Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015

Μόσχα: Βήμα προς την κατεύθυνση Grexit το δημοψήφισμα

Μόσχα, Ρωσία
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί αυτόματη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Λιχατσόφ. Τυχόν έξοδος της Αθήνας από την ευρωζώνη θα αποτελέσει «θεραπεία σοκ» για την ΕΕ, αλλά θα εξυγιάνει το ευρωπαϊκό νόμισμα δήλωσε ο... Ρώσος αξιωματούχος.

«Πολύ περισσότερο, που είναι ολοφάνερο, ότι τη Δευτέρα οι συνομιλίες μεταξύ των Αρχών της Ελλάδας και των ευρωδανειστών θα γίνουν πιο δραστήριες. Αλλά δεν πρέπει να μην κατανοούμε ότι το "όχι" της Κυριακής αποτελεί βήμα προς την κατεύθυνση της εξόδου από την ευρωζώνη. Ωστόσο δεν είναι γεγονός ότι αυτή η οδός θα διανυθεί ως το τέλος» σημείωσε ο κ. Λιχατσόφ.

Σε περίπτωση, που η Ελλάδα λάβει την απόφαση να βγει από την ευρωζώνη και θέσει σε κυκλοφορία το εθνικό της νόμισμα, «θα αναγκαστεί να αναζητήσει εταίρους εκτός των συνόρων της ΕΕ» πρόσθεσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός.

Κατά τη γνώμη του Α.Λιχατσόφ πολλοί εταίροι της Ελλάδας θα ενδιαφερθούν για παρόμοιες επαφές καθότι είναι προφανές ότι τυχόν έξοδος από την ευρωζώνη θα καταστήσει φθηνότερες μια σειρά από εταιρείες στην Ελλάδα και θα υπάρξει «εντελώς διαφορετική απαίτηση για μέσα δανεισμού».

«Σημαντική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να κρατηθεί από τον Α.Τσίπρα υπό έλεγχο η πολιτική κατάσταση. Εάν υπάρξει πολιτική σταθερότητα, τότε, όσο κι αν ακούγεται αυτό περίεργο, η Ελλάδα θα καταστεί επενδυτικά πιο ελκυστική χώρα» είπε ο κ. Λιχατσόφ.

Ειδικότερα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι εφόσον υπάρξει πολιτική σταθερότητα «όλες οι χώρες των BRICS θα ενδιαφερθούν να εδραιώσουν και εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα», πρωτίστως σε διμερές επίπεδο και προοπτικά, μετά την εδραίωση της νέας Τράπεζας Ανάπτυξης των BRICS, δεν αποκλείεται συνεργασία της Αθήνας και με αυτόν τον οικονομικό μηχανισμό.

«Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αποτελεί μια ιδιόμορφη θεραπεία σοκ, αλλά παρ’ όλ’ αυτά θεραπεία για την ΕΕ» είπε ο Α.Λιχατσόφ, σημειώνοντας ότι «στο συναισθηματικό πλαίσιο το ευρώ αρχικώς θα πέσει έναντι του δολαρίου, αλλά όχι σε καταστροφικό βαθμό».

«Και εν συνεχεία, σε μεσοπρόθεσμη προοπτική, εάν η ΕΕ βγάλει τα σωστά συμπεράσματα, κατά την άποψή μου, θα υπάρξει ορισμένη εξυγίανση της ευρωζώνης. Όπως είναι φυσικό, το ευρώ θα ενισχυθεί» πρόσθεσε ο Ρώσος αναπλ.υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το ευρώ θα κινηθεί σε ισοτιμία 1,05-1,15 έναντι του δολαρίου.

Κατά την εκτίμηση του Ρώσου αξιωματούχου, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδα από την ευρωζώνη, υπάρχουν δύο εκδοχές εξέλιξης των γεγονότων. Το δεύτερο, αλλά λιγότερο πιθανό σενάριο, είναι κατά τη γνώμη του Ρώσου αξιωματούχου η πρόκληση ενός φαινομένου-ντόμινο.

«Είναι λίγο πιθανό, αλλά θεωρητικά δυνατό, ότι μερικές ακόμη χώρες μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας» είπε ο κ. Λιχατσόφ, γεγονός, που θα μπορούσε να οδηγήσει «σε ανέκλητες συνέπειες για την ΕΕ και το ευρώ ως το δεύτερο σε επιρροή παγκοσμίως νόμισμα».

Σύμφωνα με τον Α.Λιχατσόφ, τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με παραμονή εντός της ΕΕ, θα οδηγήσει στο να γίνουν φθηνότερες οι μετοχές στην Ελλάδα, θα αυξήσει την επενδυτική ελκυστικότητα της χώρας. Πέραν αυτού, είναι πιθανό, ότι «οι Έλληνες θα γίνουν πιο δραστήριοι στις συνομιλίες σε μια σειρά από σχέδια αμοιβαίου ενδιαφέροντος», επεσήμανε ο κ. Λιχατσόφ.

Από την άλλη πλευρά και η ΕΕ, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε μεσοπρόθεσμη προοπτική θα καταστεί πιο ισχυρή ένωση και το ευρώ θα ενισχυθεί. «Κι εμείς είμαστε αναφανδόν υπέρ του να είναι ισχυροί οι εταίροι μας», διαβεβαίωσε ο Α.Λιχατσόφ.

Εξαιρετικά μικρή θεωρεί την πιθανότητα να βγει από την ευρωζώνη η Ελλάδα το αμέσως προσεχές διάστημα, εκτιμά ο Αλεξέι Πουσκόφ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή).

«Κατά την άποψή μου υπάρχουν τώρα δύο σενάρια και ούτε ένα δεν προβλέπει άμεση έξοδο από την ευρωζώνη, αν και η πιθανότητα αυτή παραμένει, αλλά σε πιο απομακρυσμένη προοπτική. Το πρώτο σενάριο είναι η επανέναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ και τους πιστωτές ώστε να επιτευχθούν καλύτερες σε ένα βαθμό συνθήκες και έστω εν μέρει να επαναξεταστεί η συμφωνία, που προτείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη», είπε ο Α.Πουσκόφ.

Το δεύτερο σενάριο είναι κατά τον κ. Πουσκόφ «η άρνηση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, είτε ανένδοτη θέση στις συνομιλίες, η οποία δεν θα προβλέπει ούτε το παραμικρό συμβιβασμό, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα», εκτιμώντας ότι το ζήτημα παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από το ποιο σενάριο τελικά θα υλοποιηθεί.

«Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι έτοιμη για έξοδο από την ευρωζώνη, έστω γιατί σε βραχυπρόθεσμη προοπτική θα αφήσει την Ελλάδα ουσιαστικά χωρίς μέσα επιβίωσης. Νομίζω ότι το δυσκολότερο για οποιαδήποτε κυβέρνηση, ακόμη και την πλέον δημοφιλή, είναι να επιβιώσει αυτής της περιόδου. Αν και κατά τις εκτιμήσεις σειράς οικονομολόγων, εάν η Ελλάδα επιβίωσε αυτών των εξαιρετικά δύσκολων χρόνων, η έξοδος από την ευρωζώνη θα μπορούσε να της αφήσει τουλάχιστον μια δυνατότητα ανάπτυξης», δήλωσε ο Α.Πουσκόφ.

«Και εάν παραμείνει στην ευρωζώνη με αυτά τα γιγαντιαία χρέη, που συγκέντρωσε και δεν θα κατορθώσει να ξεπληρώσει σε διάστημα περίπου 60 ετών, τότε, όπως εκφράστηκε ένας Γερμανός οικονομολόγος, αυτό θα σημάνει για τη χώρα μόνιμη περιστροφή εντός του Άδη», κατέληξε ο Ρώσος βουλευτής.

Ουσιαστική ενίσχυση των θέσεων της κυβέρνησης Τσίπρα και των διαπραγματευτικών δυνατοτήτων της Αθήνας χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Κονσταντίν Κοσατσόφ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών του ρωσικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή). Έκανε λόγο για «μία ουσιαστική πίστωση εμπιστοσύνης στη σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα και σημαντική ενίσχυση των θέσεων της Ελλάδας στις συνομιλίες με την ΕΕ».

Ερωτηθείς από το ρωσικό πρακτορείο Tass για τις επικείμενες εξελίξεις, ο Κονσταντίν Κοσατσόφ είπε ότι «η κατάσταση είναι απίθανο να μετεξελιχθεί σε ανεξέλεγκτο χάος, αυτό δεν χρειάζεται σε κανέναν» και πρόσθεσε ότι «οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με πιο ενισχυμένες θέσεις για την Ελλάδα. Ο Τσίπρας στις συνομιλίες με τους ευρωπιστωτές θα έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».

Ο Ρώσος γερουσιαστής εκτίμησε ότι μόνο οι επερχόμενες συνομιλίες μπορούν να δείξουν πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα, γιατί οι διαπραγματεύσεις «είναι πολύ περίπλοκες και δεν υπάρχει ολοφάνερη απάντηση ως προς τί πρέπει να γίνει για την οικονομία της Ελλάδας».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η προοπτική να εγκαταλείψει η Αθήνα την ευρωζώνη είναι λιγότερο πιθανή από την παραμονή της», γιατί μια έξοδος θα σήμαινε για την Ελλάδα «ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες, από όσες έχει σήμερα η χώρα». Το δημοψήφισμα, είναι κατά τον ίδιο, «πόλεμος νεύρων, πόλεμος θέσεων, αλλά συμβιβασμός θα βρεθεί».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου