Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Η ΕΕ θα ζητήσει τα λεφτά της πίσω εάν κλείνουν τα κέντρα κράτησης κλειστού Τύπου

Ακόμα μία από τις πολλές προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πετάγεται στα σκουπίδια αφού η αναπληρώτρια υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, δεσμεύτηκε για συνέχιση της λειτουργίας κέντρων κράτησης κλειστού τύπου.
Υστερα από συνάντησή την Παρασκευή με την αναπληρώτρια υπουργό, εκπρόσωποι.....
των συνοριακών φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν ότι «η κ. Χριστοδουλοπούλου διευκρίνισε ότι η συνέχιση λειτουργίας ορισμένων κέντρων κλειστού τύπου εξυπακούεται λόγω αναγκαιότητας ύπαρξής τους αλλά και λόγω ιδιαίτερων συνθηκών που τα διέπει».
Ο βασικότερος λόγος για αυτήν την άτακτη υποχώρηση της Χριστοδουλοπούλου είναι ότι η μετεξέλιξη των κλειστών κέντρων κράτησης σε χώρους «ελεύθερης φιλοξενίας» θα προϋπέθετε τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ήταν πιθανό να απέρριπτε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης (ως «μη επιλέξιμες») και να αξίωνε την επιστροφή εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν για την κατασκευή τους.
Την ανάγκη να διατηρηθούν ορισμένα κλειστά κέντρα κράτησης είχε επισημάνει σε δηλώσεις του και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.
Μιλώντας χθες στην «Κ», ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ, Παναγιώτης Χαρέλας, ανέφερε ενδεικτικά ότι «τα κέντρα κράτησης που λειτουργούν σε Παρανέστι Δράμας, Ξάνθη και στο Φυλάκιο Εβρου δεν πρόκειται να μετατραπούν σε ανοικτές δομές» και προσέθεσε ότι η αναπληρώτρια υπουργός προτίθεται να χρησιμοποιήσει εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία για τη στέγαση των μεταναστών που ανήκουν στην κατηγορία των «μη απελάσιμων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου