Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΝΤΟΣ Ε.Ε ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ...

Καλύτερη και ταχύτερη συνεργασία των κρατών -μελών της Ευρωπαϊκή ¨Ένωση ...
στην ανταλλαγή στοιχείων των επιβατών των πολιτικών αεροσκαφών και αυστηρότερο έλεγχο..... στα εξωτερικά σύνορα της 'Ένωσης αποφάσισαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. Οι οποίο συναντήθηκαν εκτάκτως σήμερα στο Παρίσι, στον απόηχο των δολοφονικών τρομοκρατικών επιθέσεων στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.


Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισαν επίσης να αυξήσουν τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης , ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες, εισόδου ή επιστροφής στην Ε.Ε., τζιχαντιστών από τη Μέση Ανατολή. Στη συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβαν μέρος και οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, οι εκπρόσωποι των οποίων συμφώνησαν να ενισχύσουν την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει στο παρελθόν την άμεση ανταλλαγή πληροφοριών για επιβάτες σε πολιτικές πτήσεις εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε μπλοκάρει τη σχετική πρόταση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, υπογράμμισε πως οι μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου θα πρέπει να συνεργαστούν με τις ευρωπαϊκές αρχές, ιδίως σε περιπτώσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να πειστούν οι Ευρωβουλευτές που αντιτίθενται σε αυτήν την απόφαση για τη χρησιμότητά της, καθώς χωρίς την ψήφο της «Κάτων Βουλής της Ε.Ε.», δηλαδή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν μπορεί να περάσει μια τέτοια ρύθμιση.


Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη υπογράμμισε πως ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συγκαλέσει  σύνοδο ασφαλείας στην Ουάσιγκτον στις 18 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου