Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ...

Κλίμα πανικού δείχνει να επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ιδιαίτερα μετά την απόφαση ...
της κυβέρνησης να μην πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου,

Την ώρα, μάλιστα, που ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι πιο κοντά από ποτέ, το κλίμα στις τάξεις των δανειστών για την Ελλάδα είναι βαρύ, καθώς στη μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ ήρθε να προστεθεί και.... η απόρριψη της πρότασης των θεσμών από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Το κακό κλίμα των τελευταίων ωρών μεταξύ Βρυξελλών και Αθηνών επιβεβαιώνει η αποκάλυψη ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε το πρωί του Σαββάτου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όμως ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε...

Το χθεσινό επεισόδιο στη διαπραγμάτευση, το οποίο αποκαλύπτει τη δυσφορία των δανειστών για τους ελληνικούς χειρισμούς, αποκαλύφθηκε από δημοσιεύματα στο Reuters και στους Financial Times, που επικαλούνταν μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο της Κομισιόν, ο οποίος έδινε την πληροφορία για την αναπάντητη κλήση από το ελληνικό πρωθυπουργικό γραφείο προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε να δεχτεί τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επειδή η Αθήνα δεν έχει ακόμη αποστείλει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις, όπως είχε δεσμευθεί, με προθεσμία την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία για τις 11 το πρωί του Σαββάτου (12 ώρα Ελλάδας) με τον κ. Γιούνκερ, ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν το δέχθηκε, πληροφορίες τις οποίες επιβεβαίωσε εμμέσως αργά το απόγευμα του Σαββάτου η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ, το Reuters ανέφερε ότι ο κ. Γιούνκερ αρνήθηκε να μιλήσει με τον κ. Τσίπρα, επειδή δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις και διότι οι προτάσεις, τις οποίες η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε το βράδυ της Τετάρτης ότι θα στείλει την Πέμπτη, δεν έχουν φτάσει ακόμη.

«Δεν έχει υπάρξει καμία νέα εξέλιξη, οπότε δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε» ανέφερε στο πρακτορείο ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε, ωστόσο, να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Άλλωστε κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η πρόταση Γιούνκερ τον «εξέπληξε δυσάρεστα», σημειώνοντας ότι ελπίζει πως αποτέλεσε «κακιά στιγμή για την Ευρώπη» ή έστω ένα «κακό διαπραγματευτικό τρικ», το οποίο πολύ σύντομα θα αποσυρθεί».

Μεταξύ άλλων, το Reuters τονίζει στο σημείο αυτό ότι ο κ. Τσίπρας επρόκειτο να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί ξανά με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ωστόσο, τελικά το ραντεβού δεν έγινε.

Αντιθέτως, σημειώνει το πρακτορείο, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε τους «παράλογους» όρους που περιλαμβάνει το σχέδιο των δανειστών και επέλεξε να μην πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ.

Λίγη ώρα αφότου το δημοσίευμα είδε το «φως» της δημοσιότητας, ήρθε και η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο υποστηρίζει ότι η παραφιλολογία συνεχίζεται.

Αναφερόμενη στην πηγή της ΕΕ, που φέρεται να έδωσε τις παραπάνω πληροφορίες σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κυβέρνηση τονίζει χαρακτηριστικά πως, μετά την πρόταση των θεσμών, «που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα» -αλλά δημοσιεύθηκε στον Τύπο!...-, σήμερα (σ.σ. χθες) αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις!

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι και η κυβέρνηση αναμένει τα σχόλια των θεσμών.

Πού ποντάρει πλέον το Μαξίμου
Να γίνει πιο θετική η στάση των δανειστών τις επόμενες ημέρες ελπίζει η κυβέρνηση, ποντάροντας στην πολιτική διαπραγμάτευση, που συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Η συζήτηση πια είναι σχεδόν σε αυτό το επίπεδο -το πολιτικό-, κάτι που φάνηκε και από τις συνεχείς επαφές που διατηρεί ο Αλέξης Τσίπρας με τους ηγέτες.

Το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ και συμφώνησαν να συναντηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν διαταραχθεί οι καλές σχέσεις με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρά τα δημοσιεύματα ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε να απαντήσει σε τηλεφωνήματα του κ. Τσίπρα. Άρα, υπάρχει συνεχής επαφή και με τον άνθρωπο που ανέλαβε να παρουσιάσει την πρόταση-έκτρωμα των δανειστών την περασμένη Τετάρτη στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ρίξει στο τραπέζι νέες ιδέες για την εξεύρεση μίας συμφωνίας, ελπίζοντας ότι θα υποχωρήσουν και οι δανειστές.

Η Αθήνα προτείνει τώρα νέα «σχέδιο-πέρασμα από τη μνημονιακή εποχή της ύφεσης και της ανθρωπιστικής κρίσης σε μια περίοδο οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Αυτό το σχέδιο θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στους Μέρκελ και Ολάντ την Τετάρτη, ώστε να υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία, ή έστω να δρομολογηθεί για μέσα στον Ιούνιο.

Θα προτείνει μία συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και προϋποθέσεις, αφενός για να θεωρηθεί λήξαν το υφιστάμενο πρόγραμμα (προφανώς τα σκληρά μέτρα που προβλέπει και η ελληνική πρόταση των 47 σελίδων), αφετέρου για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ενός επενδυτικού προγράμματος.

Κυβερνητικές πηγές λένε ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων από τις δύο πλευρές μπορεί να γίνει κλιμακωτά, με ορίζοντα το Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο υφιστάμενο πρόγραμμα.

Εάν δεν υπάρξει μία συμφωνία, που να οδηγεί στην οριστική απεμπλοκή της χώρας από το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο, δεν μπορεί να κλείσει η διαπραγμάτευση, ξεκαθαρίζουν από την κυβέρνηση, προειδοποιώντας εμμέσως για εκλογές, καθώς σημειώνουν ότι η λαϊκή εντολή που έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είναι ακριβώς η επίτευξη αυτής της απεμπλοκής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου