Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ


ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ-ΧΗΜΙΚΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ
Υποστήριξη της βιώσιμης γεωργίας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον
Οι Οικολόγοι Πράσινοι με αφορμή την έρευνα της Greenpeace σχετικά με την ανίχνευση τοξικών φυτοφαρμάκων σε οπωρώνες της Κορινθίας, Ημαθίας, Αρκαδίας, επισημαίνουμε ότι....
κάποια από τα φυτοφάρμακα που ανιχνεύτηκαν σε έδαφος και νερό, είναι από αυτά που ανήκουν στην λεγόμενη «βρώμικη δωδεκάδα» που έχουν απαγορευτεί και στην Ελλάδα (dieldrin, DDT), όμως, όπως είναι ήδη γνωστό, οι συγκεκριμένες τοξικές ουσίες παραμένουν στο περιβάλλον για πολλά χρόνια συνεχίζοντας έτσι την καταστροφική τους δράση.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η ισορροπία του αγρο-συστήματος είναι αυτή που οδηγεί σε βιώσιμη αγροτική παραγωγή, συνδυάζοντας την ανθεκτικότητα σε επιβλαβής οργανισμούς, με την προστασία των ωφέλιμων οργανισμών. Η ανάγκη πλέον προστασίας του περιβάλλοντος και κυρίως της ανθρώπινης υγείας είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική, όταν μάλιστα τα μεταλλαγμένα είναι ουσιαστικά προ των πυλών στην Ευρώπη και όταν η «αρπαγή γης» και η ενοικίαση τεραστίων εκτάσεων από μεγάλες εταιρείες χωρίς δέσμευση περί το είδος της καλλιέργειας συμβαίνει ήδη στην γειτονιά μας, όπως σε Σερβία και Κροατία. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τον βασικό πυλώνα εξόδου της χώρας από την κρίση, ας σταματήσουμε λοιπόν να πυροβολούμε τα πόδια μας υπονομεύοντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
H εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, σχετικά με το θέμα σχολίασε: «Πιστεύουμε πως η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μπορεί και πρέπει να βασιστεί στην ποιοτική παραγωγή αγροτικών προϊόντων για αυτό καλούμε τον Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αποστόλου, να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της χρήσης των συνθετικών-χημικών φυτοφαρμάκων που δηλητηριάζουν την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, καθώς επίσης να εφαρμόσει μεθόδους έλεγχου και καταγραφής της χρήσης των φυτοφαρμάκων και να υποστηρίξει ουσιαστικά την ανάπτυξη της βιώσιμης γεωργίας. Τέλος η πιλοτική ανακήρυξη μιας επιλεγμένης περιοχής της χώρας μας ως «ελεύθερη ζώνη από την χρήση χημικών αγρο-σκευασμάτων» μπορεί να αποτελέσει την αρχή της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων με υψηλές αποδόσεις για του αγρότες, αλλά και διασφάλισης της υγείας των καταναλωτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου