Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Μνημόνια και τρόικα τέλος»

«Τα μνημόνια και η τρόικα τέλος. Το πρόγραμμά μας δεν τεμαχίζεται και δεν διαιρείται. Θα το εφαρμόσουμε απολύτως και κατά γράμμα» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας επί των......
προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης προανήγγειλε ότι μπαίνει τέλος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, επανεξετάζεται η εξαγορά του Ελληνικού και η σύμβαση των μεταλλείων στις Σκουριές, δίνεται στήριξη στη δημόσια διαχείριση των τραπεζών, ενώ έκανε λόγο για σκανδαλώδεις χαριστικές παραχωρήσεις της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
«Πριν τις εκλογές, ένα ερώτημα πλανιόταν στην ατμόσφαιρα. Το έβλεπα και σε αυτούς που ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ. Μας ρωτούσαν αν θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας ή θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη. Για πολλούς δύσπιστους το ερώτημα απαντήθηκε αξιόπιστα με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού» τόνισε.
Πρόσθεσε: «Αν υπάρχουν, όμως, ακόμα δύσπιστοι, βλέπω μάλιστα ανάμεσά τους ακραιφνής μνημονιακούς που πανηγύριζαν για τα μνημόνια να ανησυχούν, θα τους διαβεβαιώσουμε ότι τα μνημόνια και η τρόικα τέλος. Το ριζοσπαστικό πρόγραμμά μας θα το εφαρμόσουμε πλήρως, απολύτως και κατά γράμμα το επόμενο διάστημα. Ας μην ελπίζουν κάποιοι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρώπης, και κυρίως η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε, ότι θα μας εκβιάσουν και θα υποχωρήσουμε. Το πρόγραμμά μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας για να το αλλάζουμε. Δεν τεμαχίζεται, δεν διαιρείται, δεν χωρίζεται. Αν τολμήσουν κάποιοι να απευθύνουν τελεσίγραφα, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα επιλέξουν λάθος χώρα, λάθος λαό και λάθος κυβέρνηση».
Ακόμη, ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός, ομόθυμα, στηρίζει την εθνική προσπάθεια της νέας κυβέρνησης και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έπαψε να είναι προτεκτοράτο. «Δεν είναι όμηρος κανενός. Δεν δεχόμαστε την αποικιοποίηση της Ευρωζώνης. Η κυβέρνησή μας δίνει αγώνα στην Ευρώπη που πνίγεται από τις ταξικές πολιτικές» επισήμανε.
Αναφέρθηκε στην ειδική σημασία που έχει για την κυβέρνηση να στηρίξει τη δημόσια διαχείριση των τραπεζών, ώστε να υπάρχει κεντρική παρουσία του Δημοσίου, ενώ έκανε λόγο για νέα ενεργειακή πολιτική, ειδικά για τη ΔΕΗ, που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της, όπως είπε, ξεπέρασαν το 1,7 δισ. ευρώ. «Υποβαθμίστηκε και καταληστεύτηκε από μεσαία και μεγάλα συμφέροντα και αν δεν αλλάξει γρήγορα τότε οδηγείται σε ασφυξία» σημείωσε.
Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα στηριχθούν οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Άμεσα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση
Εξειδικεύοντας τα μέτρα που θα προωθήσει η νέα κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε:
Για τη ΔΕΗ:
  • Ακυρώνεται, άμεσα, ο τεμαχισμός της σε μεγάλη και μικρή.
  • Προσλαμβάνεται προσωπικό και οδηγείται σε πλήρη απεξάρτηση από τα ιδιωτικά συμφέροντα.
«Μπορεί η ΔΕΗ να μειώσει κατά 20 έως 40% το κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα που θα φέρει σημαντική μείωση στα μικρομεσαία νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε:
«Σταματάμε κάθε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Σταματά κάθε εγκληματική υποβάθμιση των ΑΠΕ, οι οποίες αναβαθμίζονται με στόχο να παίξουν κεντρικό ρόλο στο τομέα των φυσικών πηγών. Ο Όμιλος ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη ατμομηχανή της οικονομίας και την απογείωση της χώρας. Η ΔΕΗ χρειάζεται σχεδιασμένη ανασυγκρότηση».
  • Η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλία και θα αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο της ΡΑΕ για να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στη χάραξη ενεργειακής πολιτικής.
  • Ισχύει η δέσμευση για δωρεάν ρεύμα έως 300 κιλοβάτ σε 300.000 νοικοκυριά.
  • Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, ΔΕΠΑ, ανασυγκροτείται χωρίς μεσάζοντες και εγκαταλείπεται κάθε ιδέα για ιδιωτικοποίησή της.
  • Η τύχη της ΔΕΣΦΑ, η ιδιωτικοποίηση της οποίας έχει προχωρήσει αρκετά, θα εξαρτηθεί μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Για τα ΕΛΠΕ είπε ότι το Δημόσιο θα ασκήσει όλα τα δικαιώματά του στη συμμετοχή του, ώστε να ανασυγκροτηθεί και να αναπτύξει σημαντικό ρόλο στη μείωση των τιμών.

Ακόμη, ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε: «Δεν ξεχνάμε τις σκανδαλώδεις χαριστικές παραχωρήσεις της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη Eurobank» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει άμεσα την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για να επιβιώσουν και αυτή και οι εργαζόμενοί της.

Σκουριές- Ελληνικό
Για τις Σκουριές στη Χαλκιδική, ο υπουργός επανέλαβε ότι το κόμμα του διατηρεί την αντίθεσή του στην επέκταση της επένδυσης και «γι' αυτό η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα δυνατά και νόμιμα μέσα και σε κάθε περίπτωση θα στηρίξει όλους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία.
Όσον αφορά το Ελληνικό έκανε λόγο για σκανδαλώδη, ακραία αντιπεριβαλλοντική εξαγορά, η οποία θα επανεξεταστεί με στόχο την ακύρωσή της.
Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης δεσμεύτηκε ότι ιδρύεται δημόσιας φορέας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων και προχωρά ταχύτατα ο διαγωνισμός στα επιμέρους οικόπεδα, ενώ θα υπάρξει αναπροσανατολισμός του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.
«Η ελπίδα γεννήθηκε, η ελπίδα αυτή δεν πρόκειται να σβήσει» κατέληξε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου