα», «Ξύπνησα δίπλα σε ένα μισογεμάτο ντενεκεδάκι (μπίρας) Tennents, σε μία ολόκληρη πίτσα και με περισσότερα λεφτά απ΄ό,τι είχα βγαίνοντας. Αυτό το χαρακτηρίζω επιτυχία».
Η ηγέτης του SNP Νίκολα Στέρτζον, πάντως, δεν ενέδωσε στις πιέσεις που δέχτηκε να την αποκλείσει -ούτε και τον υποψήφιο του κόμματος για την εκλογική περιφέρεια του Νότιου Εδιμβούργου Νιλ Χέι, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ορισμένοι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι δεν μπορούν να θυμηθούν ούτε το όνομά τους.
Αμφότεροι συγκαταλέγονται στην ισχυρή ομάδα νέων βουλευτών των Σκωτσέζων Εθνικιστών που θα κατέβουν στο Ουεστμίνστερ.
Η ίδια η Μάρε υποστηρίζει ότι προέρχεται από εργατική τάξη και ότι η οικογένειά της εργαζόταν στα ναυπηγεία του Κλάιντσάιντ.
Ισχυρίζεται ότι έχει συμμετάσχει σε πολιτικές πορείες από μικρή ηλικία, ανάμεσά τους και σε διαδήλωση κατά του πολέμου στο Ιράκ, που παρεμπιπτόντως ξεκίνησε όταν εκείνη ήταν οκτώ ετών.
Συνταξιούχος δάσκαλος, ο πατέρας της Άλαν, ο οποίος της ενέπνευσε το ενδιαφέρον για την πολιτική και το μίσος για την Μάργκαρετ Θάτσερ, δήλωσε στο YouTube, ότι κατά τη γνώμη του όσοι ψήφισαν «Όχι» στο δημοψήφισμα εντάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: οι φανατικοί, οι εγωιστές, οι τρομοκρατημένοι και οι παραπλανημένοι.
Είναι εθελόντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam, ενώ περιόδευσε ανά τη Σκωτία στο πλαίσιο της Εκστρατείας Margo Mobile (σ.σ Η εκστρατεία πήρε το όνομά της από την Μάργκο ΜακΝτόναλντ, η οποία πέθανε πέρυσι από Πάρκινσον και ήταν μέλος του SNP προτού γίνει ανεξάρτητη βουλευτής Σκωτίας. Ήταν ένθερμη υποστηρικτής της ανεξαρτησίας. Η Εκστρατεία είναι πρωτοβουλία του συζύγου της κι έχει στόχο την προώθηση της ιδέας της ανεξαρτησίας σε υποβαθμισμένες περιοχές της Σκωτίας).
Το ετήσιο βουλευτικό εισόδημα της Μάρε θα ανέρχεται πλέον σε περίπου 92.000 ευρώ -όχι κι άσχημα για μία 20χρονη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου