Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

«Ναι» της Βουλής στον Προϋπολογισμό ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Με 155 θετικές ψήφους, ένα «παρών» και 134 «κατά», η Βουλή ενέκρινε τον Προϋπολογισμό του 2015, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει μετά το τέλος της ψηφοφορίας πως.........
«μετά απο πολλές δεκαετίες η χώρα μας απέκτησε φέτος τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Είνιαι μία ιστορική στιγμή, εύχομαι οι νεότεροι να το συνεχίσουν.Είναι ο μόνος δρόμος για ανάπτυξη. Για όλα τα άλλα την αγάπη μου».
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και η δρομολόγηση της αναθεωρητικής του Συντάγματος διαδικασίας, συνδιαμορφώνουν περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας που είναι στοιχείο απαραίτητο για την ομαλή ολοκλήρωση της κρισιμότατης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, τόνισε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στη Βουλή, κλείνοντας τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2015.
Στον αντίποδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπραςυποστήριξε ότι η παράταση της ζωής της σημερινής κυβέρνησης είναι ο παράγοντας εκείνος που θα επιδεινώσει την ήδη αρνητική κατάσταση της εθνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Και υπό αυτό το πλαίσιο ζήτησε από τους βουλευτές να μην εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να προκηρυχθούν εκλογές, ώστε μια νέα κυβέρνηση να συνεχίσει τις καθοριστικές για το μέλλον συζητήσεις με τους εταίρους.

Αν και δεν υπήρξαν εκρήξεις ανάλογες παρελθοντικών περιόδων, η φραστική αντιπαράθεση των δύο ανδρών κατά το κλείσιμο της πενθήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας έγκρισης του προϋπολογισμού 2015, υπήρξε ιδιαίτερα σκληρή και κατέδειξε πως περιθώριο σύγκλισης ανάμεσα στις δύο ηγεσίες, δεν υπάρχει. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φράσεις που αντηλλάγησαν ήταν ιδιαιτέρως σκληρές:
«Είστε ο υπονομευτής κάθε προσπάθειας για να βγούμε από την κρίση. Είστε το ατύχημα που δεν θα συμβεί στη χώρα κ. Τσίπρα» είπε ο κ. Σαμαράς. «Συναίνεση από το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχετε. Δεν θα βάλουμε εμείς υπογραφή σε σχέδια εξαθλίωσης του λαού μας», είπε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας.
Οι δύο άνδρες διασταύρωσαν τα ξίφη τους επικεντρώνοντας στην επικείμενη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει στο τραπέζι τα σενάρια περί άσκησης ιδιαιτέρως σκληρών πιέσεων σε βουλευτές της αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνοντας πως δεν θα είναι ομαλή και διαφανής η προσπάθεια να πειστούν και να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Ο αλαζονικός κ. Τσίπρας θα θεωρήσει πουλημένο όποιον βουλευτή δεν ψηφίσει τον προϋπολογισμό, αλλά ψηφίσει για την εκλογή Προέδρου», σχολίασε ο πρωθυπουργός. «Τέτοια βάναυση προσβολή της Βουλής και των βουλευτών δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία 30 χρόνια», πρόσθεσε.

Το γεγονός, πάντως, ότι κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε πολλές φορές για το ενδεχόμενο να βρεθούν τελικώς 180 θετικές ψήφοι ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, σχολιάστηκε ιδιαίτερα στους διαδρόμους της Βουλής: Κοινή συνισταμένη των περισσοτέρων σχολίων είναι η αποψινή τοποθέτηση του κ. Τσίπρα απέχει πολύ από τις αρχικές ομιλίες, μέσω των οποίων μεταδιδόταν βεβαιότητα πως δεν θα σχηματιστεί η προεδρική πλειοψηφία.
«Η εποχή της μεγάλης δοκιμασίας τελειώνει. Η αντιπολίτευση εξακολουθεί να υπονομεύει την έξοδο την χώρας από το μνημόνιο. Δεν θα της περάσει», επέμεινε ο πρωθυπουργός όταν η συζήτηση εστιάστηκε στην οικονομική πολτική. Και έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως λίγο νωρίτερα, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ πως υπονομεύει την εθνική προσπάθεια. Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε και πάλι πως η κυβέρνηση με την πολιτική της οδηγεί σε νέα μέτρα και δεσμεύσεις αρνητικές για το μέλλον της χώρας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, μεταξύ άλλων είπε ότι «έχει μικρύνει πολύ, αλλά δεν έχει μηδενιχτεί η διαφορά μας με τους εταίρους», για να προσθέσει: «Μας ζήτησαν να πάρουμε έκτακτα περιοριστικά μέτρα, οριζόντια και πολύ οδυνηρά. Τους απαντήσαμε ότι δεν τα χρειαζόμαστε και δεν μπορούμε να τα πάρουμε. Δεχτήκαμε κάποιες λογικές προτάσεις τους. Δίνουμε διαβεβαιώσεις ότι αν εμείς κάνουμε λάθος, στα μέσα του έτους θα πάρουμε διορθωτικά μέτρα, όπως είναι η συμβατική μας υποχρέωση. Αλλά μέχρι εκεί». Εκφράζοντας δε την αισιοδοξία του, σημείωσε: «Σύντομα η Ελλάδα θα βγει από την εποχή των αναγκαστικών δανεισμών και του μνημονίου. Η πιστωτική γραμμή είναι θωράκιση της χώρας, έναντι διεθνών αναταράξεων. Οι όροι της συμφωνίας για πιστωτική γραμμή, είναι εντελώς διαφορετικοί των όρων για τα μνημόνια. Η επιτήρηση θα είναι πολύ πιο διακριτική - για τον πρώτο χρόνο πιο αυστηρή, αλλά δεν θα θυμίζει εκείνη του μνημονίου». Και κατέληξε:
«Είμαι βέβαιος ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος. Ούτε ο λαός θέλει εκλογές, και οι βουλευτές καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα της εκλογής Προέδρου από αυτή τη Βουλή. Αν δεν καταφέρετε τώρα να ανατρέψετε την κυβέρνηση, η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη για τη χώρα και πολύ χειρότερη για σας».
Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα οδηγηθεί σύντομα σε θετικό αποτέλεσμα, εξέφρασε απόψεκατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Αξιοσημείωτο είναι ότι εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου υποστήριξε πως η στάση κυρίως της αντιπολίτευσης ανεβάζει το βαθμό δυσκολίας του έργου του στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα. Ο βαθμός δυσκολίας στην ανάπτυξη πολιτικού λόγου εκ μέρους του κ. Γκ. Χαρδούβελη ειδικά σήμερα αυξάνεται κατακόρυφα και εκ του γεγονότος ότι η συμφωνία με την τρόικα είναι «στον αέρα», ενώ παράλληλα έχει και το αυριανό ταξίδι σε ακόμα μία απρόβλεπτης εξέλιξης συνεδρίαση του Eurogroup.
Η κοινοβουλευτική διαδικασία ανέδειξε, ταυτόχρονα, την ύπαρξη έντονου προβληματισμού σε ευρύ αριθμό βουλευτών τόσο της αντιπολίτευσης (ανεξάρτητων αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ενταγμένων ακόμα σε κομματικούς μηχανισμούς), όσο όμως και των συγκυβερνώντων κομμάτων: Κοινή συνισταμένη αυτού του προβληματισμού είναι η διαπίστωση της ανάγκης να υπάρξει ευρύτατη συμφωνία στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και σε ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών εντός του επόμενου έτους – πριν, δηλαδή, από την ολοκλήρωση της τετραετούς κυβερνητικής θητείας.
Οπως, πάντως, πολλοί συμφωνούν στο βαθμό που δεν έχει οριστικοποιηθεί οποιουδήποτε περιεχομένου συμφωνία με την τρόικα σχετικά με την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος και τη δρομολόγηση των διαδικασιών διαμόρφωσης του «μεταμνημονιακού» τοπίου για την Ελλάδα, η «τελική σύγκρουση» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και οι εξ αυτής πολιτικές εξελίξεις μάλλον θα πρέπει να αναμένονται μετά από μερικά 24ωρα (όταν δηλαδή θα έρθει η στιγμή της ψήφισης «νέων» μέτρων από τη Βουλή), ή από μερικές εβδομάδες, την περίοδο δηλαδή που θα ανοίξει επισήμως το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Εως τότε, εκπλήξεις από τους δύο μονομάχους εκτιμάται πως δεν θα υπάρξουν, αν και στην πολιτική τίποτα δεν αποκλείεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου