Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Λόγω των πολιτικών συνθηκών

Eurobank - Alpha Bank: Προληπτικό αίτημα χορήγησης ρευστότητας από ELA

Eurobank - Alpha Bank: Προληπτικό αίτημα χορήγησης ρευστότητας από ELA
  • 8
Aθήνα
Η Eurobank και η Alpha Bank επιβεβαίωσαν σήμερα Παρασκευή ότι αιτήθηκαν χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από ....
τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance -ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με στελέχη αμφοτέρων των τραπεζών, τα δυο πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του ELA, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο. Την προσφυγή στο ELA από τις δύο τράπεζες επιβεβαίωσε και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η προσφυγή στο ELA πραγματοποιείται για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες ανάγκες ρευστότητας, λόγω της σχετικής υποχώρησης που εμφανίζεται στο επίπεδο των καταθέσεων αλλά και τη συμμετοχή των τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, καθώς και των εξελίξεων περί το ελβετικό φράγκο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο τράπεζες ζήτησαν συνολικά 5 δισ. ευρώ. Το ποσό δεν είναι μεγάλο εάν συνυπολογιστεί ότι στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης χρέους το 2012 η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA είχε ανέλθει στα 120 δισ. ευρώ περίπου.
Σημειώνεται πως από το Μάιο του 2014 έως και το Δεκέμβριο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ρευστότητα που παρείχε η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA είχε μηδενιστεί.
Το πιθανότερο είναι ότι και άλλες τράπεζες θα προσφύγουν στο προσεχές διάστημα στον ELA, καθώς οι συνθήκες ρευστότητας επιδεινώνονται. Οι πιέσεις στη φάση αυτή προέρχονται από το σκέλος των καταθέσεων όπου οι εκροές των τελευταίων ημερών μειώνουν τη διαθέσιμη ρευστότητα. Η δε αδυναμία των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων να αποκαταστήσουν τη ρευστότητα αυτή είτε με χρηματοδότηση της ΕΚΤ είτε με χρηματοδότηση από τις αγορές τις οδηγεί στον ELA.
Ουσιαστικά ελλείψει ενεχύρων που να γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ η προσφυγή στον ακριβό δανεισμό του ELA είναι μονόδρομος για τις Διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Ενδεικτικά όταν το επιτόκιο δανεισμού από την ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 0,05% το επιτόκιο δανεισμού από τον ELA ανέρχεται στο 1,55%.
Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα των τραπεζών για χορήγηση ρευστότητας αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη εβδομάδα.
ΕΤΕ: Δεν προτίθεται να προσφύγει στο ELA
Η Εθνική Τράπεζα δεν έχει προσφύγει και δεν προτίθεται να προσφύγει στο ELA για άντληση ρευστότητας, αναφέρει σε δήλωση του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου της Τράπεζας Δημήτρης Σπυρόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα ότι και άλλες συστημικές τράπεζες, εκτός της Alpha και της Eurobank που επιβεβαίωσαν τις σχετικές πληροφορίες, Θα προσφύγουν εντός των αμέσως προσεχών ημερών στο σχετικό μηχανισμό.
Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει σήμερα τον καλύτερο λόγο δανείων προς καταθέσεις, ενώ έχει και την μικρότερη έκθεση σε στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο ανάμεσα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου