Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Κιάτο: Άρχισε ο επαναπατρισμός των ναυτικών του πλοίου JSM (βίντεο)

Επαναπατρίστηκαν οι τρεις πρώτοι ναυτικοί του πλοίου JSM που βρίσκονται εγκλωβισμένοι επτά μήνες στο λιμάνι του Κιάτου και αναμένονται και άλλες αναχωρήσεις...

... έως ότου απομείνουν δύο ναυτικοί πάνω στο πλοίο, αριθμός απαραίτητος για την ασφάλεια αγκυροβολημένου καραβιού.  

Το πλοίο με σημαία Μολδαβίας βρίσκεται στο λιμάνι του Κιάτου από τις 20 Φεβρουαρίου 2013, όταν κατά την διάρκεια ελιγμών προκλήθηκε η βύθιση του ρυμουλκού «Αρτεμις V» με αποτέλεσμα τον θάνατο του 65χρονου καπετάνιου του ρυμουλκού.

Οι νομικές διαδικασίες κινήθηκαν με αποτέλεσμα την απαγόρευση απόπλου από την εισαγγελία Κορίνθου. Από εκείνη την μέρα το πλήρωμα βρέθηκε «όμηρος» του πλοιοκτήτη, της ασφαλιστικής εταιρείας και της γραφειοκρατίας. Δέκα αλλοδαποί ναυτικοί, έξι Αιγύπτιοι, τρεις Σύριοι και ένας Λιβανέζος, απλήρωτοι από τον Νοέμβριο του 2012, εγκλωβίστηκαν μαζί με το καράβι στο λιμάνι του Κιάτου, προσπαθώντας να επιβιώσουν μέσα σε τραγικές συνθήκες, όλους αυτούς τους μήνες.

Με ενέργειες τόσο του Δήμου Σικυωνίων και ειδικότερα του δημοτικού λιμενικού ταμείου, του λιμενικού σταθμού Κιάτου, της Ομάδας Διάσωσης Κορινθίας, του «Συλλόγου Παραγωγών – Πωλητών Λαϊκών Αγορών Κορινθίας» και επιχειρηματιών της περιοχής, κατάφεραν αυτοί οι άνθρωποι να επιβιώσουν και να μπορέσουν βρουν τον δρόμο της επιστροφής πίσω στις πατρίδες τους και τις οικογένειες τους.

«Στόχος του δήμου δεν είναι μόνο ο επαναπατρισμός των ναυτών αλλά και το να φύγει το πλοίο που είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Κιάτου» σημειώνει ο Δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σταματόπουλος.

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Σικυωνίων το καράβι πρέπει να πάει σε χώρο ασφαλείας γιατί ελλοχεύουν κίνδυνοι όπως το να μείνει ακόμα και δύο χρόνια στο λιμάνι, αλλά το χειρότερο είναι ότι μπορεί και να βυθιστεί!

«Υπάρχει χώρος στην Ελευσίνα που μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιες περιπτώσεις. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν αλλά να ακούσουν και οι αρμόδιοι στα υπουργεία να το μεταφέρουν σε πιο κατάλληλο χώρο» καταλήγει ο κ Σταματόπουλος.



Για την συμβολή της Ομάδας Διάσωσης Κορινθίας, διαβάζουμε σε δελτίου τύπου:  


 «Η Ομάδα Διάσωσης Κορινθίας έλαβε γνώση του προβλήματος στις αρχές Αυγούστου και κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια να εφοδιάσει το πλήρωμα με τρόφιμα και με κάποιες ποσότητες καυσίμων αλλά και να πιέσει τις αρμόδιες αρχές τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης. Για το σκοπό αυτό 2 ιατροί μέλη της ΟΔΚ μετέβησαν στο πλοίο ώστε να υποβάλλουν μια εκτίμηση της κατάστασης υγείας των μελών του πληρώματος. Στο πλαίσιο της εκτίμησης διαπιστώθηκε ότι το πλοίο αποτελούσε μια πιθανή εστία περιβαλλοντικής μόλυνσης, καθώς ήταν γεμάτη η δεξαμενή λυμάτων. Αμέσως ενημερώθηκαν οι συναρμόδιες αρχές και αποφεύχθηκε μια περιβαλλοντική καταστροφή για το λιμάνι και την θαλάσσια περιοχή. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας για συνδρομή στην ανακούφιση των ναυτικών και συγκεκριμένα την εταιρεία “ΥΑΣ – ΝΑΤΟΥΡΑ Εμφιαλώτικη Α.Ε ” για την παροχή εμφιαλωμένου νερού, το “Σύλλογο Παραγωγών - Πωλητών Λαϊκών Αγορών Ν. Κορινθίας” για την διάθεση οπωροκηπευτικών προϊόντων αλλά και όλους τους επιχειρηματίες και πολίτες της πόλης που συνέβαλλαν προσφέροντας για το συνάνθρωπό τους».

Της Έφης Ροκανά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου