Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Τρίτη ψηφοφορία: Πρόεδρος ή εκλογές

Στις 12.00 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δύο ώρες αργότερα, στις 14.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο όπου ο Αντώνης Σαμαράς είτε θα εκφράσει την ικανοποίησή του για την αίσια έκβαση στην πολιτική περιπέτεια της εκλογής του Σταύρου Δήμα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ή θα χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την......
αποτυχία εκλογής και θα παρουσιάσει το διακύβευμα των εκλογών, ορίζοντας μεταξύ άλλων και ημερομηνία διεξαγωγής (πιθανότατα την 1η Φεβρουαρίου).

Εκτιμάται πως σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι θετικό τότε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιβεβαιώσουν την πρόθεσή τους για άμεσο ανασχηματισμό ώστε να διευρυνθεί το κυβερνητικό σχήμα με «ευρωπαϊκές-μεταρρυθμιστικές δυνάμεις» εκτός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως είχε επισημάνει εξάλλου στο διάγγελμά του ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο μαγικός αριθμός των 180

Στη σημερινή ψηφοφορία ο… μαγικός αριθμός είναι οι «180» βουλευτές. Δώδεκα περισσότεροι από τους 168 που στήριξαν την υποψηφιότητα Δήμα στον β' γύρο της προεδρικής εκλογής.

Υπενθυμίζεται πως στο πενθήμερο που μεσολάβησε από τη δεύτερη ψηφοφορία δεν υπήρξε καμία δήλωση βουλευτή που είχε ψηφίσει «παρών» ότι θα τροποποιήσει τη στάση του στη σημερινή διαδικασία. Το κυβερνητικό επιτελείο αισιοδοξεί πάντως σε μια μεταστροφή της τελευταίας στιγμής για τους: Βασίλη Καπερνάρου (ανεξάρτητος, πρώην ΑΝΕΛ), Μαρία Κόλλια (ΑΝΕΛ), Κυριάκο Ουζουνίδη (ΑΝΕΛ), Θωμά Ψύρρα (ΔΗΜΑΡ) και Νίκη Φούντα. Η τελευταία ανεξαρτητοποιήθηκε από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη λίγο πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται πως ο Πέτρος Τατσόπουλος έχει ξεκαθαρίσει πως θα ψηφίσει ό, τι και στις προηγούμενες ψηφοφορίες («παρών»), ο Μίμης Ανδρουλάκης έχει ταχθεί με άρθρο του υπέρ μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, ενώ ο Βύρων Πολύδωρας επιφύλαξε σκληρές εκφράσεις για την παρούσα κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου