Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Αντιμέτωπα με την υπογονιμότητα πάνω από 80 εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως

Αντιμέτωπα με την υπογονιμότητα πάνω από 80 εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως
  • 0
Αθήνα
Σε μείζον ιατροκοινωνικό ζήτημα αναδεικνύεται στις μέρες μας η υπογονιμότητα, καθώς πάνω από 80 εκατομμύρια ζευγάρια, παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν πρόβλημα σύλληψης ή δεν έχουν αποκτήσει ακόμα τουλάχιστον ένα παιδί. Στην Ελλάδα, επίσης ένα σημαντικό .........ποσοστό ζευγαριών αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας, αλλά χρειάζεται πλέον να καταφεύγουν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν παιδί, καθώς η σχετική εξειδίκευση του ελληνικού ιατρικού δυναμικού είναι, σήμερα, άριστη.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στον δυτικό κόσμο το 15% των υπογόνιμων ζευγαριών δεν έχουν καμία παθολογία του γεννητικού συστήματος, στο 85% δεν εμφανίζεται αποδεδειγμένη αιτία υπογονιμότητας (39%). Ωστόσο, μεταξύ τους παρατηρούνται διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος (35%), επίκτητοι σαλπιγγικοί (27%) και μη-σαλπιγγικοί παράγοντες (10%), σεξουαλική δυσλειτουργία (1%) και συγγενείς ανωμαλίες (1%). Η υπογονιμότητα του ζεύγους οφείλεται στον άνδρα σε ποσοστό 20%, στο 40% έως 50% οφείλεται στη γυναίκα, ενώ στο 30% έως 40% συνυπάρχει και στους δύο.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε χώρα-αναφοράς για τα υπογόνιμα ζευγάρια, αφού καθημερινά καταγράφεται μαζική εισροή ζευγαριών από το εξωτερικό. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 14.000 κύκλους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς στην χώρα μας ισχύουν πιο ευνοϊκοί νομοθετικοί κανόνες εν αντιθέσει με άλλες χώρες, σχετικά με τις διάφορες αναπαραγωγικές εναλλακτικές, όπως π.χ. για την κατάψυξη ωαρίων και ωοθηκικού ιστού, την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση, την παρένθετη μητρότητα κ.τ.λ.

Αναφερόμενος στην υπογονιμότητα και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ο Μαιευτήρας- Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Αναπαραγωγή, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (Ε.Ε.Α.Ι.), Κωνσταντίνος Πάντος, εξηγεί ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η διασυνοριακή μετακίνηση ζευγαριών είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός και η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η κύρια παρεχόμενη υπηρεσία στο πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού.

«Η υπογονιμότητα είναι ένα απρόσμενο και δραματικό γεγονός για πολλά ζευγάρια, δεδομένου ότι η τεκνοποίηση θεωρείται μια φυσική διαδικασία και δικαίωμα από επιλογή. Για το σύγχρονο ζευγάρι πατρίδα του είναι η υδρόγειος και σύνορα, προκειμένου να δώσει λύση στα αναπαραγωγικά του προβλήματα, δεν υπάρχουν. Το σύγχρονο ζευγάρι ενημερώνεται, επιλέγει, αποφασίζει και καταφεύγει, προκειμένου να δεχτεί ιατρικές υπηρεσίες, στα κέντρα και στις χώρες που δίνουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες και επιτυχία», σημειώνει ο κ. Πάντος.

Η διασυνοριακή μετακίνηση ζευγαριών έχει ήδη θεσπιστεί νομοθετικά με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 24/2011. Μόνο στις ΗΠΑ για το έτος 2014 υπολογίζεται ότι 1.200.000 Αμερικανοί ταξίδεψαν εκτός συνόρων για ιατρική βοήθεια. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι' αυτή τη διασυνοριακή κυκλοφορία των υπογόνιμων ζευγαριών. Οι κυριότεροι είναι:
- η απογοήτευση που προέρχεται από πολλαπλές αποτυχημένες εξωσωματικές γονιμοποιήσεις στη χώρα τους,
- και το περιοριστικό νομικό πλαίσιο, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τους δίνει διέξοδο.

Οι λόγοι μετακίνησης υπογόνιμων ζευγαριών για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος τους ποικίλουν ανάλογα με τη χώρα προέλευσης τους. Οι νομοθετικοί περιορισμοί είναι οι κύρια αιτία για χώρες όπως η Αίγυπτος, Ιταλία, Γερμανία όπου απαγορεύεται η παρένθετη μητρότητα, ενώ η δωρεά ωαρίων απαγορεύεται σε Ιταλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Νορβηγία, ο αριθμός των εμβρύων προς μεταφορά που σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι μόνον 1, η κατάψυξη γονιμοποιημένων ωαρίων που απαγορεύεται στην Ιταλία.

Γνωστοί δότες με δυνατότητα των παιδιών να μάθουν την ταυτότητα του δότου αποτελεί την κύρια αιτία μετακίνησης των Αυστραλών, αφού σε μας επιτρέπεται η δωρεά γεννητικού υλικού πάντοτε όμως με ανωνυμία δότη και λήπτη γεννητικού υλικού. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα νομοθετικών περιορισμών σε αντιδιαστολή με το προοδευτικό νομικό πλαίσιο της Ελλάδας όπου μεταξύ άλλων επιτρέπεται η κατάψυξη ωαρίων, η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού, η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση με ή χωρίς ιστοσυμβατότητα, η θεραπευτική αντιμετώπιση των μόνων άγαμων γυναικών και η παρένθετη μητρότητα.

Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις, μέχρι το 2020 αναμένεται σημαντική αύξηση των επισκεπτών στη Ελλάδα, για να τους παρασχεθούν υπηρεσίες υγείας. Το 40% υπολογίζεται ότι θα προέλθει από την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Συνεπώς καθίσταται σαφές γιατί αυτή η δυνατότητα της χώρας μας δεν πρέπει να χαθεί και η χώρα μας να διεκδικήσει ένα αξιοσέβαστο μερίδιο στον διεθνή ιατρικό τουρισμό.

Ύψιστης σημασίας στην απόφαση των υπογόνιμων ζευγαριών να επιλέξουν την Ελλάδα ως προορισμό θεραπεία γονιμότητάς τους εκτός από το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο στα θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της χώρας μας, είναι και άλλοι παράγοντες όπως είναι η άριστη εξειδίκευση μας στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας, η προσβασιμότητα της θεραπείας γονιμότητας, η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών καθώς και το κόστος της θεραπείας, που στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο σε σχέση με πολλές άλλες χώρες.

Τα παραπάνω δεδομένα θα τεθούν στο επίκεντρο της 3ης επιστημονικής εκδήλωσης «Ιπποκράτειο Πνεύμα - Βιοηθικές Προσεγγίσεις στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή», που διοργανώνει το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στην Αθήνα (Συνεδριακό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Ε.Ε.Α.Ι., Παπανικολή 10, Χαλάνδρι), η Ε.Ε.Α.Ι..

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν έγκριτοι ειδικοί και διακεκριμένοι επιστήμονες, πρωτοπόροι σε θέματα αναπαραγωγής, νομικής και βιοηθικής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, οι οποίοι έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στο συστηματικό σχεδιασμό αποτελεσματικών στρατηγικών για την έγκυρη σχετική ενημέρωση φορέων και πολιτών.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έχουν προγραμματιστεί διαλέξεις και συνεδρίες στοχευμένες σε πεδία που αφορούν πολλές ειδικότητες, όπως Γυναικολόγους, Παιδιάτρους, Βιολόγους, Γενετιστές κ.α.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείου Υγείας, Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου