Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2015

ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ SOS ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ...

...ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΓΤΡΑΠΕΖΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΕΙΣΦΟΡΕΣ...
Πιο βάσιμη παρά ποτέ άλλοτε είναι  η ανησυχία να μην πληρωθούν ολόκληρο.......
το ποσό της σύνταξής του Αυγούστου,  2,7 εκ. συνταξιούχοι παρά τον αγώνα δρόμου που ξεκίνησε το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αμέσως μετά την πίστωση και των τελευταίων συντάξεων του Ιουλίου στους λογαριασμούς των συνταξιούχων. Παράγοντες της ασφάλισης εκτιμούν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα δοθεί ποσό έναντι 30% έως 50% της σύνταξης.


Οι κλειστές τράπεζες μπλόκαραν την καταβολή εισφορών από τις επιχειρήσεις τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να αναμένει κατάρρευση των εσόδων κατά 60%. Από την άλλη  πλευρά, παράγοντες των ταμείων εκτιμούν ότι έχει εξαντληθεί η δυνατότητα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να καταβάλει επιχορήγηση ύψους  1,3 δισ. ευρώ, όπως κάθε μήνα, για την πληρωμή των συντάξεων.

Παράλληλα έχουν εξαντληθεί και οι εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπουργείο (καταβολή του ήμισυ των συντάξεων, δανεισμός από άλλα ταμεία, «υπεξαίρεση» από άλλους κωδικούς) για να συμπληρώσει το απαραίτητο κονδύλι των 2,3 δισ. ευρώ. Για παράδειγμα το ΙΚΑ,  τον προηγούμενο μήνα πήρε εσωτερικό δάνειο  ύψους 150 εκατ. ευρώ και έδωσε 120 εκατ. ευρώ (έντοκο δάνειο) προς τον ΟΑΕΕ για να πληρωθεί  το υπόλοιπο ήμισυ των συντάξεων των ελεύθερων επαγγελματιών. Με μειωμένα έσοδα είναι δύσκολο να αποπληρώσει το δάνειο ενώ και ο ΟΑΕΕ, με κλειστές τράπεζες, δε θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τις εισφορές  του Ιουλίου από τους ελεύθερους επαγγελματίες  για να ξεχρεώσει το ΙΚΑ.

Μια μικρή ανάσα ρευστότητας μπορεί να πάρει το υπουργείο, ασκώντας πιέσεις  βάσει νόμου του 1950, για μεταφορά των επιπλέον διαθεσίμων  που έχουν ορισμένα ταμεία (ΕΤΑΑ ,ΕΤΑΤ, ΤΑΠΙΤ, ΕΤΑΠ- ΜΜΕ) από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος .  Το ΕΤΑΤ ( ενιαίο ταμείο τραπεζοϋπαλλήλων) αποφάσισε τη μεταφορά 15 εκατ. ευρώ αλλά η Alpha Bank έχει μπλοκάρει τη διαδικασία καθώς την ημέρα της συνεδρίασης του ΔΣ  απουσίαζε ο κυβερνητικός επίτροπος.

Τη μεταφορά διαθεσίμων ύψους 8,5 εκατ. ευρώ (3 εκατ. ευρώ από Ξενοδοχοϋπαλλήλους, 3 εκατ. από Μέταλλο, 2 εκατ. από Εμπορ/λους και μισό εκατ. ευρώ από τον Τομέα Τσιμέντων) αποφάσισε και το ταμείο πρόνοιας ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ). Οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Μετάλλου και Τσιμέντων καταγγέλλουν το ΔΣ ότι αποφάσισε αυθαίρετα εν τη απουσία τους. Μέχρι αυτή την ώρα τα άλλα ταμεία έχουν δηλώσει απρόθυμα να μεταφέρουν χρήματα καθώς με δεδομένη την υστέρηση εσόδων, δε θα μπορέσουν στο τέλος του μηνός να πληρώσουν τις συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου