Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Μουντιάλ: Κόκκινη κάρτα στα ματωμένα γήπεδα του Κατάρ. Η λογοκρισία και οι νεκροί εργάτες


O υπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων του Κατάρ απηύθυνε κάλεσμα στους ρεπόρτερ του BBC για να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τις υποδομές και τις συνθήκες εργασίας των εργατών στα γήπεδα εν όψει Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 που θα διοργανωθεί από τη χώρα.
Οι ρεπόρτερ κατήγγειλαν πως ενώ προσπαθούσαν να κάνουν τη δουλειά τους συλλέγοντας πληροφορίες και φωτογραφίζοντας τα υπό κατασκευή γήπεδα, συνελήφθησαν στην...
πρωτεύουσα, Ντόχα.
Η σύλληψη έγινε την ώρα που βιντεοσκοπούσαν μια ομάδα εργατών, στην πλειοψηφία τους μετανάστες.
Οι Αρχές προχώρησαν σε κατάσχεση του δημοσιογραφικού υλικού και καταφέρθηκαν λεκτικά εναντίον των ρεπόρτερ χρησιμοποιώντας ύβρεις, όπως οι ίδιοι αναφέρουν.
Η αστυνομία ανέκρινε τον Mark Lobel, δημοσιογράφο του Βρετανικού δικτύου, τον μεταφραστή του, τον κάμεραμαν και τον οδηγό της αποστολής.
Μάλιστα, τους απαγορεύθηκε η χρήση τηλεφώνου. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι που τους ανέκριναν τους έδειξαν φωτογραφίες τους από το διάστημα παραμονής τους στη χώρα, ομολογώντας κοινώς ότι βρίσκονταν υπό συνεχή παρακολούθηση.
Μετά τη διαδικασία, φυλακίστηκαν. Ακολούθησαν και άλλες ανακρίσεις, ενώ οι υπεύθυνοι τους διεμήνυσαν πως "δεν βρίσκονται στην Disneyland" για να χρησιμοποιούν τις κάμερες τους όπως θέλουν.
Η ομάδα του BBC αφέθηκε ελεύθερη μετά από δύο ημέρες κράτησης. Παραδόξως, τους επετράπη να παρακολουθήσουν την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για την οποία είχαν κληθεί στη χώρα.
Πέραν των ρεπόρτερ του BBC, σε κράτηση βρέθηκαν και Γερμανοί δημοσιογράφοι που προσπαθούσαν να κάνουν τη δουλειά τους.
Η επίσημη ξενάγηση τελικά οδήγησε τους ρεπόρτερ σε νέες κατασκευές με πισίνες και εστιατόρια για τους εργάτες, που αποτελούν τη "βιτρίνα" του τι θέλει να βγάλει προς τα έξω η κυβέρνηση.
Εργάτης από το Νεπάλ που μίλησε με τον Lobel, αποκάλυψε πως πλήρωσε 600 δολάρια για να πάρει τη βίζα εργασίας για το διάστημα των κατασκευών, ενώ είχε ενημερωθεί ότι θα πληρώνεται με 300 δολάρια τον μήνα. Παρόλα αυτά, όταν βρέθηκε στο Κατάρ του αποκάλυψαν πως θα παίρνει μόλις 165 δολάρια ανά μήνα.
Δεν έλαβε ποτέ αντίγραφο του εγγράφου που υπέγραψε, ενώ ανέφερε πως δεν μπορούσε να καταλάβει το περιεχόμενο του μιας και ήταν στα αγγλικά. Στην ουσία υπέγραψε συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με τον εργοδότη του για πέντε χρόνια, έναντι του μισθού πείνας που δεν γνώριζε εξ αρχής.

Ακόμα ένα "ματωμένο Παγκόσμιο Κύπελλο"

Σε έκθεση της η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για εργάτες που δουλεύουν καθημερινά για 12 ώρες σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και ζουν συνωστισμένοι σε άθλιες συνοικίες. Η οργάνωση Human Rights Watch εστιάζει στα κυκλώματα που φέρνουν τους μετανάστες στο Κατάρ.
"Οι συνθήκες για τους μετανάστες στο Κατάρ δεν είναι καλές. Υπάρχει ένα καταχρηστικό σύστημα θεώρησης βίζας που τους δένει με τους εργοδότες τους και αν είναι ανέντιμοι, τότε έχουν μεγάλο πρόβλημα. Γιατί δεν μπορούν να φύγουν και δεν μπορούν να αναζητήσουν δουλειά κάπου αλλού", δήλωσε η Μίνκυ Γουόρντεν, διευθύντρια διεθνών προγραμμάτων της Human Rights Watch.
Από την αρχή των εργασιών εκατοντάδες εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στα εργοτάξια των αγώνων.
Σύμφωνα με την παγκόσμια συνομοσπονδία συνδικάτων, αν δεν αλλάξει ριζικά η κατάσταση μέχρι το 2022 θα έχουν σκοτωθεί πάνω από 4.000 εργάτες.
Μετά τη διεθνή κατακραυγή η χώρα ανακοίνωσε την κατασκευή σύγχρονων εργατικών χωριών, όπου οι μετανάστες – εργάτες θα ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες.
"Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κατάρ προσπαθεί να αντιμετωπίσει. Ο τεράστιος αριθμός, η εισροή εκπατρισμένων εργαζομένων, οι «επισκέπτες εργάτες» όπως τους αποκαλούμε μας μπλόκαραν και δεν μπορέσαμε να τους υποδεχθούμε σωστά. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει λάθος και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε", δήλωσε, ο Αμπντουλάχ Σαλέχ Μουμπάρακ, υπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων του Κατάρ.
Παρόλα αυτά, όπως φαίνεται και από το ρεπορτάζ του BBC, οι εξαγγελίες έχουν μείνει ακόμα εξαγγελίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου