Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Θέση καλείται να πάρει ο υπουργός για το αν θα δημιουργηθεί λατομική θέση μεταξύ Αγιονορίου - Στεφανίου


Ερώτηση με θέμα την πιθανή λειτουργία λατομείου στην περιοχή μεταξύ Αγιονορίου και Στεφανίου κατέθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος  ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Η δημιουργία λατομικής θέσης στην συγκεκριμένη περιοχή...

...θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφική παραγωγή των κατοίκων, υποβαθμίζοντας παράλληλα, το βιοτικό τους επίπεδο και το φυσικό περιβάλλον. 


Η ερώτηση συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

"Η κατασκευή λατομικής θέσης στην περιοχή μεταξύ Στεφανίου και Αγιονορίου του πρώην Δήμου Τενέας στον Δήμο Κορινθίων έχει ως σκοπό την προμήθεια πρώτων υλών για την κατασκευή της Ν.Ε.Ο «Κορίνθου-Πατρών». Ωστόσο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αλλά και ο Δήμος Κορινθίων και οι τοπικές κοινότητες (Στεφάνι, Αγιονόρι, Κλένια, Σπαθοβούνι, Κουταλάς, Χιλιομόδι, Μαψός, Αθίκια, Σολωμός) έχουν διατυπώσει την άρνηση τους για μια τέτοια ενέργεια,  καθώς θα δημιουργήσει σοβαρές συνέπειες, τόσο για το περιβάλλον, το βιοτικό επίπεδο όσο και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες που θα γίνονται εντός της λατομικής θέσης, θα μολύνουν περαιτέρω την ατμόσφαιρα (σύννεφα σκόνης) επιβαρύνοντας την υγεία των κατοίκων. Σοβαρές θα είναι και οι επιπτώσεις στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφική παραγωγή, που αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματος και εφοδιασμού των υπολοίπων χωριών. Επιπλέον, και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, οι εκρήξεις για την εύρεση υλικών και η κίνηση των μηχανημάτων θα αυξήσει τα επίπεδα θορύβου σε μεγάλο βαθμό. Τέλος, η συνεχής κίνηση των οχημάτων του εργοταξίου στο ασυντήρητο τοπικό οδικό δίκτυο θα επιβαρύνει την κατάσταση του οδοστρώματος και θα δυσκολέψει την κυκλοφορία των υπολοίπων οχημάτων.
Συμπερασματικά, η δημιουργία της λατομικής θέσης θα προκαλούσε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα σε μια περιοχή που ήδη αντιμετωπίζει αρκετά.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πρόκειται να δημιουργηθεί λατομική θέση;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου