Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015

Βόμβα Γιούνκερ: Είχαμε συμφωνήσει για ρύθμιση χρέους και αναπτυξιακό πακέτο, πριν εγκαταλείψει η Ελλάδα τις συζητήσεις

Συναντίληψη των Θεσμών και της Ελλάδας, για συμφωνία στο Eurogroup της 27ης Ιουνίου αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Κομισιόν, με έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, 28 Ιουνίου. Όπως αναφέρει, οι δύο πλευρές θα είχαν καταλήξει σε συμφωνία, αν....
η Ελληνική πλευρά δεν είχε αποχωρήσει μονομερώς στις 26 Ιουνίου.
Στο σημείωμα αναφέρεται, ότι η ελληνική πλευρά και οι ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΕ είχαν διαπραγματευτεί με βάση τις ελληνικές προτάσεις και είχαν καταλήξει στη "συνταντίληψη" ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup της 27ης Ιουνίου, θα επετύγχαναν συνολική συμφωνία για την Ελλάδα.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η ενημέρωση, η συμφωνία περιελάμβανε όχι μόνο τα μέτρα για τη συμφωνία, αλλά και το πώς θα γινόταν η χρηματοδότηση της Ελλάδας μελλοντικά, ενώ περιελάμβανε και πρόβλεψη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζεται, πως το ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους ήταν το κατεξοχήν ζήτημα, για το οποίο η ελληνική πλευρά επέμενε να τεθεί επί τάπητος και να προβλεφθεί και σύμφωνα με το έγγραφο Γιούνκερ, όχι μόνο συζητήθηκε αλλά στην τελική συμφωνία θα υπήρχε σχετική πρόβλεψη.

  Αναλυτικά το κείμενο της Κομισιόν:
Βρυξέλλες, 28 Ιούνιος 2015
Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Οι συζητήσεις επ' αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroup της 27ης Ιουνίου 2015.
Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroup θα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2015.
Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015.
Περισσότερα: Κομισιόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου