Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΚΥΡΩΣΑΝ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ...

Ψυχρολουσία άνευ προηγουμένου σηματοδοτεί για την ελληνική πλευρά ...
η απόφαση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ να ακυρώσει την προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη 21 Μαϊου συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο στην Ουάσιγκτον.

Αντί για τις συνομιλίες με τον κ. Κάρτερ ο κ. Καμμένος θα συναντηθεί με μία εκ των υφυπουργών, την..... αρμόδια για θέματα πολιτικής Κριστιν Γουόρμουθ. Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, το αμερικανικό Πεντάγωνο ενημέρωσε την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δεν είχε χρόνο για τη συνάντηση με τον κ. Καμμένο, η οποία έπρεπε να αναβληθεί. Παρά τις έντονες προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για μια ολιγόλεπτη έστω συνάντηση και την ενεργοποίηση παραγόντων του λεγόμενου ελληνικού λόμπι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επέμεινε στην απόφασή του γυρνώντας την πλάτη στον κ. Καμμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ζήτησε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση έστω με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, αλλά ούτε αυτό κατέστη δυνατόν. Οι Ελληνες διπλωμάτες συνέχισαν τις αγωνιώδεις προσπάθειες για να αλλάξει η απόφαση, αλλά μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, ακόμη και μετά την άφιξη του Έλληνα υπουργού Άμυνας στην Ουάσιγκτον, αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την επίσκεψη του κ. Καμμένου στην Ουάσιγκτον επιβεβαιώνεται η ματαίωση της συνάντησης με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας η οποία αποδίδεται σε «έκτακτο κώλυμα» του Άστον Κάρτερ..

Την Παρασκευή ο κ. Καμμένος θα συναντηθεί με την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ και θα επισκεφθεί την ίδια μέρα τα γραφεία της CIA.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει συναντήσεις με μέλη ομογενειακών οργανώσεων, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin, θα έχει γεύμα με Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής, MacThornberry, θα επισκεφθεί το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, θα συνομιλήσει με τον γερουσιαστη Jack Reed και τον βουλευτή Frank Pallone.

Επίσης θα λάβει μέρος σε δείπνο εργασίας στο «Atlantic Council», θα συναντήσει μέλη των εβραϊκών οργανώσεων όπως και στελέχη του Hudson Institute.

Επισήμως οι Αμερικανοί δεν έχουν εξηγήσει πού οφείλεται η ματαίωση της συνάντησης των δύο υπουργών Άμυνας. Βαρύνουσα σημασία έχει το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον επέμεινε στην απόφαση να ακυρωθεί η συνάντηση του κ. Κάρτερ με τον κ. Καμμένο παρά τις εντατικέςπροσπάθειες της ελληνικής πλευράς να εξευρεθεί χρόνος έστω και για μια ολιγόλεπτη συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας η οποία, σημειωτέον, είχε προγραμματιστεί από τα τέλη Μαρτίου και είχε ανακοινωθεί επισήμως.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα βασικά θέματα που ενοχλεί τους Αμερικανούς είναι η εσωτερική τρομοκρατία και η υπόθεση του Σάββα Ξηρού, αλλά φαίνεται ότι προέκυψαν και άλλα πιο σοβαρά ζητήματα, που δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί εξέφρασαν παράπονα για τη στάση του Ελληνα υπουργού στο θέμα του Ξηρού, καθώς ανέμεναν ότι θα τους υποστηρίξει. Πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι ο κ. Καμμένος όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά δικαιολόγησε την πράξη της κυβέρνησης να περάσει την νομοθεσία για αποφυλάκιση καταδικασμένων τρομοκρατών εφόσον έχει βεβαιωθεί μη αναστρέψιμη βλάβη της υγείας τους. Πριν την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης από την ελληνική Βουλή, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς είχε κάνει λόγο για «μη φιλική πράξη» υπενθυμίζοντας ότι η 17 Νοέμβρη είναι υπεύθυνη για το θάνατο πέντε μελών της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα.

Εκτός από το θέμα του Σάββα Ξηρού, στην Ουάσιγκτον υπάρχει ενόχληση και για την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Μόσχα για την κατασκευή του αγωγού turkish/greek stream, τον οποίο οι Αμερικανοί θεωρούν ανταγωνιστικό του αγωγού TAP που επίσης προβλέπεται να διέλθει από ελληνικό έδαφος. Μάλιστα, ο αμερικανός ανώτατος συντονιστής για ενεργειακά θέματα Έιμος Χοχστάιν ήρθε στην Αθήνα με σκοπό να μεταστρέψει την απόφαση συμμετοχής της Ελλάδας στο ρωσικό σχέδιο, προειδοποιώντας ότι η επιμονή της Αθήνας να συνεργαστεί με την Μόσχα σε ένα project που η Ουάσιγκτον θεωρεί πολιτικό θα έχει συνέπειες.

Οι δηλώσεις του κ. Καμμένου για το ενδεχόμενο να «πλημμυρίσει» η Ευρώπη με τζιχαντιστές εικάζεται ότι ήταν ακόμη ένα θέμα που επισημάνθηκε ως ατυχές από την αμερικανική πλευρά.

Πάντως, η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να ακυρώσει την συνάντηση του κ. Καμμένου με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης του Έλληνα υπουργού στην Ουάσιγκτον έρχεται λίγες μέρες μετά την δημόσια πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας προς τους Αμερικανούς για την κατασκευή νατοϊκής βάσης στο Αιγαίο.

Από την δική του πλευρά, ο κ. Καμμένος δεν αλλάζει τον αρχικό του προγραμματισμό να επισκεφθεί εγκαταστάσεις αμυντικών βιομηχανιών με τις οποίες συνεργάζεται η Ελλάδα, όπως της Lockheed Martin η οποία κατασκευάζει τα F-16 και ανέλαβε προσφάτως με απόφαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα την ανακατασκευή έως πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ηλικίας 50 ετών έναντι του ποσού των 500 εκατ.δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου