Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Η Μαρίν Λεπέν διέγραψε τον Ζαν-Μαρί Λεπέν

ΠΑΡΙΣΙ. «Κόκκινη κάρτα» έδειξε στον ιδρυτή του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος, η οποία συνεκλήθη για να του επιβάλει πειθαρχικές ποινές με πρωτοβουλία της κόρης και διαδόχου του, Μαρίν Λεπέν.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται η ιδιότητα του κομματικού μέλους του Ζαν- Μαρί Λεπέν και ότι θα συγκληθεί, εντός τριών μηνών, συνέδριο του κόμματος, όπου θα ....
συζητηθεί η αφαίρεση και της ιδιότητας του επιτίμου προέδρου.

Η χθεσινή απόφαση σηματοδοτεί ένα «τέλος εποχής» για το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο προσπαθεί να αποβάλει το στίγμα της ακροδεξιάς πολιτικής δύναμης ώστε να
απευθυνθεί σε ευρύτερο ακροατήριο. Αφορμή για την κορύφωση της πικρής οικογενειακής αντιπαράθεσης στην ηγεσία του κόμματος στάθηκαν οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Ζαν-Μαρί Λεπέν, που χαρακτήριζαν τους ναζιστικούς θαλάμους αερίων «λεπτομέρεια της Ιστορίας» και έκαναν λόγο για ανωτερότητα του «λευκού κόσμου».

Ο 86χρονος πολιτικός αρνήθηκε, πάντως, να παραστεί στη σχετική συνεδρίαση, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να λογοδοτήσει για τις δηλώσεις του. «Δεν είμαστε σοβιετικό κόμμα. Δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε ίδια για όλα τα θέματα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν δεν θα έπρεπε πλέον να μιλά στο όνομα του Εθνικού Μετώπου, τα σχόλιά του αντιστρατεύονται την επίσημη κομματική γραμμή», δήλωσε την Κυριακή στο γαλλικό ραδιόφωνο η κόρη του Μαρίν, η οποία θέλει να αποστασιοποιηθεί από τη ρατσιστική και αντισημιτική εικόνα του παρελθόντος, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την εύνοια και του μετριοπαθούς ακροατηρίου ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

Σε μια ένδειξη της δυσμένειας στην οποία έχει διολισθήσει ο ιδρυτής του Μετώπου, ο ηλικιωμένος Λεπέν δεν ήταν καν στη σκηνή μαζί με τα άλλα στελέχη του κόμματος κατά τις παραδοσιακές εκδηλώσεις τής (εθνικιστικής όχι εργατικής) Πρωτομαγιάς στο Παρίσι.

Αποφασισμένος, όμως, να επισκιάσει την κόρη του, κατάφερε να βρεθεί απρόσκλητος στο βήμα και να εξασφαλίσει το χειροκρότημα του πλήθους. «Νομίζω ότι ήταν μια κακόβουλη ενέργεια, μια πράξη περιφρόνησης σε μένα», είπε η Μαρίν την Κυριακή και πρόσθεσε ότι μάλλον ο πατέρας της δεν αντέχει στη σκέψη ότι «το Εθνικό Μέτωπο συνεχίζει να υπάρχει παρόλο που δεν ηγείται αυτού ο ίδιος».

Υπενθυμίζεται ότι η βεντέτα ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, όταν ο Λεπέν έπλεξε το εγκώμιο του Φιλίπ Πετέν, συνεργάτη των ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κόρη του χαρακτήρισε τα σχόλιά του πολιτική αυτοκτονία του ιδίου του πατρός της και προανήγγειλε ότι δεν σκοπεύει να στηρίξει την υποψηφιότητά του στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές. Στη θέση του επελέγη η 25χρονη εγγονή του, Μαριόν, η οποία είναι ήδη βουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου