Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Σόιμπλε: Δεν συμφωνούμε, αλλά πρέπει να βρούμε λύση

Βερολίνο, Γερμανία
Διαλλακτικός εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τη συνάντηση, διάρκειας 100 λεπτών, με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο, χωρίς όμως να ξεφύγει από τις πάγιες..... θέσεις του Βερολίνου (τήρηση των δεσμεύσεων και της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, συζήτηση για το χρέος στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν γίνει, κτλ) για το ελληνικό ζήτημα. Δεν υπάρχει συμφωνία, είπε, αλλά έχουμε καθήκον να βρούμε λύση.

«Δεν συμφωνήσαμε απόλυτα ή, όπως μου είπε ο εκπροσώπός μου, που ειναι διπλωμάτης, συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε» είπε χαρακτηριστικά, χωρίς, όμως, να γκρεμίζει τις γέφυρες για συνεργασία και συνεννόηση τονίζοντας ότι παραμένουμε «δεσμευμένοι για την ενωμένη Ευρώπη» και καλώντας την Αθήνα να συνεργαστεί με το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Απαντώντας δε στην κριτικη που δέχεται η Γερμανία ότι δεν σέβεται το εκλογικό αποτελέσμα στην Ελλάδα και το νέο ισχυρό μήνυμα του λαού, ο κ. Σόιμπλε αντέτεινε ότι σεβασμό δεν χαίρουν μόνο οι αποφάσεις των ελλήνων ψηφοφόρων-πολιτών, αλλά των ψηφοφόρων-πολιτών όλων των κρατών-μελών.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να διαμορφωθεί το πλαίσιο για διαβουλεύσεις που θα βάλουν τέλος σε αυτή την κρίση που δεν τελειώνει, τόνισε ο Γ.Βαρουφάκης παίρνοντας το λόγο, ο οποίος χρησιμοποιώντας προσεκτικές εκφράσεις έκανε διπλωματικούς ελιγμούς χωρίς όμως να λείπουν από το λόγο του αιχμές που φέρνουν τη Γερμανία προ των ευθυνών της για την ανθρωπιστική κρίση και την αύξηση της δύναμης ακραίων και ναζιστικών μορφωμάτων.

«Δεν προβλεπόταν να συμφωνήσουμε [...] Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε, αλλά συμφωνήσαμε να διαβουλευθούμε για μια ευρωπαϊκή λύση» είπε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε σχεδόν υποχωρητικός σε ό,τι αφορά την πιστή εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος, προκειμένου να υπάρξει μια νέα αμοιβαία επωφελής λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ επανάλαβε την ανάγκη να υπάρξει πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι το τέλος Μαΐου, ώστε να δοθεί χρόνος για την ανάλυση του κυβερνητικού προγράμματος για την «πλήρη ανοικοδόμηση της χώρας» και τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με τους εταίρους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με τον Β.Σόιμπλε να υποστηρίζει πως το οικονομικό πρόγραμμα στην Ελλάδα έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, ο Γ.Βαρουφάκης είπε ότι συμφωνεί με μεγάλο μέρος του υφιστάμενου προγράμματος (60-70%), για να προσθέσει όμως αμέσως μετά ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόστηκαν σωστά.

«Οι συμπολίτες μου ζητούν αξιοπρέπεια και τίποτα άλλο», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις τραγικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του προγράμματος για την Ελλάδα αλλά και στην αποτυχία της ακολούθούμενης πολιτικής για την Ευρώπη.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Βαρουφάκη από τη γερμανική πρωτεύουσα στην άνοδο της εκλογικής δύναμης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας ότι αυτό συνδέεται άμεσα με την ακολουθούμενη πολιτική και την ταπείνωση που αισθάνθηκαν οι Έλληνες και τη παντελή έλλειψη ελπίδας. Επισημαίνοντας ότι η Γερμανία κατέφερε να εκριζώσει τον ναζισμό τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια της στη μάχη κατά του ναζισμού και της ανθρωπιστικής κρίσης.

Συνέστησε δε προσοχή από τη χώρα του Γκαίτε, όπως είπε, «να μην σπάζουμε το εύθραυστο λουλούδι της Δημοκρατίας με δηλώσεις του είδους 'οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα'».

Σόιμπλε: Καθήκον η εύρεση λύσης, αλλά με τήρηση δεσμεύσεων

«Συζητήσαμε διεξοδικά και αρκετή ώρα, όχι πάντα με συμφωνία, αλλά ήταν μια συζήτηση στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας των δυο χωρών», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Μένουμε δεσμευμένοι για ισχυρή ενωμένη Ευρώπη. Δεν είναι απλός ο δρόμος», πρόσθεσε.

Εκτίμησε ότι η Ευρώπη βγαίνει από την κρίση, «δεν έχουμε ξεπεράσει εντελώς το βουνό, αλλά εχουμε προχωρήσει αρκετά», αναγνωρίζοντας πάντως ότι η Ελλάδα σε σχέση με τα κράτη-μέλη που έπληξε η κρίση είχε να διανύσει τον πιο δύσκολο δρόμο, γεγονός που, όπως φρόντισε να υπενθυμίσει, οφείλεται στις παραλείψεις της ίδιας της χώρας τα προηγούμενα χρόνια και όχι στην Ευρώπη ή στη Γερμανία. Πάντως, σημείωσε, -με αναφορές στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και στην μικρή μείωση της ανεργίας- η Ελλάδα έχει επιτύχει μεγάλη πρόοδο.

Παρακολούθησα την προεκλογική εκστρατεία, είπε ο Σόιμπλε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προφανώς αν κάναμε και εμείς προεκλογικό αγώνα να μιλούσαμε με τον ίδιο δυναμισμό». Επανέλαβε όμως ότι τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί επειδή έγιναν εκλογές, ότι «δεν έχουμε διαφορετική γνώμη για τους λόγους που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση» και τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά».

«Τα αίτια για το δύσκολο δρόμο, στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, υπάρχουν στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη κι όχι στη Γερμανία» σημείωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη, τόνισε ο κ. Σόιμπλε κατά την ομιλία του, ενώ συμφώνησε ότι το χρέος είναι μια υπόθεση που πρέπει να λύσουμε. «Είναι καθήκον να ψάξουμε για κοινές λύσεις» είπε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που μετέχουν στο πρόγραμμα, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Πολλές ήταν οι αναφορές του γερμανού υπουργού Οικονομικών στην ανάγκη να τηρηθούν οι συμφωνίες και να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία, εκφράζοντας την επιφύλαξή του για κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε η νέα ελληνική κυβέρνηση, τα οποία, είπε, ότι «δεν είναι στην κατεύθυνση που θα θέλαμε».

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις στις νέες συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται με την υψηλή ανεργία. Οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται προοπτική και αυτό σημαίνει, τόνισε, τήρηση των συμφωνηθέντων δεσμεύσεων και ταχύτερη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Από τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης για το σχέδιο που θέλει να εφαρμόσει ο κ. Σόιμπλε επέλεξε να επικεντρώσει στη μάχη κατά τη φοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι άκουσε με ικανοποίηση τις συγκεκριμένες εξαγγελίες και δηλώνοντας τη διάθεση του Βερολίνου να βοηθήσει την Ελλάδα με κάθε τρόπο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μέσω της δημιουργίας αποτελεσματικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού. «Το πρότεινα στον κ. Βαρουφάκη. Παλαιότερα δεν είχε γίνει δεκτό να στείλουμε τεχνική βοήθεια», σημείωσε ο Σόιμπλε προσθέτοντας ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να στείλει στην Ελλάδα ως συμβούλους 500 εφοριακούς.

Όπως είπε ο Β.Σόιμπλε «ο κ. Βαρουφάκης μου είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους. Αυτό όμως ισχύει για τους ψηφοφόρους όλων των χωρών της Ευρώπης. Έχουμε κοινό νόμισμα, αλλά διαφορετικές οικονομικές πολιτικές. Υπάρχουν συμφωνίες και δεσμεύσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων που πρέπει να τηρούνται».

Όλες οι κυβερνήσεις έχουν εντολή και στην Ευρώπη καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να βρίσκεται κοινό έδαφος, πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε, για να επαναλάβει ότι προέχει η τήρηση των δεσμεύσεων.

«Για το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας είπα στον συνομιλητή μου ότι με τη βοήθεια που δώσαμε φτάσαμε σε ένα σημείο που δεν πάει παραπέρα. Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν στον τόπο που έχουν δημιουργηθεί», τόνισε ο Σόιμπλε.

Πρόσθεσε δε, ότι για να αλλάξει το ελληνικό πρόγραμμα, χρειάζεται νέα συμφωνία η οποία απαιτείται να επικυρωθεί και πάλι από εθνικά κοινοβούλια. Επίσης, πρόσθεσε, πρέπει να εξετάσουμε πώς θα μπορεί η Ελλάδα να έχει χωρίς πρόγραμμα πρόσβαση στις αγορές, θέμα που όπως είπε συζητήθηκε αρκετά στη συνάντηση με τον Γ.Βαρουφάκη.

Αναφερθείς στο θέμα του κουρέματος του χρέους, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «δεν είναι στην ατζέντα», τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι εξασφαλιστεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

Ασχημη αρχή

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση ξεκίνησε σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι δεν υπήρξε ανταλλαγή χειραψίας μεταξύ των δύο υπουργών.

Στη συνάντηση παρών ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η συνάντηση έγινε την ώρα που αυξάνονται σταδιακά οι πιέσεις προς την Ελλάδα για συνέχιση του προγράμματος. Το βράδυ της Τετάρτης η ΕΚΤ αποφάσισε να άρει την εξαίρεση που είχε προβλεφθεί για τα εμπορεύσιμα χρηματοδοτικά μέσα που εκδίδονται ή είναι εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο και βάσει των οποίων οι ελληνικές τράπεζες είχαν πρόσβαση στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος.

Λίγο νωρίτερα, το Reuters αποκάλυψε έγγραφο, με το οποίο προσέρχεται σήμερα το Βερολίνο στη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Στο έγγραφο περιγράφεται η γερμανική θέση, η οποία συνοψίζεται σε ένα «όχι σε όλα», δηλαδή απορρίπτει κάθε απόκλιση από τα συμφωνηθέντα.

Με την πολιτική διελκυστίνδα σε πλήρη εξέλιξη, ο κ. Βαρουφάκης έσπευσε να ρίξει γέφυρες προς τον γερμανό ομόλογό του λέγοντας: «Ανυπομονώ να συναντήσω όχι μόνο τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, αλλά και την πνευματική δύναμη πίσω από το οικοδόμημα της ΕΕ και της Νομισματικής Ένωσης, τον Δρ Σόιμπλε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου