Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Φάνης Κουρεμπές: 50 μέρες κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά

Έπειτα από πέντε χρόνια σκληρών, μνημονιακών πολιτικών λιτότητας στις 25 Γενάρη η χώρα γύρισε σελίδα. Συνήθως μια πρώτη αποτίμηση κάθε νέας κυβέρνησης γίνεται στις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης. Όμως ο πυκνός πολιτικός χρόνος, η ένταση και....
η έκταση των γεγονότων και η κατάσταση που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση Εθνικής σωτηρίας μας αναγκάζει σε μια πρώτη αποτίμηση του έργου της.
Από τις πρώτες μέρες έγινε σαφές ότι η χώρα βρισκόταν σε ένα ασφυκτικό οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο, απόρροια των πολιτικών και συμφωνιών της προηγούμενης συγκυβέρνησης. Μάλιστα  οι  πρώτες επαφές με τους εταίρους κατέστησαν σαφές ότι το σχέδιο της τρόικας αλλά και του ντόπιου κατεστημένου πολιτικού συστήματος  άρχιζε και τελείωνε στη λογική της αριστερής  παρένθεσης. Ένα πλαίσιο δηλαδή οικονομικής  και πολιτικής ασφυξίας που θα οδηγούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην πτώση.
Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, όμως, έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να ξεκινήσει την εφαρμογή του προγράμματος της. Αξιοποιώντας όλα τα πολιτικά εργαλεία και αντέχοντας στις πιέσεις πέτυχε την 4μηνη συμφωνία γέφυρα η οποία:
  •  σταματάει τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας
  • απεμπλέκει τη χώρα από την τρόικα, βάζοντας στο τραπέζι την πολιτική διάσταση της κρίσης, συνομιλώντας πια με τους θεσμικούς πολιτικούς παράγοντες
  • βάζει την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης και της επίλυσης της στο πλαίσιο της Ευρώπης
  • ακυρώνει το mail Χαρδούβελη και τις δραματικές δεσμεύσεις των νεοφιλελεύθερων - μνημονιακών κυβερνήσεων
  • κερδίζει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να εφαρμόσει εκείνες τις πολιτικές που θα σταματήσουν τη λιτότητα και θα θωρακίσουν τη χώρα.
Ουσιαστικά η νέα κυβέρνηση σταμάτησε την καταστροφή. Σταμάτησε τις πολιτικές που διέλυαν τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας και οδηγούσαν τους πολίτες στην εξαθλίωση, τη χρεωκοπία και την δραματική αύξηση των αυτοκτονιών.
Παράλληλα ξεκίνησε το νομοθετικό έργο με σκοπό την ανακούφιση των αδύναμων και εξαθλιωμένων συμπολιτών μας, την επανεκκίνηση της οικονομίας, την πάταξη της διαφθοράς, το σπάσιμο του μαύρου στην ΕΡΤ και τη δημοκρατία.
Το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση,  έχει τεράστια σημασία αφορά στην ανακούφιση των πολιτών που βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχιας.  Δυστυχώς μέσα στο πλαίσιο της ασφυξίας που δημιουργούν τα οικονομικά και πολιτικά κατεστημένα στη χώρα, δεν είναι αυτό που θα θέλαμε. Αποτελεί όμως το πρώτο βήμα προς τον απελευθερωτικό στόχο που δεσμεύει το ΣΥΡΙΖΑ και παρακινεί το λαό μας…. Την κατάργηση της λιτότητας.
 Παράλληλα μπαίνει το θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η καταπολέμηση της διαφθοράς, αυτού του μεγάλου καρκινώματος που πήρε τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.
Τα νομοσχέδια για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και την επανεκκίνηση της οικονομίας, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ τα οποία δόθηκαν σε δημόσια διαβούλευση  τηρούν τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις προτεραιότητες και τις πολιτικές που θα εφαρμόσει.
Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι η προσπάθεια μας είναι εύκολη. Θα δίνουμε τη μάχη μέρα με τη μέρα. Με τη λαϊκή στήριξη, με τη σοβαρότητα, την επιμονή και την ακούραστη δουλειά θα κάνουμε πράξη το συντομότερο μια σειρά από κρίσιμες δεσμεύσεις μας και θα στήσουμε στα πόδια της μια κοινωνία ρημαγμένη από πέντε χρόνια καταστροφής.
                                                                                           Κουρεμπές Φάνης
                                                                            Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου