Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΤΑ ΜΕΤΡΑ - ΣΟΚ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες το θρίλερ της διαπραγμάτευσης καθώς ούτε και στη χθεσινή διάρκειας τεσσάρων ωρών συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν...
Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δεν βρέθηκε η λύση που θα.... ξεκλειδώσει τις διαδικασίες για την θετική έκβαση των συζητήσεων.

Παρόντες στο δεύτερο μέρος της μαραθώνιας συνάντησης ήταν και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ καθώς και ο επικεφαλής τουEuroWorking Group Τόμας Βίζερ.

Συμφωνία στα πρωτογενή πλεονάσματα

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άφησε να εννοηθεί πως επετεύχθη συμφωνία ως προς το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα» είπε χαρακτηριστικά.

Σκληρές απαιτήσεις

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε πως κατά τις διαβουλεύσεις έπεσαν στο τραπέζι σκληρές προτάσεις από πλευράς των δανειστών, όπως το ύψος των συντελεστών στο ΦΠΑ ή το ασφαλιστικό.

«Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι, ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά 10 μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα σε άλλα οι δανειστές στο κείμενο – πρόταση τους, ζητούν δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και πάνω από 20%, καθώς και να «παγώσουν» οι αλλαγές σε εργασιακά, να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις καθώς και να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Κομισιόν, λέγοντας πως «από την πλευρά της Επιτροπής εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο», ενώ διαμήνυσε πως η μόνη ρεαλιστική πρόταση ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση».

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η λιτή ανακοίνωση της Κομισιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου