Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Barclays: Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα και οι επιπτώσεις

Αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα είναι μία ήπια κυβερνητική κρίση, προκειμένου να αποφύγει την ουσιαστική κρίση, σύμφωνα με ανάλυση της Barclays, στην οποία εξετάζονται τρία βασικά σενάρια για τις εξελίξεις στο...
ελληνικό ζήτημα.
«Πιστεύουμε ότι η απαραίτητη πολιτική βούληση για να υπάρξει συμφωνία θα βρεθεί μόνο αφού υπάρξει κάποιας μορφής κυβερνητική κρίση, η οποία θα δράσει ως καταλύτης για την απαραίτητη πολιτική αλλαγή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του επενδυτικού οίκου.
Οι αναλυτές της Barclays εξετάζουν τρία σενάρια, τονίζοντας ότι κατά την δική τους εκτίμηση το πρώτο εξ αυτών είναι το πιθανότερο. Πρόκειται για τα παρακάτω:
Το «ήπιο» σενάριο
Επίτευξη συμφωνίας την τελευταία στιγμή, η οποία, όμως, θα έρθει αφού πρώτα έχουν «παραβιαστεί» κάποιες από τις προεκλογικές υποσχέσεις τις κυβέρνησης. Αυτό θα οδηγήσει σε κυβερνητική αναδιάρθρωση. Κατά την Barclays εάν η ελληνική κυβέρνηση παραβιάσει ορισμένες από τις «κόκκινες γραμμές» της, τότε μπορεί να υπάρξει αποχώρηση των ριζοσπαστών τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει – ή θα αναγκαστεί – να αλλάξει κυβερνητικό εταίρο, με δεδομένο ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα δεχθούν παράταση κάποιας μορφής μνημονίου. Πιθανότερος νέος κυβερνητικός εταίρος το Ποτάμι αλλά και το ΠΑΣΟΚ.
Οι αναλυτές του οίκου θεωρούν ότι υπάρχουν 15-25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα και θα αποχωρήσουν, αλλά και περίπου 10 ακόμη βουλευτές – αν και λιγότερο «επιθετικοί» ως προς τις αριστερές τους πεποιθήσεις – που μπορεί να το εξετάσουν, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνουν και την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Προσθέτουν, όμως, ότι ο Αλ. Τσίπρας θα κατορθώσει να «περάσει» από το Κοινοβούλιο τη νέα συμφωνία, καθώς θα στηριχθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Εάν επαληθευθεί αυτό το σενάριο καθίσταται σχεδόν απίθανο το ενδεχόμενο bank run ή επιβολής περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, αν και η κατάσταση στην οικονομία θα παραμείνει τεταμένη πιθανώς έως και τις αρχές του επόμενου έτους.
Σε επίπεδο αγορών και εφόσον επιτευχθεί πλήρης συμφωνία Ελλάδας και δανειστών τότε αναμένεται ράλι τόσο στα ελληνικά ομόλογα (κυρίως τα 10ετή) όσο και σε αυτά της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Επίσης τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να καταστούν εκ νέου αξιόπιστα και ως εκ τούτου η χώρα θα επωφεληθεί από το QE της ΕΚΤ.
Δημοψήφισμα τον Ιούνιο
Πρόκειται για ένα σενάριο που θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην οικονομία, ακόμη και εάν, βάσει των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, αναμένεται ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη.
Παράλληλα μπορεί να υπάρξει διάχυση της κρίσης και σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τους επενδυτές να προχωρούν σε sell off ορισμένων τοποθετήσεων που θεωρούνται υψηλού ρίσκου. Στην περίπτωση δημοψηφίσματος ενισχύεται σημαντικά το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.
Οι αναλυτές του οίκου εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο η απάντηση στο δημοψήφισμα να είναι αρνητική – δηλαδή υπέρ της εξόδου από το ευρώ – κάτι το οποίο θα οδηγήσει, σίγουρα, σε επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, διακοπή της χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ και πιθανή δημιουργία IOUs προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες στο εσωτερικό.
Σε επίπεδο αγορών εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι θετικό τότε παρά την αρχική ανησυχία θα επέλθει μία ισορροπία. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εκτιμάται ότι οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα θα είναι κάτι παραπάνω από ισχυρές.
Πρόωρες εκλογές μετά το καλοκαίρι
Όπως αποδεικνύουν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει με ευκολία νέες εκλογές, αν και – όπως και στην περίπτωση του δημοψηφίσματος – αυτή η λύση δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των προτεραιοτήτων του Αλέξη Τσίπρα.
Η αντίδραση των ομολογιακών αγορών θα είναι περιορισμένες, πιθανώς περισσότερο και από αυτές που θα καταγραφούν εάν υπάρξει δημοψήφισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου