Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Μήπως ήρθε η ώρα να αποσυρθεί ο Βαρουφάκης

-A +A


Σύμφωνα με μια θεωρία συνωμοσίας, από αυτές που κατακλύζουν τον δημόσιο «διάλογο» στην Ελλάδα, η επιλογή Βαρουφάκη για τον ρόλο του διαπραγματευτή ήταν ειδικού σκοπού.
Να εξοργίσει δηλαδή και κατά συνέπεια να εκθέσει τον Σόιμπλε στην......
.... ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, αναδεικνύοντας τον «ανθελληνισμό» του. Με αυτόν τον τρόπο, λένε όσοι πιστεύουν αυτές τις μπαρουφιάδες, «ο ανθέλλην και κρυπτοναζί Σόιμπλε», προ του κινδύνου να γίνει ρόμπα, θα υποχωρούσε, σκίζοντας τα μνημόνια και δίνοντας στην Ελλάδα αυτό που ζητούσε.
Φυσικά αμφιβάλλω αν η κυβέρνηση πίστεψε ποτέ αυτές τις ανοησίες. Το πιθανότερο σενάριο για την επιλογή Βαρουφάκη σε ρόλο διαπραγματευτή είναι αυτό που υποστήριξε το γαλλικό Slate. Οτι ο Βαρουφάκης «παραμύθιασε» τον Τσίπρα πως μόνο με μια μετωπική διαπραγμάτευση και υπό την απειλή της εξόδου από το ευρώ η Ελλάδα θα κατάφερνε να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία με τους Γερμανούς.
Είναι το γνωστό παράδειγμα στη θεωρία των παιγνίων, για τα δύο αυτοκίνητα που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα το ένα αντίθετα προς το άλλο. Οποιος από τους δύο οδηγούς χάσει πρώτος την ψυχραιμία του θα υποχωρήσει και στρίβοντας δεξιά το τιμόνι θα ρίξει το αμάξι του στα χωράφια.
Πενήντα μέρες μετά, η θεωρία αυτή δεν μοιάζει να επιβεβαιώνεται. Ο Σόιμπλε όχι μόνο δεν δείχνει να φοβάται, αλλά αντίθετα πατάει γκάζια. Από την άλλη, το αυτοκίνητο που υποτίθεται ότι οδηγεί ο Βαρουφάκης μάλλον μένει από βενζίνη και χάνει λάδια, ενώ ο ίδιος ο υπουργός αρχίζει να χάνει σιγά σιγά τη σοβαρότητά του. Οχι μόνο γιατί δεν κατάφερε να τρομοκρατήσει τον Σόιμπλε, αλλά γιατί με όλα αυτά τα τερτίπια κατάφερε να στοιχίσει πίσω από τον Σόιμπλε εναντίον μας όλες εκείνες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κανείς δεν τολμά να υποψιαστεί για «ανθελληνισμό».
Τώρα έχει αρχίσει να εξοργίζει και γνωστούς δημοσιογράφους μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων, είτε υβρίζοντάς τους, είτε διαψεύδοντας αυτά που ο ίδιος δηλώνει κατά καιρούς για δημοψηφίσματα, ταξίδια στον Αρη και άλλα συναφή.
Υποθέτω ότι στην κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον τόσο ευτυχείς με την υπερκινητικότητα του Βαρουφάκη, που δεν έχει αφήσει συνέδριο για συνέδριο στο εξωτερικό. Και κοντεύει να βγάλει selfies ακόμη και με τους αλιγάτορες του Αμαζονίου. Αυτήν τη δίψα για δημοσιότητα τη μοιράζεται πλέον και με τη σύζυγό του, αν και η φωτογράφιση για το Paris Match εξελίχθηκε σε επικοινωνιακό Βατερλό για τον υπουργό. Και ας μην ήταν αυτή η φωτογράφιση αντίστοιχη, όπως είπε εκ των υστέρων, με την αισθητική του.
Πολύ φοβάμαι ότι η παραμονή του Βαρουφάκη στο ΥΠΟΙΚ δεν θα βλάψει μόνο τη διαπραγμάτευση (ή ό,τι έχει απομείνει από αυτήν) αλλά και την ίδια την οικονομία. Αφού είναι γνωστό ότι χωρίς αριθμούς δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε προϋπολογισμοί, ούτε έσοδα, ούτε... δημιουργικά ελλείμματα, ούτε πλεονάσματα.
Και τείνω να πιστέψω ότι ο Βαρουφάκης είναι η απόλυτη εκδίκηση του ΓΑΠ προς τον Τσίπρα και τους Ευρωπαίους και υποψιάζομαι ότι ο ανέμελος διαπραγματευτής της Χατζηχρήστου εκτελεί ένα μυστικό σχέδιο των παπανδρεϊκών για να διαλύσει ό,τι δεν πρόλαβαν να διαλύσουν αυτοί.
ΥΓ.: Χατζηχρήστου είναι ο γνωστός δρόμος της Αθήνας δίπλα στην Ακρόπολη, όπου βρίσκεται η κατοικία του Βαρουφάκη.

Πηγή: Μήπως ήρθε η ώρα να αποσυρθεί ο Βαρουφάκης | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/blog-content/196397/mipos-irthe-i-ora-na-aposyrthei-o-varoyfakis#ixzz3UdFzv09G

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου