Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΣΧΕΔΙΟ ΦΥΓΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...

Σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής.......
και οικονομικής αποσταθεροποίησης, καταγγέλλει η κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει ότι «κύκλοι» που δεν κατονομάζονται επενδύουν στον «φόβο του λαού».


Σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο εκδόθηκε καθώς συνεχίζονται οι μεγάλες εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες –κατά πληροφορίες σήμερα έφθασαν στο ένα δις. ευρώ-. υποστηρίζεται ότι  «αυτές οι τακτικές είναι βούτυρο στο ψωμί των δανειστών που θέλουν να εκβιάσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση».

«Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται», προστίθεται. «Ο λαός μας ξέρει ποιοι ματώνουν για τα συμφέροντα του και ποιοι παίζουν άθλια παιχνίδια. Η προσπάθεια αυτών των κύκλων θα πέσει στο κενό. Θα προσκρούσει στην ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά και του λαού. Το μόνο όπλο που θα ήθελαν να έχουν είναι ο φόβος του λαού μας. Άλλα δεν...». Η πορεία και οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-πιστωτών, καθώς και οι προτάσεις της Αθήνας ήταν το κύριο αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στα γραφεία της Ένωσης.

Νωρίτερα σήμερα, οι τραπεζίτες είχαν προγραμματισμένη σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, τους ενημέρωσε ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμβιβασμός για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015, σημειώνοντας ότι οι διαφορές είναι πλέον μικρές.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, για το 2016, η απόσταση που χωρίζει την ελληνική πρόταση από την αντίστοιχη των δανειστών ανέρχεται σε μόλις 0,5% του ΑΕΠ.

Ο αντιπρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να βρεθεί λύση και να κλείσει η συμφωνία.

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε στους τραπεζίτες ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα διεκδικεί μία συνολική λύση για το χρέος, ενώ έχει ήδη υποβάλλει αίτημα για τη μετακύλιση των αποπληρωμών προς την ΕΚΤ με τη μεταφορά των σχετικών ομολόγων, ύψους 27 δισ. ευρώ, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΕΚΤ αποφάσισε την χορήγηση ρευστότητας 1,1 δισ. ευρώ μέσω του ELA, ποσό που κρίνεται "οριακό" για να καλύψει τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος και είναι πολύ πιθανό να υποβληθεί νέο αίτημα προς την Φρανκφούρτη για επιπλέον ρευστότητα με έκτακτη τηλεδιάσκεψη, καθώς οι εκροές από τα γκισέ των τραπεζών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου