Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Είναι η Δανάη Στράτου η μούσα των Pulp;

Βούτυρο στο ψωμί όσων ψάχνουν αφορμή να ασχολούνται συνεχώς με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη σύζυγό του αποτέλεσε δημοσίευμα του βρετανικού Independent ότι η Δανάη Στράτου είναι η γυναίκα που ενέπνευσε τους Pulp να γράψουν το....
επιτυχημένο κομμάτι, τη δεκαετία του '90, «Common People».

Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1995 και ξεκινά ως εξής: «Σπούδασε γλυπτική στο Κολέγιο Σεντ Μάρτινς / εκεί ήταν που έπιασα το βλέμμα της / μου είπε ότι ο μπαμπάς της είχε πολλά λεφτά / είπα "σ' αυτή την περίπτωση θα πάρω ένα ρούμι με κόκα-κόλα" / αυτή είπε "ωραία" και μέσα σε τριάντα δευτερόλεπτα είπε / "θέλω να ζήσω σαν τους απλούς ανθρώπους / θέλω να κάνω ό,τι οι απλοί άνθρωποι / θέλω να κοιμάμαι με απλούς ανθρώπους σαν εσένα"».

Ο συνθέτης του τραγουδιού Τζάρβις Κόκερ είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ότι μούσα του ήταν μία Ελληνίδα που γνώρισε σε σεμινάριο γλυπτικής στο κολέγιο Σεντ Μάρτινς. Παραδέχθηκε, δε, ότι για να αυξήσει τη δραματική ένταση είχε βάλει εκείνη να θέλει να κοιμηθεί μαζί του και όχι το αντίστροφο, όπως κατά δήλωσή του είχε συμβεί.

«Την είχα συναντήσει σε ένα σεμινάριο γλυπτικής. Στο Σεντ Μάρτινς όμως είχαμε κάτι που λεγόταν 'μεικτό δεκαπενθήμερο', όπου έπρεπε να παρακολουθήσεις άλλο αντικείμενο για δύο εβδομάδες. Εγώ σπούδαζα κινηματογράφο, εκείνη μπορεί να σπούδαζε ζωγραφική, και οι δύο όμως αποφασίσαμε να κάνουμε γλυπτική. Δεν γνωρίζω το όνομά της. Πρέπει να βρισκόμασταν γύρω στο 1988, οπότε ήταν ήδη αρχαία ιστορία όταν έγραφα για εκείνη» είχε πει στο BBC.

Το βιογραφικό, πάντως, της κ. Στράτου, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, αναφέρει ότι η γνωστή εικαστικός παρακολούθησε το μάθημα της γλυπτικής στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών της και δεν αρκέστηκε σε ένα απλό σεμινάριο.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι, όπως αναφέρουν τα «Νέα», το 2012 η εικαστικός Κατερίνα Κανά είχε ισχυριστεί σε συνέντευξή της στη Lifo πως εκείνη είναι η γυναίκα την οποία περιγράφει με τους στίχους του ο Κόκερ.

Τα «Νέα» επικοινώνησαν με την κ. Στράτου, η οποία αρκέστηκε να πει: «Νομίζω ότι ο μόνος που ξέρει για ποιον έγραψε το τραγούδι είναι ο ίδιος ο Τζάρβις!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου