Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

Ακυβέρνητο ρωσικό σκάφος αναμένεται να πέσει στη Γη την Παρασκευή

Το μη επανδρωμένο διαστημικό φορτηγό Progress που παρουσίασε βλάβη λίγο μετά την εκτόξευσή του για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αναμένεται να καταστραφεί φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα το πρωί του Σαββάτου, εκτιμά η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos αλλά και....
ανεξάρτητοι αναλυτές.

H Μόσχα έχασε την επικοινωνία με το Progress λίγο μετά την εκτόξευσή του την περασμένη Τρίτη από το κοσμοδρόμιο που νοικιάζει η Ρωσία στο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν.

Επίγεια ραντάρ έδειξαν αργότερα ότι το σκάφος περιστρέφεται εκτός ελέγχου. Η υπηρεσία της αμερικανικής αεροπορίας που παρακολουθεί τους δορυφόρους και τα διαστημικά σκουπίδια εντόπισε 44 θραύσματα γύρω από το Progress και το ανώτερο στάδιο του πυραύλου που το μετέφερε σε τροχιά, ένδειξη ότι μπορεί να συνέβη έκρηξη λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της αποσύνδεσης από τον πύραυλο, αναφέρει το Reuters.

Το μεσημέρι της Πέμπτης ώρα Ελλάδας, ο δικτυακός τόπος n2yo.com δείχνει το καταδικασμένο Progress να κινείται σε ύψος μόλις 160 χιλιομέτρων.

Η Roscosmos ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι το διαστημικό μεταγωγικό εκτιμάται ότι θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή ανάμεσα στις 01.23 και τις 09.55 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή.

Καθησύχασε μάλιστα ότι «μόνο μερικά κομμάτια των δομικών στοιχείων θα φτάσει στην επιφάνεια του πλανήτη.

Το Space-Track.org, δικτυακός τόπος που ανήκει σε εργολάβο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, εκτιμά ότι το σκάφος θα πέσει λίγο αργότερα, γύρω στις 12.00 ώρα Ελλάδας.

Παραμένει άγνωστο  πάνω από πιο σημείο της Γης θα εισέλθει το Progress στην ατμόσφαιρα, καθώς η ανώτερη ατμόσφαιρα που επιβραδύνει το σκάφος διαστέλλεται και συστέλλεται λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και άλλων παραγόντων.

Η πιθανότητα πτώσεις συντριμμιών σε κατοικημένες περιοχές είναι σχεδόν αμελητέος, δεδομένου ότι τα τρία τέταρτα της επιφάνειας της Γης καλύπτονται από νερό.

Δεκάδες σκάφη μεγαλύτερης μάζας από το Progress έχουν καταστραφεί στην ατμόσφαιρα χωρίς αναφορές για ζημιές, όπως για παράδειγμα το αμερικανικό Slylab, βάρους 69 τόνων, που καταστράφηκε το 1979, ή η αποτυχημένη ρωσική αποστολή Fobos-Grunt, μάζας 13,5 τόνων, που έπεσε στη Γη το 2012.

Συγκριτικά, το Progress μεταφέρει τρεις τόνους προμηθειών.

Είναι η δεύτερη απώλεια για τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια έπειτα από την καταστροφή ενός Progress κατά την εκτόξευση το 2011. Εκπρόσωπος της Roscosmos δήλωσε στο Reuters ότι η ζημιά από την τελευταία αποτυχία ανέρχεται στα 50,7 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός παραμένει ασφαλής, αφού τα τρόφιμα και τα καύσιμα επαρκούν μέχρι την επόμενη αποστολή ανεφοδιασμού στις 19 Ιουνίου.

Τον σταθμό ανεφοδιάζουν επίσης τα ιαπωνικά ATV και η κάψουλα Dragon της αμερικανικής SpaceX.

Επανδρωμένες αποστολές στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα μπορούν να πραγματοποιούν μόνο τα ρωσικά Soyuz.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου