Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΡΥΜΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΟΓΑ...

Ηλεκτρονικά, μπορούν να υποβάλλονται  (www. oga.gr) οι αιτήσεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων.......
οφειλών (έως τις 31/12/2014) από ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΓΑ .  Oπως διευκρινίζει  η διοίκηση του οργανισμού στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν, μετά από αίτησή τους και οι οφειλέτες εκείνοι που έχουν υπαχθεί σε υφιστάμενες ρυθμίσεις που είναι ενεργές (Νέα Αρχή και Πάγια Ρύθμιση). Η δυνατότητα αυτή, παρέχεται με την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται χωρίς διακοπή οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.


Για οφειλή έως 5.000,00 € δεν επιβάλλεται επιτόκιο (προσαύξηση). Η οφειλή άνω των 5.000,00 € επιβαρύνεται εφεξής (από το μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση) με μηνιαίο επιτόκιο 0,25%.  Ανεξάρτητα από το ύψος της  οφειλής, το ελάχιστο ποσό δόσης είναι  50,00 €.

Όπως αναφέρθηκε, η υποβολή της αίτησης γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ (www.oga.gr) και  της ειδικής εφαρμογής με τίτλο «Υποβολή Αίτησης Νέας Ρύθμισης  Ν.4321/2015».

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης -και εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής- χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής διάρκειας ενός μήνα. το οποίο επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας. Επίσης, οι οφειλέτες δικαιούνται χορήγησης/ανανέωσης βιβλιαρίου υγείας, με διάρκεια ισχύος ενός τριμήνου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΓΑ, για την ηλεκτρονική αίτηση είναι απαραίτητος ο κωδικό πρόσβασης της εφορίας (όσοι δεν διαθέτουν θα πρέπει να τον αποκτήσουν), ο Αριθμός Μητρώου (Α.Μ.) του ΟΓΑ και ο Α.Μ.Κ.Α. Εάν δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίηση και των τριών προαναφερόμενων στοιχείων ή κάποιου/ων από αυτά με τον αιτούντα, εμφανίζεται μήνυμα σύμφωνα με το οποίο ο αιτών ενημερώνεται για το ή τα λανθασμένα στοιχεία και ότι πρέπει να προσέλθει στον αρμόδιο ανταποκριτή ΟΓΑ για να προχωρήσει ανάλογα, στη διόρθωσή του/τους. Εάν ο αιτών βάσει των καταχωρούμενων στοιχείων ταυτοποιείται, εμφανίζεται μήνυμα σύμφωνα με το οποίο ενημερώνεται, ανάλογα, εάν έχει ή όχι δικαίωμα υποβολής αίτησης. Στη συνέχεια (αν έχει δικαίωμα), μπορεί να υποβάλει αίτηση και να εκτυπώσει έντυπο πληρωμής των εισφορών ρύθμισης ακολουθώντας τις on line οδηγίες της εφαρμογής.

Καταβολή δόσης

Η καταβολή των δόσεων θα πραγματοποιείται μέσω της Τράπεζας Πειραιώς με το «Έντυπο για την Τράπεζα Πειραιώς» το οποίο θα εκδίδεται ηλεκτρονικά αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης και θα χρησιμοποιείται μόνο για καταβολή εισφορών ρύθμισης του Ν.4321/2015. Στο έντυπο αυτό που αφορά σε καταβολή εισφορών μόνο της νέας ρύθμισης του Ν.4321/2015 αναφέρονται πλέον του ΚΜΠ 674, τα ονομαστικά στοιχεία του ασφαλισμένου, ο Αριθμός Μητρώου (Α.Μ.), ο ΑΜΚΑ, ο ΑΦΜ, το πληρωτέο ποσό και η ληκτική ημερομηνία πληρωμής του καθώς και ο Κωδικός Ηλεκτρονικής Πληρωμής (ΚΗΠ). Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το έντυπο με ΚΜΠ 674, για την πληρωμή και λοιπών - πλην της νέας ρύθμισης του Ν.4321/2015 - ασφαλιστικών εισφορών.

Ο οφειλέτης εντάσσεται στη ρύθμιση με την καταβολή, εντός 5 ημερολογιακών ημερών από την αίτηση, της πρώτης δόσης και της τρέχουσας εισφοράς, εφόσον υπάρχει. Το ποσό εισφορών που απαιτείται για την ένταξη του αιτούντος στη ρύθμιση, αναφέρεται στην ένδειξη «πληρωτέο ποσό» του Εντύπου για την Τράπεζα Πειραιώς - ΚΜΠ 674.

Η δεύτερη δόση καταβάλλεται έως την τελευταία ημέρα του μήνα που έπεται του μήνα πληρωμής της πρώτης δόσης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία ημέρα κάθε μήνα.

Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν μέσα στην συγκεκριμένη προθεσμία η πρώτη δόση και η τρέχουσα εισφορά, ο αιτών δεν εντάσσεται στη ρύθμιση.

Αρμόδιο όργανο για την έκδοση απόφασης υπαγωγής στην παρούσα ρύθμιση είναι, ανάλογα, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ ή οι Προϊστάμενοι των κατά τόπο αρμοδίων Περιφερειακών Υποκαταστημάτων του ΟΓΑ.

Νέα ρύθμιση

Οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του Ν.4152/2013 («Νέα Αρχή» και «Πάγια») μπορούν να ενταχθούν για το υπόλοιπο της οφειλής τους στη νέα ρύθμιση. Συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία εκτύπωσης της τρέχουσας δόσης Απριλίου 2015, τους παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλουν σχετική αίτηση, αφού πρώτα - σύμφωνα με τις οδηγίες της εφαρμογής - λάβουν γνώση των όρων της νέας ρύθμισης και τους αποδεχθούν. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετάπτωση στη νέα ρύθμιση, είναι η καταβολή της τρέχουσας δόσης Απριλίου στην υφιστάμενη ρύθμιση μέχρι 30 Απριλίου. Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι τελικά μεταπέσουν στη νέα ρύθμιση, μπορούν να εκτυπώσουν, μετά το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου τρέχοντος έτους, μέσω της νέας διαδικτυακής εφαρμογής υποβολής αίτησης ρύθμισης του Ν.4321/2015, το έντυπο με ΚΜΠ 674 με την πρώτη δόση της νέας τους ρύθμισης. Εφεξής, τα έντυπα για την καταβολή των δόσεών τους θα εκτυπώνονται μέσω της νέας διαδικτυακής εφαρμογής. Σημειώνεται ότι, για τον υπολογισμό του πλήθους των υπολειπόμενων δόσεων της νέας ρύθμισης, συνυπολογίζεται το πλήθος των δόσεων που έχει ήδη καταβληθεί στη ρύθμιση που ο ασφαλισμένος είχε ενταχθεί.

Πιστοποιητικό

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης - και εφόσον τηρούνται οι όροι - χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής διάρκειας 1 μηνός, το οποίο επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας. Στο πιστοποιητικό αυτό βεβαιώνεται η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση καθώς και το υπολειπόμενο ποσό της οφειλής του. Το πιστοποιητικό θα εκδίδεται ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής των Ανταποκριτών ΟΓΑ. Στους συνεπείς ανανεώνεται το βιβλιάριο υγείας για ένα τρίμηνο.

Προθεσμία

Οι αιτήσεις για τη ρύθμιση των οφειλών θα γίνονται δεκτές έως τις 30 Απριλίου με την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται χωρίς διακοπή οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου