Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Εντατικές διαβουλεύσεις Μέρκελ και Ολάντ με Πούτιν για την Ουκρανία

Πολύωρη ήταν η συνάντηση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με θέμα το νέο ειρηνευτικό σχέδιο για ....
την Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι θα ακολουθήσει νέα επικοινωνία των τριών ηγετών την Κυριακή.

«Βάση η συμφωνία του Μινσκ, αβέβαιο αν θα πετύχουμε εκεχειρία»

Οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας είχαν πάει την Πέμπτη στο Κίεβο για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις από Μέρκελ και Ολάντ, αλλά ο Ποροσένκο εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας πως το σχέδιο «επιτρέπει να ελπίζουμε σε κατάπαυση του πυρός».

Την Παρασκευή, πριν φύγει για τη Μόσχα, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως οποιαδήποτε λύση πρέπει να βασίζεται στις συμφωνίες του Μινσκ -οι οποίες δεν έχουν τηρηθεί- και ότι «δεν μπορεί να συζητηθεί με τρίτους» η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Εμφανίστηκε ωστόσο να κρατά επιφυλάξεις για την έκβαση της πρωτοβουλίας.

«Η διπλωματική λύση παραμένει η μοναδική δυνατή για επίλυση της ουκρανικής κρίσης» είπε η Άνγκελα Μέρκελ. «Οποιαδήποτε λύση πρέπει να προσανατολίζεται στο σχέδιο του Μινσκ» τόνισε, σημειώνοντας πριν τις συνομιλίες με τον Βλ.Πούτιν ότι «δεν μπορεί ποτέ να ληφθούν αποφάσεις επί της εδαφικής ακεραιότητας με την ηγεσία μίας τρίτης χώρας».

«Δεν είναι σαφές εάν οι σημερινές συνομιλίες στη Μόσχα θα επιτύχουν κατάπαυση του πυρός» είπε η γερμανίδα καγκελάριος, «και ούτε και είναι σαφές εάν θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες».

Από το Παρίσι, ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε το μεσημέρι της Παρασκευής πως με το ταξίδι στη Μόσχα «στόχος μας είναι να υπάρξει συμφωνία».

«Όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται πως η εκεχειρία είναι το πρώτο βήμα, αλλά πρέπει να επιτεχυθεί συνολική συμφωνία» είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο διπλωματικός σύμβουλος του ρώσου προέδρου Γιούρι Ουτσάκοφ είχε αναφέρει νωρίτερα πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος «για εποικοδομητικές συζητήσεις».

Το σχέδιο φαίνεται να ενσωματώνει, σύμφωνα με τη Monde, προτάσεις που είχε διατυπώσει νωρίτερα και η ρωσική πλευρά.

Το Παρίσι είχε περιοριστεί την Πέμπτη να αναφέρει ότι η πρόταση σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και είχε προειδοποιήσει τη Μόσχα, διά στόματος Ολάντ, πως «η επιλογή της διπλωματίας δεν μπορεί να παρατείνεται επ' αόριστον».

Αναφορές σε γερμανικά ΜΜΕ που ήθελαν τη νέα πρόταση να προβλέπει μεγαλύτερης έκτασης αυτονομία στις ανατολικές περιοχές υποβαθμίστηκαν από τη γερμανική καγκελαρία.

Διάδρομος για απομάκρυνση αμάχων στο Ντεμπάλτσεβε

Το πρωί της Παρασκευής, οι φιλορώσοι ένοπλοι και οι ουκρανικές δυνάμεις συμφώνησαν να ανοίξουν διάδρομο για απομάκρυνση αμάχων από το Ντεμπάλτσεβε.

Το Ντεμπάλτσεβε, βόρεια της πόλης του Ντονέτσκ που λειτουργεί ως σιδηροδρομικός κόμβος, έχει γίνει ο τελευταίος στόχος των φιλορώσων στην απόπειρά τους για προέλαση.

Οι δύο πλευρές ανέφεραν πως συμφωνήθηκε η απομάκρυνση περίπου χίλιων κατοίκων της περιοχής με λεωφορεία. Η απομάκρυνση γίνεται την Παρασκευή, χωρίς ακόμη να είναι σαφές πού θα οδηγηθούν οι άμαχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου