Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

NOYΘΕΣΙΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ...


Παραινέσεις στον Αλέξη Τσίπρα να μην περιοριστεί σε αψιμαχίες για την αμφισβήτηση....
των υποχρεώσεων της χώρας έκανε σήμερα, μία μόλις ημέρα πριν από έκτακτο κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.


Στηριζόμενος στην εμπειρία του και στις επαφές που τόσα χρόνια έχει σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο κ. Σημίτης συμβούλευσε σε ομιλία του στην Καρλσρούη τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας να μην περιοριστεί σε αψιμαχίες για θέματα, όπως την αμφισβήτηση προηγούμενων υποχρεώσεων της, διαφορετικά η Ευρώπη κινδυνεύει να αλλάξει στάση, αν η Ελλάδα «ταυτιστεί με τις περιθωριακές κινήσεις διαμαρτυρίας στον ευρωπαϊκό χώρο».

Ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποίησε πως η κατάσταση για την χώρα μας είναι αβέβαιη και ιδιαίτερα ρευστή, γεγονός που-όπως είπε- σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μπορούν ξαφνικά να αναιρέσουν όλα όσα θεωρούμε δεδομένα. «Σήμερα 10 φεβρουαρίου είναι αβέβαιη η εξέλιξη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

Μιλώντας για την τρέχουσα κατάσταση ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως η  Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία.

«Αν περιοριστεί σε αψιμαχίες για θέματα, όπως την αμφισβήτηση προηγούμενων υποχρεώσεων της, θα χάσει τη στήριξη που έχει κερδίσει και κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως μη συνεργάσιμη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη «στηρίζει αλλαγές πολιτικής στην Ένωση και περιμένει τη θετική συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης».  Ωστόσο, όπως τόνισε κατά την ομιλία του «κινδυνεύει να αλλάξει στάση αν η Ελλάδα ταυτιστεί με τις περιθωριακές κινήσεις διαμαρτυρίας στον ευρωπαϊκό χώρο».

Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη σήμερα 10 Φεβρουαρίου είναι αβέβαιη η εξέλιξη και «από αύριο ίσως παρθούν αποφάσεις τόσο από το Eurogroup όσο και από την ελληνική κυβέρνηση».

Στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, επικρατεί ευνοϊκό κλίμα για την Ελλάδα, όπως δείχνουν τα σχόλια σε σημαντικές εφημερίδες πολλών χωρών και τόνισε πως διάλογος με την χώρα μας θεωρείται επιβεβλημένος.

«Διάλογος, όμως, που αναμένεται να οδηγήσει στην οριστική λύση του ελληνικού προβλήματος», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως θα συμβάλει έτσι στην ανάδειξη θεμάτων όπως η οικονομική στήριξη της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σειράς ομιλιών που οργανώνονται από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο και τα πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ, της Χαϊδελβέργης και του Τίμπινγκεν, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην γενεαλογία της κρίσης και στην αντιμετώπισή της μέσα στο δεδομένο πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο των οργάνων της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που ανακύπτουν από τα διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.

Επίσης, έκανε λόγο για την έλλειψη μιας στιβαρής ευρωπαϊκής πολιτικής με προοπτική και για τις αναταράξεις που δημιουργούνται από την έλλειψη σχεδίου και την καθυστέρηση της ενοποίησης, η οποία είναι αναγκαία μέσα στις συνθήκες παγκοσμιοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου