Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Μειωμένη σε Αργολίδα και Κορινθία αναμένεται η φετινή παραγωγή βερίκοκων

Ο κ. Άρης Λειβαδίτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αεροδρομίου Άργους, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η μείωση της φετινής παραγωγής αναμένεται να φτάσει σε ποσοστό μέχρι και 80% σε σχέση με την περσινή. Αυτό οφείλεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα που είχαμε ....
εποχή της ανθοφορίας. Έχουν επηρεαστεί όλες οι ποικιλίες βερίκοκων. Να θυμίσουμε ότι και πέρσι ήταν μειωμένη η παραγωγή (περίπου –30%) λόγω χαλαζόπτωσης και προβλημάτων στην καρπόδεση. Αυτές τις ημέρες ξεκινά η συγκομιδή στις ποικιλίες Νίνφα και Aurora. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συγκομιδή των ποικιλιών Τύρβης και Τιρύνθου. Η μείωση της παραγωγής θα επηρεάσει σίγουρα τις τιμές».
Ο κ. Δημήτριος Κατσίγιαννης, Γραμματέας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίου Βασιλείου Κορινθίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Μείωση της φετινής παραγωγής βερίκοκου ποικιλίας Μπεμπέκου (που είναι η βασική ποικιλία της περιοχής), ενδέχεται να ξεπεράσει το 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή ποσότητα δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις. Ωστόσο να σας επισημάνω ότι και πέρσι είχαμε μια μείωση της τάξης του 30%. Το πρόβλημα είναι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην ανθοφορία που είχε σαν αποτέλεσμα να μην γίνει σωστή γονιμοποίηση και όταν μεγαλώνει ο κάρπος πέφτει. Δυστυχώς η ζημιά αυτή δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.
Εμείς σαν συνεταιρισμός διακινούμε μέχρι 2.000 τόνους βερίκοκων ετησίως. Όμως φέτος με πολύ δυσκολία θα καταφέρουμε να φτάσουμε τους 1.000 τόνους. Η ίδια εικόνα υπάρχει και για τις υπόλοιπες ποικιλίες, όπως η Νόστος που παρουσιάζει μια μείωση 80% από την αντίστοιχη περσινή παραγωγή.
Η έναρξη της συγκομιδής ποικιλίας Μπεμπέκου αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 20 Ιουνίου, εμφανίζοντας μια οψιμότητα σε σχέση με πέρυσι που είχε ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου. Το 90% της παραγωγής θα κατευθυνθεί στη μεταποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου