Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

3ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κορίνθου [βίντεο - φωτογραφίες]

Ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Σεπτεμβρίου το 3ο Αντιρατσιστικό Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Κορίνθου που διοργανώνεται από την αντιρατσιστική πρωτοβουλία Κορίνθου, με την συμβολή ομάδων και συλλογικοτήτων της πόλης.

Πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών και απ όλη την Κορινθία επισκέφθηκε και τις δύο μέρες τον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Κορίνθου στον Φλοίσβο, που φιλοξενεί για τρίτο χρόνο το Αντιρατσιστικό Αντιφασιστικό Φεστιβάλ της πόλης, ενώ με περίπτερα συμμετείχαν το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Κορίνθου, οι Σύλλογοι των Εκπαιδευτικών της Κορινθίας, ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός χώρος «σβούρα», η κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό και το Antinazi zone.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε, δημιουργική απασχόληση για παιδιά, συζητήσεις με θεματικές «Ένας χρόνος λειτουργίας Στρατοπέδου Συγκέντρωσης στην Κόρινθο: Οι εμπειρίες και τα αδιέξοδα των ελληνικών Γκουαντάναμο» και «Τι μας ενδιαφέρουν σήμερα οι Εβραίοι;», προβολές ντοκιμαντέρ και πολύ μουσική με εξαιρετικά συγκροτήματα από ιδιαίτερα ταλαντούχους νέους μουσικούς, από Κόρινθο, Χιλιομόδι, Αθήνα.

Η πρώτη πράξη του φεστιβάλ, δόθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Νέων Κορινθίας, με την προβολή της ταινίας "Χοιροστάσιο" του Πιερ Πάολο Παζολίνι, από τις ομάδες "Συνεπικινδύνως" και "Αθέατο Θέατρο".

Μελανό σημείο, η πρόκληση μερικών μελών της Χρυσής Αυγής το Σάββατο το βράδυ, όπου η περαστική παρουσία τους λίγα μέτρα μακριά από τον χώρο του φεστιβάλ στάθηκε αφορμή να ανάψουν τα αίματα στους νεότερους αντιφασίστες, οι οποίοι απάντησαν επίσης με προκλήσεις (φραστικές) χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί κάτι περισσότερο. Μόνο και μόνο η φασαρία όμως είχε ως αποτέλεσμα, το Σάββατο, υπό τον φόβο των επεισοδίων, αρκετός κόσμος να αποχωρήσει. Η Κυριακή ωστόσο ήταν μια εντελώς άλλη μέρα, με πλήθος κόσμου, που παρέμεινε μέχρι το τέλος.     

Αξιοσημείωτη ήταν και η διακριτική παρουσία της αστυνομίας, που συνέβαλε στην ασφάλεια αλλά και την διαφύλαξη της ομαλής διεξαγωγής του Φεστιβάλ.





























Ρεπορτάζ: Έφη Ροκανά
Φωτογραφίες και βίντεο: Γιώργος Δημητριάδης και Όλγα Παπαλεξάνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου