Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

'ΠΑΡΑΘΥΡΟ'' ΓΙΑ ΙΤΑΛΙΑ, ''ΦΡΕΝΟ'' ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ...

Τέλος στις ψευδαισθήσεις για προνομιακή αντιμετώπιση των κρατών -μελών...
που δεν τηρούν τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκαθαρίζοντας πως........ οι κανόνες της Ε.Ε. ισχύουν για όλα τα κράτη -μέλη, “ανοίγοντας” ωστόσο ένα παράθυρο για περισσότερη ευελιξία σε χώρες όπως η Ιταλία και το Βέλγιο.


Τόσο ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιος αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, την Φορολογία και τα Τελωνεία, όσο και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το ευρώ ξεκαθάρισαν πως οι κανόνες του Συμφώνου, αλλά και του παράγωγου Δικαίου της Ε.Ε (six pack, two pack) θα συνεχίζουν να ισχύουν για όλες τις χώρες.

Παρόλο που η εφαρμογή του Συμφώνου είναι αδιαπραγμάτευτη αυτό δεν σημαίνει πως δεν υφίστανται ήδη περιθώρια ευελιξίας, αλλά αυτή η ευελιξία εξαρτάται από το εάν τα κράτη -μέλη βρίσκονται στο Προληπτικό ή το Διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και από το κατά πόσο δεσμεύονται να εφαρμόσουν διορθωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στην περίπτωση των κρατών -μελών που έχουν έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως η Ιταλία και οι οποίες βρίσκονται στο Προληπτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας είναι οι πλέον ευνοημένες, καθώς αυτές θα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία, σύμφωνα πάντα με το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς η Επιτροπή θα μπορεί να λαμβάνει υπόψη την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων  (τη λεγόμενη «ρήτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»), υπό την προϋπόθεση ότι (i) είναι σημαντικές, (ii) έχουν  μακροπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο στον εθνικό προϋπολογισμό, περιλαμβανομένης της αύξησης της δυνητικής βιώσιμης ανάπτυξης, και (iii) εφαρμόζονται.

Σε χώρες που βρίσκονται στο Διορθωτικό σκέλος (όπως η Γαλλία) τα πράγματα είναι πολύ δυσκολότερα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προτείνει να δοθεί μεγαλύτερη χρονική περίοδος για την διόρθωση του ελλείμματος  κάτω από το 3%, εφόσον εφαρμόζουν πρόγραμμα σοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπό την άμεση εποπτεία της Κομισιόν.

Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων ( EFSI)  που ανακοίνωσε η Επιτροπή Γιούνκερ για την επαναβιομηχάνιση της Ε.Ε., η Κομισιόν τόνισε πως οι εισφορές των κρατών – μελών στο εν λόγω ταμείο δεν θα υπολογίζονται στην αξιολόγηση για την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών για το έλλειμμα. Σε περίπτωση όμως που ένα κράτος-μέλος ξεπεράσει το όριο του ελλείμματος στο 3% η Επιτροπή θα ξεκινήσει τη “διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος” για να διαπιστώσει κατά πόσον η υπέρβαση του ορίου οφείλεται στη συνεισφορά στο Ταμείο και με την προϋπόθεση η απόκλιση από το όριο του 3% να είναι μικρή και προσωρινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου