Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Άνοιξε για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος του Ορχομενού Αρκαδίας

Τρίπολη
Επισκέψιμος για το κοινό είναι πλέον ο αρχαιολογικός χώρος του Αρκαδικού Ορχομενού, λίγο έξω από το Λεβίδι Αρκαδίας.
Εκατοντάδες ήταν οι επισκέπτες που ακολούθησαν την πρώτη περιήγηση, την .....
οποία οργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας σε συνεργασία με τον δήμο Τρίπολης και φορείς της περιοχής.
Έπειτα από το ιερό της Αλέας Αθηνάς και το αρχαιολογικό μουσείο της Τεγέας, ο αρχαιολογικός χώρος του Αρκαδικού Ορχομενού είναι ο πρώτος οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος της Αρκαδίας που υποδέχεται το κοινό.
Κατέστη επισκέψιμος με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 500.000 ευρώ.
Ο Ορχομενός, μια από τις μεγαλύτερες αρκαδικές πόλεις της αρχαιότητας, ιδρύθηκε από τον γιο του Λυκάονα Ορχομενό. Ο Όμηρος την περιγράφει ως πολύμηλο, επειδή είχε μεγάλο αριθμό με κοπάδια προβάτων.
Σε αντίθεση με την αρχαία Μαντίνεια, ο Ορχομενός ήταν μια πόλη-ακρόπολη, χτισμένη πάνω σε λόφο και οχυρωμένη με τείχος. Είχε μάλιστα δικό της νόμισμα. Το αρχαίο θέατρο που κατασκευάστηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους κι έχει αποκαλυφθεί μερικώς ήταν δυναμικότητας 4.000 θεατών. Σήμερα σώζονται σε καλή κατάσταση οι μαρμάρινοι θρόνοι για τους θρησκευτικούς αξιωματούχους, ενώ συγκίνηση προκαλεί ο βωμός που σώζεται σε άριστη κατάσταση με την επιγραφή «Ομονοίας».
Δύο είναι οι οδοί πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο. Η πρώτη από Τρίπολη, Αρχαία Μαντινεία, Αρτεμίσιο, Παλαιόπυργος και η δεύτερη από Τρίπολη, Λεβίδι μέσω της οδού προς Κανδύλα φτάνει στον Ορχομενό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου