Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΕΤΣΙ ΦΑΝΗΚΕ Η ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ...

Πολλοί περίμεναν με ανυπομονησία την έκλειψη ηλίου που σημειώθηκε σήμερα, ωστόσο...
οι Έλληνες, λόγω τοποθεσίας αλλά και καιρικών φαινομένων, δεν στάθηκαν τόσο........ τυχεροί.


Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, στην Ελλάδα στη μερική φάση καλύφθηκε μέχρι και το 40% περίπου του ηλιακού δίσκου. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα, καλύφθηκε έως το 31,4% του ηλιακού δίσκου από το μαύρο σώμα της Σελήνης. Το ποσοστό κάλυψης ποικίλλει όμως για τις άλλες περιοχές της χώρας. Οσο πιο βόρειες είναι, τόσο πιο μεγάλο τμήμα του Ηλίου είδαν να σκοτεινιάζει. Οι κάτοικοι της Φλώρινας ήταν πιο τυχεροί, αφού καλύφθηκε το 40,7% του Ηλίου, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης το 23,6%.










Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες της έκλειψης του ήλιου πάνω από την Ακρόπολη



Ωστόσο, η συννεφιά στην Αθήνα δεν άφησε πολλά περιθώρια σε όσους θέλησαν να δουν το φαινόμενο στην εξέλιξή του, φορώντας βέβαια τα ειδικά γυαλιά, αλλά και στους πιο τολμηρούς που θέλησαν να κοιτάξουν απευθείας τον ήλιο.



Αρκετοί ήταν και εκείνοι που παρακολούθησαν την έκλειψη του ήλιου από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη, αλλά και μέσω του διαδικτυακού τόπου του, που έδειξε όλη την εξέλιξη του φαινομένου.



Η έκλειψη ήταν ορατή ως ολική μόνο στον έρημο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία. Οι περίπου 50.000 κάτοικοι των απομονωμένων νήσων Φαρόε, όπως και οι 3.000 των νορβηγικών νήσων Σβάλμπαρντ, είχαν αυτή την τύχη. Την μερική φάση της έκλειψης μπόρεσαν να παρακολουθήσουν, όπου δεν είχε συννεφιά, οι κάτοικοι της Ευρώπης, της Βόρειας και Ανατολικής Ασίας, της Βόρειας και της Δυτικής Αφρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου