Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ANSA: Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΖΗΤΑΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ 7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ...

Το ποσό των 7 δισ. ευρώ το συντομότερο δυνατό ή μέσα και σε 48 ώρες φέρεται έτοιμος να ζητήσει από τους εταίρους.......
ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA.


Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το δάνειο αυτό ως «γέφυρα» για να μπορέσει η χώρα να καλύψει τις άμεσες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και να αποφύγει την χρεοκοπία

«Η Ελλάδα είναι εκτός περιγράμματος και γι' αυτό δεν φταίνε οι 'κακοί' Γερμανοί. Tις ευθύνες φέρουν οι κυβερνήσεις που έχουν προκύψει στην Αθήνα τα τελευταία 15-20 χρόνια", δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Paolo Gentiloni σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, προσθέτοντας ότι τώρα ο στόχος είναι «να αποτραπεί η μετάδοση του ελληνικού φαινομένου» από την ΕΕ, μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα του ιταλικού πρακτορείου, μετά το «Όχι» του δημοψηφίσματος η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κινήσει εκ νέου τις ιδιαίτερα πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη. Όμως στο μεσοδιάστημα η ελληνική οικονομία, η οποία ούτως ή άλλως είχε δεχθεί έντονο πλήγμα από τις εβδομάδες της αβεβαιότητας που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος, το πιθανότερο είναι ότι θα «δει» την καταστροφή της να διευρύνεται έως την Τετάρτη, την ίδια ώρα που συνεχίζουν να ενισχύονται οι εκροές καταθέσεων.

Το σίγουρο είναι ότι για μία ακόμη φορά το βάρος πέφτει στους ώμους της ΕΚΤ, η οποία στην τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης 8 Ιουλίου, καλείται να αποφασίσει εάν θα δώσει ή όχι νέα ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο γερμανικός παράγοντας
Όλα δείχνουν, όμως, πάντα σύμφωνα με το Ansa ότι η Γερμανία δεν θεωρεί ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις. Άλλωστε η κυρία Μέρκελ, δια του εκπροσώπου Τύπου της, εξέφρασε τη σαφή άποψη του Βερολίνου για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Μία άποψη την οποία, όπως όλα δείχνουν, αποδέχεται και μεγάλο μέρος του Eurogroup.

Μία εκ των βασικών θέσεων του Βερολίνου, την οποία έχει τονίσει κατ' επανάληψη και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, είναι ότι η Γερμανία δεν συζητά, αυτή τη στιγμή, το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δηλαδή μία εκ των βασικών προτάσεων που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά.


Η Süddeutsche Zeitung παρουσιάζει την πρόταση με την οποία η Αθήνα πάει στο Eurogroup

Την ελληνική πρόταση με την οποία πάει σήμερα σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής η Αθήνα παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. Μάλιστα σχολιάζει ότι οι προτάσεις που πρόκειται να κατατεθούν από την ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες είναι ίδιες με αυτές που ο ελληνικός λαός απέρριψε στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες, μια διαπραγματευτική πρόταση, η οποία στην ουσία, μοιάζει με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που απέρριψαν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα» λέει το δημοσίευμα.

«Παρ' όλα αυτά η Αθήνα θέλει να επιβάλλει εξαιρέσεις στο ΦΠΑ  και να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις των συντάξεων» λέει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Αναφορικά με τα στρατιωτικά έξοδα, δεν θα υπάρξουν οι περικοπές που ζητούν οι δανειστές».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα η πρόταση της Ελλάδας στο Eurogroup προβλέπει ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Οπως γράφει η SZ: Εκτός αυτών, θα ζητηθεί να μην υπάρξει μείωση των αμυντικών δαπανών, κυρίως επειδή η κυβέρνηση σκέφτεται τους «δεξιούς, λαϊκιστές κυβερνητικούς εταίρους» και δηλώνει αντίθετη με οποιουσδήποτε περαιτέρω συμβιβασμούς σε σχέση με το στρατό. Επίσης η κυβέρνηση θα ζητήσει, διατήρηση του επιδόματος αλληλεγγύης για συνταξιούχους, αντίθετα με την πρόταση των Βρυξελλών που ζητούσε κατάργηση μέχρι το 2019.
Πέραν της ανάλυσης, το δημοσίευμα σχολιάζει πως οι προτάσεις που πρόκειται να κατατεθούν από ελληνικής πλευράς εγκρίθηκαν από τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων, εκτός του ΚΚΕ.

Το δημοσίευμα παραθέτει δήλωση του μέλους της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Χονδρού ο οποίος είπε: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε τελεσίδικη λύση μέσα σε 48 ώρες. Χρειαζόμαστε όμως μια διαβεβαίωση πως φτάνουμε σε μια βιώσιμη συμφωνία για το χρέος» και πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα, το κόστος της κρίσης το είχαν πληρώσει τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας και η μεσαία τάξη». Τέλος ο κ. Χονδρός τόνισε πως μετά την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη από το Υπουργείο Οικονομικών, οι εταίροι στις Βρυξέλλες έχουν έναν νέο σύνδεσμο για συνομιλίες, ενώ ξεκαθαρίστηκε πως η ελληνική πλευρά δεν θα εγκαταλείψει τις συνομιλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου