Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ...

«Εκεχειρία» επήλθε μεταξύ υπουργείου Υγείας και παρόχων του ΕΟΠΥΥ. Ο ένας μετά τον άλλο κλάδο διακόπτουν την επίσχεση υπηρεσιών υγείας στην οποία βρίσκονταν...
διεκδικώντας την εξόφληση εκατ. ευρώ που τους οφείλει ο Οργανισμός, δεχόμενοι τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας ότι θα αποπληρωθούν.

Η κρισιμότητα των πολιτικών εξελίξεων φαίνεται πως κινητοποίησε την ηγεσία του υπουργείου η οποία έκανε αγώνα δρόμου για να κλείσει τα μέτωπα με τους συμβεβλημένους γιατρούς, τις ιδιωτικές κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα.

Έπειτα από τις διαβεβαιώσεις για εξόφληση των οφειλόμενων προς........ τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας με ανακοίνωσή του εκφράζει την πρόθεση του υπουργείου να καταργήσει το 2015 τον αυτόματο μηχανισμό επιστροφής υπερβάσεων (claw back), που επιβαρύνει τα διαγνωστικά κέντρα. Την ίδια υπόσχεση έδωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης, και στους αντιπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) στη διάρκεια συνάντησης που είχαν.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό θα επιτευχθεί με την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, των κατευθυντήριων οδηγιών και του εξορθολογισμού των τιμών των εξετάσεων.

Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι εξετάζει και τη δυνατότητα να ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής μόνο σε περίπτωση υπέρβασης συγκεκριμένου ποσοστού του ορίου δαπάνης. Μετά την υπέρβαση του συγκεκριμένου αυτού ποσοστού ορίου δαπάνης η παροχή υπηρεσιών θα είναι δυνητική, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Λευκή σημαία» και οι γιατροί
Στο μεταξύ, σήμερα είναι και η τελευταία ημέρα της επίσχεσης των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, η οποία είχε ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) παρότι άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνέχιση των κινητοποιήσεων, έλαβε την απόφαση να σταματήσει την επίσχεση.  Υπογραμμίζει ωστόσο ότι εάν  ο Οργανισμός δεν ρυθμίσει τις οφειλές του «δεν θα διστάσουμε να καλέσουμε το σύνολο των συμβεβλημένων σε μαζική αποχώρηση από τον οργανισμό καθώς πλέον δεν καλύπτονται τα βασικά έξοδα λειτουργίας ιατρείων και εργαστηρίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου