Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Οι υφυπουργοί των τριεδρικών και η επόμενη ημέρα της ΝΔ

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο την κατάρτιση των γαλάζιων ψηφοδελτίων, αλλά και συγκρότησε το....
κυβερνητικό σχήμα τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχοντας κατά νου και τις ισορροπίες μετά τις εκλογές- ιδίως σε περίπτωση ήττας.
Προκειμένου να καταστεί μία ήττα διαχειρίσιμη, σημασία έχει όχι μόνο το ποσοστό της Ν.Δ και η διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο εσωκομματικός χάρτης της επόμενης Βουλής ώστε να μην είναι εύκολη η αμφισβήτηση του προέδρου. Αν και βέβαια όπως παρατηρεί έμπειρος γαλάζιος παράγοντας “οι βουλευτές πηγαίνουν κάθε φορά με αυτόν που έχει τη δύναμη ή το ρεύμα μαζί του”.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα πάντως του τρόπου με τον οποίο κινήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα το Μαξίμου αποτελεί η περίπτωση των τριεδρικών περιφερειών από όπου επελέγησαν πολλοί υφυπουργοί ώστε να “χρωστούν” την επανεκλογή τους στον κ.Σαμαρά– ανάμεσα τους και καραμανλικοί, ώστε να τους έχει με το μέρος του ή τουλάχιστον όχι εναντίον του την κρίσιμη ώρα και ειδικά εάν το αντίπαλον δέος δεν προέρχεται από το καραμανλικό στρατόπεδο.
Οι τριεδρικές έχουν σημασία και σε περίπτωση ήττας, καθώς με το νόμο Παυλόπουλου το δεύτερο κόμμα αντλεί κοινοβουλευτική δύναμη κυρίως από τις 12 τριεδρικές (και τις έξι διεδρικές) όπου η κατανομή γίνεται ανάλογα με την εκλογική δύναμη, ενώ το μπόνους των 50 εδρών δυσκολεύει τα πράγματα για τον δεύτερο στις οκτώ τετραεδρικές και τις οκτώ πενταεδρικές, από όπου κυρίως ο εκλογικός νόμος δίνει έδρες στον πρώτο.
Στην τριεδρική των Κυκλάδων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διεκδικεί την επανεκλογή του έχοντας υπάρξει ένα από τα βασικά πρόσωπα της τρικομματικής και εν συνεχεία της δικομματικής.
Από την τριεδρική της Άρτας είχε επιλεγεί ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Στύλιος (ο οποίος αποπέμφθηκε μετά τις δηλώσεις του περί... αναγκαίου Κασιδιάρη, αυτό όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα του κοστίσει κι εκλογικά) , ενώ και ο Γιώργος Γεωργαντάς που τον διαδέχθηκε εκλέγεται επίσης στην τριεδρική του Κιλκίς.
Μάλιστα στην Άρτα έστειλε το Μαξίμου τον προσχωρήσαντα Γιώργο Νταβρή που εκλεγόταν στην Αχαϊα, καθώς εφέρετο να έχει συγκροτήσει συμμαχία με το Θανάση Νταβλούρο κόντρα στο σαμαρικό πρώην γραμματέα Επικοινωνίας Ανδρέα Κατσανιώτη.
Από την τριεδρική Αργολίδα υφυπουργός Αθλητισμού τοποθετήθηκε ο καραμανλικός Γιάννης Ανδριανός.
Στην επίσης τριεδρική Αρκαδία πάντως ένας έτερος καραμανλικός, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, δέχθηκε πόλεμο από το σαμαρικό περιβάλλον, αρχικά με την πριμοδότηση του Κώστα Βλάσση, εν συνεχεία με την κάθοδο του γραμματέα Ενημέρωσης Γιάννη Παναγιωτόπουλου και εν τέλει με την υποψηφιότητα της Εύης Τατούλη, που ως κόρη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη αποτελεί “κόκκινο πανί” για την Παναγή Κυριακού. Τελικά ωστόσο αυτή η πολυδιάσπαση σαμαρικών δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιφέρεια ενδέχεται να λειτουργήσει αντίστροφα.
Κόντρα αναμένεται και στην τριεδρική Λέσβο, όπου απέναντι στον επίσης καραμανλικό Παύλο Βογιατζή υποψήφιος είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος είχε εκλεγεί στο Επικρατείας.
Τριεδρική είναι και η Κέρκυρα, όπου με την υποψηφιότητα της Άντζελας Γκερέκου μετά τη μετακίνηση του Νίκου Δένδια, οι σαμαρικοί φιλοδοξούν να έχον ένα δικό τους βουλευτή, με την έννοια ότι η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ πολιτικός θα οφείλει την πολιτική της επιβίωση στον πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου