Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Προτείνουν σχέδιο Κύπρου για την Ελλάδα

ΜΠΡΑ-ΝΤΕ-ΦΕΡ ΜΕΡΚΕΛ - ΓΙΟΥΝΚΕΡ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

«Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπαθεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη με κάθε τίμημα, ωστόσο...
τα κράτη-μέλη αρχίζουν και χάνουν την υπομονή τους. Ποιός θα έχει τον τελευταίο λόγο;» Με αυτές τις προτάσεις ξεκινάει το άρθρο του για το ιδιαίτερο μπρα-ντε-φερ ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, αλλά..... ακόμα και ανάμεσα σε ευρωπαϊκά όργανα, όπως η Κομισιόν και το Eurogroup, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».



Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που περιγράφει ένα έντονο παρασκήνιο σε μια αναμέτρηση δύναμης και επιρροής, με αιτία την περαιτέρω ενοποίηση της Ε.Ε. και με αφορμή της χώρα μας. Το γερμανικό περιοδικο υπογραμμίζει πως η επιλογή του 52 χρονου δικηγόρου από της Θεσσαλονίκη Μαργαρίτη Σχοινά ως εκπροσωπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν μια συμβολική κίνηση για να δείξει πως η Ελλάδα που συχνά διασύρθηκε τα τελευταία χρόνια, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ε.Ε.


«Ήταν μια διορατική κίνηση» υποστηρίζει το περιοδικό, καθώς στις Βρυξέλλες το φινάλε σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει αρχίσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι παγιδευμένος ανάμεσα στις προεκλογικές του υποσχέσεις και στο πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας. Εν τω μεταξύ ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας απείλησε να κατάσχει το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα για επανορθώσεις θυμάτων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ την Πέμπτη η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε ρηματική διακοίνωση στο Βερολίνο, κατηγορώντας  τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσβλητικές δηλώσεις κατά του Έλληνα ομολόγου του.  Πρόκειται για πράξεις απελπισίας, αναφέρει το περιοδικό, υποστηρίζοντας πως τώρα, ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ είναι η τελευταία ελπίδα του κ. Τσίπρα.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel η κρίση στην Ελλάδα είναι μια παρτίδα πόκερ πολλών δισεκατομμυρίων. Είναι το ερώτημα του ποιός έχει την εξουσία στις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι μόνος του με την Ελλάδα. Υπάρχει και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόεδρος του Eurogroup και φυσικά το Βερολίνο που έχει δανείσει τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ελλάδα. Δημοσίως όμως, ο Γιούνκερ είναι αυτός που εμφανίζεται ως προστάτης κοινού νομίσματος. Πολιτικοί στο Βερολίνο εκλαμβάνουν τις δηλώσεις Γιούνκερ ως πρόκληση. Η Α. Μέρκελ προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ανησυχεί τόσο για το χάος που θα επικρατήσει στην Αθήνα, όσο και για πρακτικούς λόγους, δηλαδή τα δισεκατομμύρια που έχει δανείσει στην Ελλάδα. Ωστόσο η Καγκελάριος θεωρεί πως οι ρητές δηλώσεις Γιούνκερ πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την Ευρωζώνη υπονομεύουν την προσπάθεια εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας.


Σύμφωνα με το Spiegel τόσο ο Πρόεδρος Γιούνκερ, όσο και η Καγκελάριος Μέρκελ γνωρίζουν πως η τύχη της Ελλάδας εξαρτάται τώρα από τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος όμως δεν πρόκειται να αναλάβει ποτέ το ρίσκο να αναγκάσει την Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Η σύγκρουση των δύο ηγετών Μέρκελ και Γιούνκερ είναι θεμελιώδης. Ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ είναι ένθερμος ευρωπαϊστής και υποστηρίζει διαρκώς την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπη. Λαμβάνει τη θέση των Χριστιανοδημοκρατών του Χέλμουτ Κολ. Παρόλο που που η Α. Μέρκελ είναι στο κόμμα των  Χριστιανοδημοκρατών έχει διαφοροποιηθεί από την σαφή ευρωπαϊκή πορεία. Για την ίδια η κρίση είναι μια καλή ευκαιρία να μειωθούν οι εξουσίες της Κομισιόν και να επιστρέψουν στα κράτη -μέλη.  Από αυτή την άποψη, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως τον ντε Γκωλ του 21ου αιώνα.


Αυτήν όμως της στιγμή η Γερμανία έχει στο πλευρό της όλα τα κράτη μέλη. Οι υπουργοί Οικονομικών έχουν χάσει την υπομονή τους με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Βαρουφάκη και ούτε καν η Ιταλία και η Γαλλία, φυσικοί σύμμαχοι της Ελλάδα, είναι διατεθειμένες να στηρίξουν ένα πιο ευέλικτο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αν στη θέση του κ. Γιουνκερ βρισκόταν ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είναι βέβαιο πως η η Γερμανία θα ασκούσε μεγαλύτερο έλεγχο στις Βρυξέλλες. Αλλά ο κ. Γιούνκερ είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξελέγη με πανευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία ως επικεφαλής πολιτικού κόμματος και αυτό του δίνει περισσότερη δημοκρατική νομιμοποίηση απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες. Επιθυμεί μάλιστα να συνεργάζεται στενά με τους αντιπροσώπους των Ευρωπαίων πολιτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος επιθυμεί επίσης να αποτρέψει το Grexit.


Στην κατακλείδα του το άρθρο αναφέρει ακόμα πως σύμβουλοι της καγκελαρίας προτείνουν σχέδιο «Κύπρου για την Ελλάδα, ώστε η χώρα μας να αναγκαστεί να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές συμφωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου