Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Άνω-κάτω η ΝΔ

Του Φώτη Τριάρχη

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους ενώπιος-ενωπίω ο Αντώνης Σαμαράς με τους «δελφίνους», στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, μετά.....
τις εκλογές.

Ο πρόεδρος του κόμματος πέταξε το γάντι στους αμφισβητίες του, δηλώνοντας ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την ηγεσία, απέρριψε την πρόταση για έκτακτο Συνέδριο και αντιπρότεινε Συνδιάσκεψη, στην οποία φυσικά δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις, ούτε να τεθεί θέμα ηγεσίας.

«Όποιος θέλει να με αμφισβητήσει, να το κάνει εδώ, βάσει του καταστατικού», είπε με έμφαση ο Αντώνης Σαμαράς, διαμηνύοντας: «Δεν είμαι παντρεμένος με την καρέκλα, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή».

Αναφερόμενος στην προοπτική του έκτακτου συνεδρίου, υποστήριξε ότι το σκέφτηκε, αλλά δεν θα το κάνει. Αντ' αυτού θα ανακοινώσει εθνική συνδιάσκεψη, προκειμένου να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος στη βάση, για την επικαιροποίηση της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος.

Ο Αντώνης Σαμαράς, προανήγγειλε ακόμη σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού, ανάθεση περισσότερων αρμοδιοτήτων σε πρόσωπα, αλλά και τη δημιουργία νέων οργάνων.

Μετά την ομιλία Σαμαρά, ο Κώστας Καραμανλής αποχώρησε, όπως και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη, ζήτησε έκτακτο συνέδριο επανίδρυσης του κόμματος, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν όποιος πρόεδρος έχανε εκλογές υπέβαλε την παραίτησή του.

Όπως είπε στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ η κα Μπακογιάννη:

«Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Οφείλουμε να αφήσουμε πίσω τις νοοτροπίες και πρακτικές που μας έφεραν εδώ, να διαμορφώσουμε σύγχρονο ξεκάθαρο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης μετά από ήττες παραιτούντο. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν, ούτε κακοί αρχηγοί. Αλλά υπέβαλαν την παραίτησή τους διότι ήξεραν μία απλή αλήθεια: ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης ημέρας. Για να προχωρήσουμε στο μέλλον χρειάζεται πάραυτα να γίνει έκτακτο συνέδριο. Ένα συνέδριο όπου θα συζητηθούν τα πάντα, η λειτουργία, η εσωκομματική δημοκρατία τα οργανωτικά, η στρατηγική τα πρόσωπα» είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Να αποκατασταθεί η εσωκομματική δημοκρατία. Για την ηγεσία της ΝΔ οι έννοιες εσωκομματική δημοκρατία, συλλογικότητα και αξιοκρατία εθεωρούντο ταυτόσημες με την υπονόμευση. Η ΝΔ στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα κράτησε τις πόρτες κλειστές, λειτούργησε με τη λογική της κλειστής ομάδας».



Έκτακτο Συνέδριο ζήτησε εκτός του Μάριου Σαλμά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν διαβάσαμε σωστά αποτελέσματα των ευρωεκλογών, βάλαμε φρένο σε μεταρρυθμίσεις, δήλωσε για να προσθέσει: «Υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας και ιδεολογικό. Ίσως ήταν καλύτερα να γίνει ένα έκτακτο συνέδριο».

Τόνισε ακόμη ότι η ΝΔ πρέπει να πάρει απόφαση «αν έχουμε διάσταση από κυβερνητισμό και κρατισμό. Δεν κινηθήκαμε όλοι με τους ίδιους ρυθμούς».

«Μην επενδύουμε σε αριστερές παρενθέσεις» είναι το μήνυμα που έστειλε ένας ακόμη βουλευτής. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είπε ότι χρειάζεται συντεταγμένη συζήτηση για τα αίτια της ήττας, ώστε η ΝΔ να κερδίσει εκ νέου την ηγεμονία στον μεσαίο χώρο». Ο Λαρισαίος βουλευτής συνέχισε ακόμη πιο επικριτικά: «Λάθος είναι η εμμονή στη λήψη αποφάσεων από περίκλειστο κύκλο ανθρώπων του προέδρου. Επιλεκτικές επιθέσεις από διαδικτυακούς τόπους που εκφράζουν τους ανθρώπους του προέδρου».

«Όχι σε ομαδοποιήσεις», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας. «Οι προσωπικές ατζέντες δεν ωφελούν το κόμμα», πρόσθεσε και ζήτησε αξιοκρατία. «Τραυματίστηκε η ραχοκοκαλιά μας. Αρχηγό έχουμε. Τώρα πολεμάμε για την Ελλάδα», είπε.

Στην Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε η Σοφία Βούλτεψη. «Δεν παραιτήθηκαν όλοι οι αρχηγοί μετά από μια ήττα», σημείωσε.

Ο Νίκος Δένδιας από την πλευρά του, ζήτησε έκτακτο συνέδριο με πολλά επιχειρήματα. «Το συνέδριο ως το ανώτατο όργανο είναι το μόνο που την κρίσιμη ώρα έχει το εύρος και την καταστατική νομιμοποίηση που απαιτείται για να πάρει αποφάσεις που αφορούν την επιβίωση της παράταξης. Τα περί εθνικής συνδιάσκεψης δεν έχουν κανένα νόημα».

Ο Νικήτας Κακλαμάνης πρότεινε «έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης», ενώ ζήτησε «όποιος επιθυμεί να διεκδικήσει την ηγεσία να το δηλώσει τώρα».

Στον Νίκο Δένδια επιτέθηκε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. «Μπράβο ρε Νίκο. Ποιοι φωνάζουν; Μεγαλοσχήμονες και όσοι ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς. Νεκροθάφτες και παραπληροφορητές που τροφοδοτούσαν διάφορα περί δήθεν λαϊκιστών», δήλωσε.

Αντιθέτως από τους μέχρι στιγμής ομιλητές, ο Μάκης Βορίδης είπε «όχι» στο Συνέδριο, ζητώντας «να απευθυνθούμε στη βάση του κόμματος, στις νομαρχιακές οργανώσεις». Ο Άδωνις Γεωργιάδης απέφυγε να πάρει σαφή θέση για το συνέδριο, αρκούμενος να σημειώσει ότι το ποσοστό της ΝΔ στις εκλογές, δεδομένων των συνθηκών, ήταν «εξαιρετικό». Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το Πάσχα θα πέσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου