Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Νέο κόμμα - όμορφα!

Χριστίνα Πουλίδου 
Κοίταζα τη λίστα των στελεχών του κόμματος Παπανδρέου ανά την Ελλάδα, όπως καταγράφηκαν σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Είναι προφανές ότι ο συνάδελφος -στη βιασύνη της αναμετάδοσης- δεν επεξεργάστηκε το υλικό του. Για τον λόγο αυτό ωστόσο, αν ισχύουν όσα διάβασα στο iefimerida, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα αυτά που καταγράφονται, ως δηλωτικά της υφέρπουσας φιλοσοφίας του νέου κόμματος).
Στην περιγραφή των βιογραφικών στοιχείων του κάθε στελέχους, στους περισσότερους αναφερόταν μια επαγγελματική ιδιότητα - «αγρότης», «πρώην βουλευτής», «πρώην πρόεδρος επιμελητηρίου». Σε έναν, η ιδιότητά του είναι μονοδιάστατη και περιεκτική - αναφέρεται ως «πρώην Βενιζελικός, ήρθε επιλαχών στις εκλογές του 2012»! Σε τρεις-τέσσερις άλλους η ιδιότητα περιορίζεται στην ηλικία – 30άρης, 40άρης – και το κριτήριο τούτο καταγράφεται στους κάτω των 40 ετών. 60άρης λ.χ. δεν αναφέρεται – ίσως εκλαμβάνεται ως βρισιά και ευσχήμως συγκαλύπτεται. Σε μιαν άλλη περίπτωση, αναφέρεται η επαγγελματική ιδιότητα, προστίθεται όμως ότι είναι κόρη του μακαρίτη τάδε, που «πέθανε εντός της Βουλής», δίνοντας μια προσωπική πινελιά διάκρισης,
Με άλλα λόγια, οι παρατηρήσεις μου συνοψίζονται ως ακολούθως: 1) αν αυτή η ενδιαφέρουσα αξιολόγηση τηρηθεί και στις λίστες των υποψηφίων βουλευτών, μπορούμε κάλλιστα στο μέλλον να διευρύνουμε τούτο το σύστημα, να  συστηνόμαστε δηλαδή δια της ηλικίας – «Χριστίνα Πουλίδου 57άρα» θα λέω στο μέλλον, όλα τα άλλα περιττεύουν, ενδεχομένως είναι και βλαβερά. Τουτέστιν, η τρίτη ηλικία είναι ένα αναγκαίο κακό στην κοινωνία με το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε, αλλά υπάρχει πήχης που χωρίζει τους αμνούς απ' τα ερίφια. 2) οι πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός δεν είναι ατομικό δεδομένο, είναι προϊόν εμπορικής εκμετάλλευσης. Το χρηματιστήριο αξιών στην (πολιτική) αγορά μπορεί να γίνει πολύ ενδιαφέρον – πρώην Καμμενικός, πρώην Βενιζελικός, να μην σας πω ότι οι μπούκερς χτυπούν στα ύψη τους πρώην Τσιπρικούς. Και 3) τα ευαίσθητα ατομικά δεδομένα (τι ήταν η μάνα σου ή ο πατέρας σου, ή -μάλιστα- πώς πέθανε) είναι προστιθέμενη αξία.
Χριστίνα ΠουλίδουΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥΛΙΔΟΥ
PROTAGON

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου