Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Ένας Σύμβουλος Πολιτικής Επικοινωνίας «Μετρά» τον Πρόωρο Προεκλογικό «Πυρετό»

Η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα δεν κατάφερε εν τέλει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 180 ψήφους -παρά τις ζυμώσεις των τελευταίων ημερών- και ως εκ τούτου η χώρα μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης τρίτης ψηφοφορίας της ολομέλειας, οδηγείται σε πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Κατά την τελευταία διαδικασία η επιλογή του .....
πρωθυπουργού έλαβε ξανά 168 ψήφους ενώ 132 βουλευτές ψήφισαν «παρών». «Κάναμε ότι μπορούσαμε για να εκλέξουμε πρόεδρο και να αποτραπούν οι εκλογές που δεν τις θέλει η μεγάλη ψηφοφορία του ελληνικού λαού. Οι περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές άκουσαν τη φωνή της συνείδησης τους. Δυστυχώς μία μειοψηφία 132 βουλευτών σέρνουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογες. Όσοι καταψήφισαν φέρουν ακέραια την ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αποκάλυψε ότι «... αύριο θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα προχωρήσω σε διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών στις 25 Ιανουαρίου». Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας αποχωρώντας από το ελληνικό Κοινοβούλιο σχολίασε: «Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα για την ελληνική δημοκρατία. Οι Έλληνες βουλευτές απέδειξαν ότι η δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Όταν η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αποφασισμένη να βάλει ένα τέρμα στις πολιτικές λιτότητας τότε οι βουλευτές δεν έχουν παρά να εναρμονιστούν με το λαϊκό αίσθημα».
Τι σημαίνουν όμως οι πρόωρες εκλογές για τους Έλληνες πολίτες; Ποιο θα είναι το διακύβευμα στις 25 Ιανουαρίου και ποιες οι ιδιαιτερότητες που διαμορφώνονται; Επικοινωνήσαμε με τον Ευτύχη Βαρδουλάκη, εταίρο της Stratego, η οποία ειδικεύεται σε θέματα πολιτικής στρατηγικής και επικοινωνίας. Την τελευταία δεκαετία είναι σύμβουλος πολιτικής επικοινωνίας και πολιτικών ερευνών και ταυτόχρονα ο κατάλληλος άνθρωπος για να «μετρήσει» τον πρόωρο προεκλογικό «πυρετό».
VICE: Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν σε κλίμα έντονης πόλωσης. Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στο εκλογικό σώμα –υπάρχει κίνδυνος κοινωνικού διχασμού;
Ευτύχης Βαρδουλάκης: Ασφαλώς και υπάρχει και έχει πολλές εκφάνσεις. Έχει ιδεολογικές παραμέτρους, σχετίζεται με τον προσανατολισμό της χώρας, αλλά εδράζεται και σε δύο διαφορετικά συναισθήματα: Από τη μία ο φόβος, από την άλλη η οργή. Από τη μία αυτοί που αισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, από την άλλοι όσοι νοιώθουν ότι διακυβεύονται πολλά. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι πολύ επικίνδυνος. Όποιος και αν κερδίσει τις εκλογές την επόμενη μέρα θα χρειαστεί ευρύτερες συναινέσεις για να διαχειριστεί τα προβλήματα που θα βρει μπροστά του.
Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες αυτών των εκλογών;
Ότι δεν έχουν καινούργια πράγματα να πουν. Όλοι ο βασικοί πρωταγωνιστές τα έχουν πει όλα. Ουσιαστικά η χώρα είναι σε μια διαρκή προεκλογική περίοδο όλο το 2014 οπότε η επιχειρηματολογία τους είναι πάνω-κάτω γνωστή. Περισσότερο θα μετρήσουν τα λάθη που θα γίνουν, κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να φανεί αν τα λάθη αυτά θα ενισχύσουν την ανασφάλεια σε σχέση με την προοπτική εκλογής του.
Που κατά τη γνώμη σας θα στοχεύσει η επικοινωνιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ;
Του ΣΥΡΙΖΑ θα «πατήσει» στα στοιχεία της οργής και της αλλαγής. Καταδίκη της κυβέρνησης και αισιοδοξία από την αλλαγή. Της ΝΔ στη σταθερότητα, στην ενίσχυση της άποψης ότι η ανάκαμψη ξεκίνησε και φυσικά στο «φόβο» που προκαλεί το ενδεχόμενο εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα μικρότερα κόμματα τι ρόλο θα παίξουν στις εκλογές;
Όσο δεν υπάρχει αίσθηση πιθανής αυτοδυναμίας και όσο το προβάδισμα κάποιου από τους μεγάλους δεν είναι ξεκάθαρο, τότε οι «μικροί» θα διαγκωνίζονται μεταξύ τους, έχοντας όμως ζωτικό χώρο. Αν το προβάδισμα για την πρώτη θέση κρίνεται μέχρι τέλους, τότε θα συμπιεστούν μέσα στο κλίμα πόλωσης. Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα από αυτά θα διεκδικήσουν ρόλο πολύτιμου εταίρου, μιας δικλείδας ασφαλείας.
Ποια ηλικιακή ομάδα φαίνεται ότι θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα;
Ο νέοι δίνουν δυναμική και αποτελούν νέα δεδομένα για το εκλογικό σώμα, ωστόσο οι μεγάλες ηλικίες υπερεκπροσωπούνται στις κάλπες. Ο ηλικιακός διχασμός είναι έντονα διακριτός. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί στους κάτω των 45, η ΝΔ στους άνω των 50. Στην ηλικία 18-24 μάλιστα η ΝΔ εμφανίζει δυναμική μικρού κόμματος και αυτό είναι κάτι που πρέπει να την απασχολήσει για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της.
Ποια είναι η πρόβλεψή σας, οι νέοι θα πάνε στις κάλπες;
Νομίζω δεν πρέπει να περιμένουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα θα κινηθεί η συμμετοχή.
Ποιο είναι το διακύβευμα των πρόωρων εκλογών;
Οι εκλογές δεν αποτελούν το απόλυτο ορόσημο, όσο και αν κάποιοι το αντιμετωπίζουν έτσι. Είναι μια πράξη του μεγαλύτερου έργου που λέγεται «η Ελλάδα σε κρίση». Όποιος και αν εκλεγεί θα έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοιχτά θέματα. Το ζήτημα του κλεισίματος της προηγούμενης δανειακής σύμβασης. Της διαπραγμάτευσης της προληπτικής στήριξης και πολύ μετά – αν όλα πάνε καλά – το ζήτημα του χρέους. Και όλα αυτά σε συνθήκες αναταράξεων. Οι εκλογές αναμένω να περιστραφούν γύρω από αυτά. Από την πειστικότητα κάθε πλευράς και κυρίως – επαναλαμβάνω – από τα λάθη που θα γίνουν, θα κριθούν πολλά.
Παρατηρείται μια αναταραχή τις τελευταίες μέρες στις αγορές. Πιστεύετε ότι αυτού του τύπου οι έξωθεν πιέσεις θα επηρεάσουν το εκλογικό σώμα; 
Εξαρτάται μέχρι ποιου σημείου θα φτάσουν αυτές οι αναταράξεις. Αν φτάσουν μέχρι την καθημερινότητα του πολίτη ασφαλώς και μπορούν να επηρεάσουν. Δεν θεωρώ πάντως πολύ πιθανό να συμβεί κάτι πολύ σοβαρό στο δρόμο για τις εκλογές.
του ΑΝΤΩΝΗ ΤΗΝΙΑΚΟΥ  VICE
Ακολουθήστε το VICE στο TwitterFacebook και Instagram.
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου