Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Κατασχέσεις περιουσιών στα μέτρα της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής

Σκληρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θα φτάνουν ακόμα και σε δέσμευση ή και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που δεν θα δηλώνονται στο περιουσιολόγιο αναμένεται να ....
εξαγγείλει η κυβέρνηση με στόχο την αύξηση των εσόδων του κράτους και τον περιορισμό της παραοικονομίας.

Η υστέρηση εσόδων, η οποία ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο μήνα του χρόνου, έχει κινητοποιήσει τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ώστε να υπερκαλυφθούν οι απώλειες στις εισπράξεις. Το βάρος πλέον πέφτει στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, η οποία και λόγω της προεκλογικής περιόδου έχει θεριέψει, με τις αποδείξεις να αποτελούν σε αρκετές περιπτώσεις «δυσεύρετο είδος».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ένα από τα σχέδια που πρόκειται να βρεθούν στο τραπέζι της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για άμεση αύξηση των εσόδων είναι να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις περιουσίες τους να προσέλθουν οικειοθελώς στις εφορίες να τις δηλώσουν και να πληρώσουν το σύνολο των φόρων που τους αναλογούν, αλλά με πολύ μικρότερο πρόστιμο, ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ενταχθεί και μια γενικότερη ρύθμιση για να έρθουν καταθέσεις από το εξωτερικό ή να δηλωθούν όσες είναι στο εξωτερικό.

Στην περίπτωση, όμως, που κάποιος «ξεχάσει» να δηλώσει στο περιουσιολόγιο κάποιο στοιχείο, τότε αυτόματα αυτό θα περιέρχεται στην κατοχή του κράτους.

Όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, τα δύο αγκάθια που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα είναι η στάση αναμονής την οποία τηρούν οι πολίτες για να ενταχθούν σε νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και η πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου